Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mekkora gyorsulást bírna ki...

Mekkora gyorsulást bírna ki az ember sokáig, hónapokig, évekig?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy a rakétatechnika már nagyon fejlett, és gyorsan elérhető akár 0.9 c sebesség is.

A gyenge láncszem, hogy az ember nem bírja a nagy gyorsulást, nincs hibernáció, lefagyasztás, vagy ilyesmi. Viszont mihamarabb oda kellene érni a távoli bolygókhoz, közeli csillagokhoz.

Mit bírnának sokáig az űrhajósok? Lehetne-e tréningezni erre, fokozni a gyorsulást (az 1 g-ről több g-re)?

2021. febr. 1. 15:22
1 2
 1/19 Mojjo ***** válasza:
100%
Érdemben, hogy számítson is, nem többet az 1g-nél. Szóval erre számítva nem lehet felpörgetni a gyorsulást.
2021. febr. 1. 15:33
 2/19 anonim ***** válasza:
Az a baj ezzel, hogy egy székbe szíjazva nem tudsz enni, inni, pisilni, kakilni, aludni. Emiatt nem tudnál 6 óránál többet gyorsulni. Szóval nem a gyorsulás ölne meg, hanem a szomjúság, stb. Makk egészséges kiképzett pilóták rövid ideig sokat kibírnak, de egy átlag ember nem. Egy gyerek, beteg, öreg, stb meg még annyit se.
2021. febr. 1. 15:39
 3/19 anonim ***** válasza:
2-3 g-t pár óráig biztos lazán ki lehetne bírni. Pl. forma-1-es pilóták másfél óráig folyamatosan kapják a féktávokon, kanyarokban az ennél nagyobb erőket is. Igaz, az nem teljesen folytonos, ilyen szempontból nem tudom, hogy melyik a rosszabb: mondjuk 2g folytonos, vagy 3-4g x másodpercenként.
2021. febr. 1. 16:06
 4/19 2*Sü ***** válasza:

Nos, a legközelebbi csillag is 4,24 fényévre van, 0,9c sebességgel az út 4,71 évig tartana. De ahogy írtad, fel is kellene gyorsulni 0,9c-re. Illetve ami komolyabb gond, hogy meg is kellene állni, tehát le is kellene lassulni. De számoljunk egy 1g-s gyorsulással. ekkor a 0,9c eléréséhez kb. 318 nap, azaz 0,87 év kellene. A lassuláshoz is. Ha számolgatsz, akkor pont ezzel a 0,87 évvel hosszabbodik meg az utazás. Hogy most 4,71 év, vagy 5,58 év, az majdhogynem mindegy, felesleges kockáztatni nagyobb gyorsulást, mert maximum néhány hónapnyi időt nyernénk.

Amúgy a lassulás a gyengébb láncszem. Azt még meg lehetne oldani, hogy az űrhajósokat felkészítjük egy nagyobb gyorsulásra, de a 0,9c elérése után jönni fog egy több mint 4 évnyi állandó sebességű szakasz, tehát az űrhajósaink súlytalanságban lesznek. A lassulásra már aligha tudnak felkészülni. Az űrállomáson hosszabb ideig dolgozókat, komoly edzésterv követése ellenére úgy kell kiszedni a visszatérő egységből, kvázi újra meg kell tanulniuk járni. Szóval a lassulási szakasz még 1g esetén is komoly problémákat okozna.

És még csak nem is ez a leggyengébb láncszem. Ha van egy 0,9c sebességgel haladó űrhajó, és beleütközik egy 1 μg tömegű porszembe, a becsapódás során több, mint 36 milliárd Joule energia szabadulna fel elvileg. De gondolom a porszem úgy menne át az űrhajón, mint pisztolygolyó a papírlapon, viszont szerintem úgy is felszabadulna annyi energia, ami szétkapná az űrhajót. Előrejelezni, pláne elkerülni meg igazán durva technikai kihívás lenne. Egy nagyon ritka porfelhő esetén meg már tényleg lehetetlen.

2021. febr. 1. 21:32
 5/19 A kérdező kommentje:

#4: Nagyjából így számoltam én is, de szerintem nem mindegy az a plusz év.

