Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha nem vagy kontaktba semmivel...

Ha nem vagy kontaktba semmivel, akkor érzed a gyorsulást? A buszon, egy rakétában, a liftben, stb. érzi az ember a gyorsulást, de nem érzi a sebességet. De ilyenkor erő hat rád. Ha csak szabadon esel, akkor érzed a gyorsulást?

Figyelt kérdés
tegyük fel, hogy a közegellenállás miatt még nem állt be a fix esési sebesség

2022. jún. 28. 12:02
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

"Földön lennének"

Akarom mondani az adott bolygón az űrhajóban állva a bolygóhoz képest.

2022. jún. 28. 16:35
 12/24 Mojjo ***** válasza:
@10: Nem hagytam ki semmit, a talajon való álldogálás eléggé lokális környezetet jelent...
2022. jún. 28. 17:26
 13/24 anonim ***** válasza:

@17:26

Impicit módon hozzáteszed, hogy a számára aki az "elszenvedője" E/1, ha én számítok a többiek akikre gravitációsan többé kevésbé hatással van mindkét eset azok nem számítanak. Én explicit módon leírtam.

2022. jún. 28. 17:42
 14/24 Kólauborkával ***** válasza:

Nem arra gondolsz, hogy: ha egyedül vagy a semmiben, akkor az egyenes vonalú egyenletes mozgást nem fogod tudni megkülönböztetni a mozgásmentes állapottól? Ez egyenlő azzal, ha ott egy kavics, akkor nem tudod eldönteni, hogy te távolodsz tőle, vagy a kavics tőled.

Viszont onnantól kezdve, hogy erő hat, azt már érzékeljük, legalábbis mi emberek biztosan, ha másért nem akkor az érzékszerveink miatt.

A két tárgy állapotát is megtudjuk mondani, tehát biztosan elmondhatjuk melyikre hat erő (a másik test gyorsul és nem én).

2022. jún. 28. 23:20
 15/24 Tom Benko ***** válasza:
@Kólauborkával: Nem. Az az inerciarendszerek ekvivalenciaelve.
2022. jún. 29. 08:06
 16/24 A kérdező kommentje:

"A szabadesés az erőhatásmentes és egyben inerciarendszer."

Newton szerint nem inerciarendszer, Einstein szerint meg az. De az áltrel határesete a klasszikus mechanika. Az egy dolog hogy bizonyos képletek nagyon egyformák lesznek kis sebességek esetén, de az hogy valami inerciarendszer vagy sem, az nem folytonos dolog, hanem egy bit. ÉS egy megfigyelő mit tud érzékelni abból, hogy inerciarendszerben van-e vagy sem? Én eddig azt hittem, ha nem érzek gyorsulást, pl áll. sebességgel mozgó vonat, az inerciarendszer, de Einstein meg azt mondja, hogy a gyorsuló rendsze is az. Akkor eszerint én nem tudom megállapítani ilyen egyszerűen. Ha nem, akkor hogyan, és mi alapján?

2022. jún. 30. 13:32
 17/24 A kérdező kommentje:

"Ezek szerint nem jött át neked az ált.rel. azon posztulátuma. Gravitációmentes gyorsulást nem lehet megkülönböztetni lokálisan a gravitációs tértől."

Dehát pont erről van szó, a szabadesést a liftben gyorsulástól elég könnyen megkülönbözteti bárki, akkor most hogy van?

2022. jún. 30. 13:33
 18/24 anonim ***** válasza:

"Dehát pont erről van szó, a szabadesést a liftben gyorsulástól elég könnyen megkülönbözteti bárki, akkor most hogy van?"

Igaz volt aki hülyeséget írt, de én leírtam hogy a szabadesés az nem gyorsulás. Összefoglalva a szabadesés erőhatásmentes állapot, egy nyugalmi rendszer, egy inerciarendszer.

Nem akarom magamat ismételni amit "tegnapelőtt 13:02"-kor leírtam.

A gravitáció az nem erő, hanem a téridő görbülete.

2022. jún. 30. 14:07
 19/24 Mojjo ***** válasza:

Az, hogy a relelm határesetben visszaadja a klasszikus newtoni fizikát, nem azt jelenti, hogy ugyanazt tekintik inerciarendszernek, hanem azt, hogy egy fizikai probléma megoldása után ugyanarra a végeredményre jutnak. Magyarán - klasszikus határesetben - a testek mozgását azonosan jósolják meg. Ennyi.

Newton szerint amikor álldogálsz a földön és te nyomod a talajt, a talaj meg téged, egy erő hat, a gravitáció. Einstein szerint nem hat valós erő, csak képzetes-, más szóval tehetetlenségi-, avagy inerciaerő. És ez a nagy különbség: Newton valódi, Einstein pedig tehetetlenségi erőként írta le ugyanazt.

Akkor vagyunk inerciarendszerben, ha nem hat ránk tehetetlenségi erő. Einstein szerint a vonaton való ücsörgéskor azért nem vagyunk inerciarendszerben, mert érzékelünk egy tehetetlenségi erőt a hátsó felünkre hatni. És azért vagyunk inerciarendszerben szabadeséskor, mert akkor meg nem érzékelünk semmiféle tehetetlenségi erőt hatni magunkra.

És még egyszer: Einstein szerint nem a gyorsuló lift meg a szabadesés ugyanaz, hanem a talajon álldogálás meg mondjuk a világürben egy cca 9,8 m/s^2-el gyorsuló liftben állás.

2022. jún. 30. 14:31
 20/24 Mojjo ***** válasza:
100%
+1 gondolat: honnan tudhatod, hogy inerciarendszerben vagy? Fogj egy gumilabdát a kezedbe, nyútsd ki magad elé a kezed, majd engedd el a labdát. Ha ott fog maradni előtted a labda, ahol elengedted, akkor inerciarendszerben vagy. Ha nem marad ott, akkor esélyes, hogy nem - hacsak nem hatnak rá nem triviális valós erők, pl nem lövik medveállatka méretű gonosz földönkívüliek miniatűr rakétákkal.
2022. jún. 30. 14:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!