A cukor az egézségesebb vagy a kémiai laborokban előálított édesítőszer?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Mi az a "kémiai anyag"? Ez egy mágikus felosztás, hogy vannak az "ártalmatlan természetes anyagok", meg a "gonosz mesterséges anyagok".
A cukor és az édesítőszerek (több különböző anyagról van szó, tehát "AZ édesítőszer" megint egy mágikus kategória) is többféle gondot okozhatnak körülményektől függően, nincsen ilyen eredendő tulajdonságuk, hogy "a cukor" vagy "az édesítőszer" egészségesebb. Még "a cukornál" se egészen mindegy, hogy milyen cukrokból áll.
"Megéredtünk", ja. Amikor a nagyi karamellt szintetizál a gáztűzhelyen, az is mesterségesen létrehozott anyag, az megvan? Ja, az nem számít, mert a nagyi nem gonosz, a vegyészek meg gonoszak.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
"úgy látom megéredtünk a pusztulásra,hogy egy kémiai anyagot népszerüsítünk"
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Zseniális! 😂😂
(Azt ugye tudod, hogy te is egy kémiai anyagot népszerűsítesz.)
Az élelmiszeriparban szinte mindenhol használnak egy Dodecacarbon monodecahidrát nevű édesítőszert amit 57-50-1-el is szoktak jelölni. Ez a egyik legelterjedtebb ipari édesítőszer a mai napig. Pedig 1912 óta ismert, hogy a hő éri (140-160°C), mondjuk sütésnél akkor ismert rákkeltő anyagokat termel. Az ilyenkor keletkező akrilamid, ismert rákkeltő, ragasztók és műanyagok alapanyaga. Mégis engedélyezett a sült ételeinkben, például szinte minden péksütiben is megtalálható a dodecacarbon monodecahidrát miatt. Ez az anyag amellett hogy rákkeltő anyagokra bomlik igazoltan hajlamosít bizonyos betegségekre amik szövődményeibe megközelítőleg évi 100 000 halnak meg.
Lehetséges lenne lecserélni ezt az anyagok viszont mivel enyhe függőséket alakít ki az emberben, valamint mivel olyan rég óta ránkeröltetik minden ételben. Hogy mára annyira hozzászoktunk az ízéhez, hogy más biztonságosabb opciókat a legtöbb ember az íze alapján elutasít.
@sadam87 Ugye hihetetlen, hogy "ijesztő" kémia szakzsarkont használ arra, hogy rossz fényben tüntessen fel valamit.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Erről a Norbi féle “a cukor és a kokain vegyjele majdnem ugyan az!” őrültség jut eszembe.
Nem kell ez a gyerekes “MeStErSéGeS VeGyIaNyAg” duma, Kérdező. Attól ,hogy valami természetes(ebb) még nem biztos ,hogy egészséges(ebb). Természetes a kígyóméreg meg a combnyaktörés is, mégsem egészséges egyik sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!