Úgy gondolom picit növelni lehetne a gyorsítást 1 g-ről napi 0.01-0.02 g-vel pl. 1 hónapig, és aztán tartaná az 1.3-1.6 g gyorsulást. Persze komoly edzés kellene hozzá, hogy ezt hónapokig bírják. (Ez lenne a kérdés.) Ezzel viszont újabb hónapokat spórolnának.

A gyorsulás nélküli szakaszt nem látom problémának, centrifugális módszerrel lehetne tartani az 1 g mesterséges gravitációt.

A porszembe most nem mennék bele, szerintem pajzs kell.

2021. febr. 1. 22:50
 6/19 2*Sü ***** válasza:

> Nagyjából így számoltam én is, de szerintem nem mindegy az a plusz év.

Nem plusz egy év. Ha 1g-vel gyorsul az űrhajó, akkor az állandó sebességhez képest 318 nappal hosszabbodik meg az út. De ha 2g-vel gyorsul az űrhajó, akkor is meghosszabbodik 159 nappal, tehát azzal, hogy nem 1g-vel, hanem 2g-vel gyorsítunk, összességében nem 318, hanem csak 159 napot, azaz kb. 5 hónapot és egy hetet nyerünk.

Ha az induláskor eleve 1,6g-vel gyorsulna az űrhajó, az 1g-hez képest azzal már csak 119 napot (alig 4 hónapot) nyerünk az 1g-hez képest. Ha a gyorsulást 1g-ről folyamatosan emelnénk 1,6g-ig, akkor még kevesebbet. Ha holnap indulna az űrhajó, akkor nekem nem tűnik túl lényegesnek, hogy 2025. október 17-én, vagy 2026. február 14-én fog-e megérkezni az az űrhajó. 6-7% körüli különbségről beszélünk. Vagy legalábbis nekem kb. mindegynek tűnik, hogy egy vonatozás 1 óra és 52 percig, vagy 2 óráig tart. Ekkora arányú különbségért feleslegesnek tűnik a macera, meg a kockázat.

> A gyorsulás nélküli szakaszt nem látom problémának, centrifugális módszerrel lehetne tartani az 1 g mesterséges gravitációt.

Talán nem lenne belőle nagyobb gond. Ugye a centripetális gyorsulás adott szögsebesség esetén a sugárral egyenesen arányos. Egy 1 km átmérőjű henger vagy tórusz esetén a kb. 0,5%-kal lesz kisebb a fejednél a gyorsulás, mint a lábadnál. Nem tűnik vállalhatatlannak. Persze ezzel jönnek mindenféle további problémák, de sebaj.

> A porszembe most nem mennék bele, szerintem pajzs kell.

Ami a sci-fikben jól hangzik, de miből lenne ez a pajzs? Nyilván anyagból nem, mert akkor maximum annyi történik, hogy az űrhajó nem az első, hanem a második porszemmel való találkozáskor törne ripityára. Elektromágneses kölcsönhatás nem fog hatni a semleges anyagra. Ugye a Föld mágneses mezeje is remekül megvéd a Napból érkező töltött részecskéktől, de a meteoroidoktól a legkevésbé sem. Az erős és a gyenge kölcsönhatás aligha jöhet szóba. A gravitációs kölcsönhatással meg maximum odavonzani tudnánk a porszemeket.

2021. febr. 2. 00:18
 7/19 anonim ***** válasza:

Ezért kell fél útig gyorsítani, a másik felén lassítani.

Azért ez már sokkal jobban lerövidítené az utazást (az utazók számára).

2021. febr. 2. 03:13
 8/19 Mojjo ***** válasza:

@6:

"Elektromágneses kölcsönhatás nem fog hatni a semleges anyagra."

Tulajdonképpen de, fog. Az anyagból lévő pajzs is pont az elektromágneses kölcsönhatás miatt tudja megállítani a semleges anyagot. A fejünk is amiatt állítja meg a pofont. Szóval nem reménytelen. Talán.

2021. febr. 2. 06:54
 9/19 Mojjo ***** válasza:
Egyébként 0,9 c-nél már bőven kellene az idődilatációval számolni. Ekkora sebességnél egy fényév megtétele kevesebb, mint hat hónapba telik az űrhajón lévő megfigyelőknek.
2021. febr. 2. 07:07
 10/19 anonim ***** válasza:
Áh, igen. Sokszor ez az, amit kifelejtenek a képletből, akik ezzel számolnak.
2021. febr. 2. 07:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!