Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha nem vagy kontaktba semmivel...

Ha nem vagy kontaktba semmivel, akkor érzed a gyorsulást? A buszon, egy rakétában, a liftben, stb. érzi az ember a gyorsulást, de nem érzi a sebességet. De ilyenkor erő hat rád. Ha csak szabadon esel, akkor érzed a gyorsulást?

Figyelt kérdés
tegyük fel, hogy a közegellenállás miatt még nem állt be a fix esési sebesség

2022. jún. 28. 12:02
1 2 3
 21/24 A kérdező kommentje:

"A szabadesés az erőhatásmentes és egyben inerciarendszer."

De Newton szerint nem az, az egy gyorsuló rendszer. Áltrel szerint meg az. Pedig ezek nem fénysebességgel történő mozgások, hanem hétköznapi mozgások. Hogyan összeegyeztethető ez a kettő, ha az egyik elmélet a másik határesete kis sebességeknél , kis gravitációnál, kis tömegeknél, ha jól tudom.

2022. júl. 1. 13:58
 22/24 Mojjo ***** válasza:

@21: Még szerencse, hogy mindezt már megválaszoltam a #18-ban. De tessék, bemásolom a kedvedért:

"Az, hogy a relelm határesetben visszaadja a klasszikus newtoni fizikát, nem azt jelenti, hogy ugyanazt tekintik inerciarendszernek, hanem azt, hogy egy fizikai probléma megoldása után ugyanarra a végeredményre jutnak. Magyarán - klasszikus határesetben - a testek mozgását azonosan jósolják meg. Ennyi."

2022. júl. 1. 14:08
 23/24 anonim ***** válasza:

"Még szerencse, hogy mindezt már megválaszoltam a #18-ban."

#18-ban én írtam, az a #19-es.

2022. júl. 1. 15:34
 24/24 anonim ***** válasza:

Gyorsulást erőhatás okoz. Erőt vagy mechanikai úton, testek érintkezése útján, vagy egy erőtér segítségével fejtünk ki egy olyan testre/részecskére, amelynek van olyan csatolási állandója, amely szerint az a test/részecske kölcsön tud hatni az adott erőtérrel. (Ez utóbbi megfogalmazás az egyetlen makroszkopikus erőtérre, az elektromágneses erőtérre utal.)

Az a megfigyelő, akire erő hat, gyorsuló mozgást végez, gyorsuló rendszerben ül, azaz ebben a rendszerben fellépnek tehetetlenségi erők. Ez tehát még a newtoni fizikában sem inerciarendszer.

Egy csak gravitációs térben szabadon eső test viszont inerciarendszer, mert benne nem lépnek fel tehetetlenségi erők.

Ilyen egy zuhanó lift is. Egy ilyenben pedig sem sebességet, sem gyorsulást nem érzel. Az első egyébként is egy viszonylagos dolog, és annyi létezik belőle, ahány vonatkoztatási rendszerpárról beszélünk, a másik abszolút, és az előbbiek értelmében inerciarendszerekben nem lép fel.

2022. aug. 23. 12:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!