Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Támogatnád annak a természettu...

Támogatnád annak a természettudományos vizsgálatát, hogy a különböző genetikájú népek közül melyek hajlamosabbak genetikailag okosabbak, szebbek vagy erősebbek lenni?

Figyelt kérdés
2022. jún. 20. 14:22
1 2 3 4
 31/35 Deff ***** válasza:
87%
Természettudományban pusztába kiáltott állításokkal senki nem foglalkozik, kérem szépen a tudományos cikkek linkjeit amik bármennyire is megalapozzák az állításaidat.
2022. jún. 21. 11:03
 32/35 2*Sü ***** válasza:
89%

> A 17. válaszod még a kocsmában is közröhej, nem egy tudományos fórumon.

Ez nem érv, hanem vélemény. Én felvetettem számos aspektust. Tessék azokba belekötni, hogy miért nem állják meg a helyüket, miért irreleváns, milyen más aspektusok vannak, ami alapján igenis meghatározó az említett tulajdonságok tekintetében a genetika. Vagy tessék felvetni egy olyan módszertant, ami alapján objektíven, mérhető módon számszerűsíthető valakinek a szépsége, okossága. Az úgy vita lenne, érdekes is lenne…

> Azzal próbálod az okosság genetikai okát tagadni, hogy léteznek pl. familiárisan fogyatékos emberek. Ez semmiben nem cáfolja azt az állításomat, hogy egyes genetikájú emberek hajlamosabbak okosabbnak lenni.

Vegyünk egy analógiát. Mondjuk te azt mondod, hogy a balkezesek rövidebb életet élnek. Én leírom – mert az igazsághoz hozzátartozik –, hogy bizonyos esetekben a balkezesség valóban lehet oka egy korai halálozásnak. Mert mondjuk valaki balkezesen villanyszerelő, így nagyobb eséllyel kap a szívén áthaladó áramütést. Vagy mert a bal kéz közelebb van a szívhez, így ha bal kézzel nyúlva valamiért éri valamilyen baleset, akkor kicsivel nagyobb eséllyel fog elvérezni.

Aztán leírok egy raklap halálokot, mikor a balkezességnek nincs jelentősége a halálokban. Hogy kap-e tüdőrákot, az sokkal inkább függ attól, hogy valaki dohányzik-e vagy sem, vagy hogy milyen a levegőminőség. Hogy valaki cukorbeteg lesz-e, abban sem játszik jelentős szerepet az, hogy balkezes-e. Abban sem, hogy elüti-e a zebrán az autó.

És mit válaszolsz rá? Hogy azzal, hogy leírtam, hogy egy villanyszerelő nagyobb eséllyel kaphat halálos áramütést, ha balkezes, az nem cáfolja a te állításodat, hogy a balkezesek rövidebb életűek. Hát az tényleg nem. Minden más cáfolja.

És az, hogy valaki balkezes-e, az könnyen eldönthető. Az is könnyen számszerűsíthető, hogy ki hány évesen hal meg. Így elvileg a dolog még tudományos módszertannal vizsgálható is, lehet szépen statisztikát készíteni, korrelációt számítani, stb… Hogy van-e értelme, hogy az eredmény bármilyen szempontból releváns dolgot állapít-e meg, az már más tészta. (És amúgy ezt még van is értelme vizsgálni, mert lehet, hogy találunk közös okát a balkezességnek, és bizonyos betegségeknek.) De ahogy írtam – és nem kell hozzá diploma, hogy valaki ezt végiggondolja – a szépség, az fizikai teljesítőképesség, de még az okosság is olyan fogalmak, amik nagyon szubjektívek, nagyban függnek a kortól, kultúrától, meg nagyban függ az egyes egyének megítélése is számos tényezőn. Lehet, hogy vékony szeleteit tudjuk jól definiálni, mérni, számszerűsíteni, de az egészet aligha.

Aztán – kicsit kikacsintva a természettudományos megközelítésen – ha ki is jön, hogy a balkezesek átlagos életkora 72 év, a jobbkezeseké 74 év, abból messzemenő következtetéseket nehéz levonni. Nem hogy egy ember, de ezer ember esetén is annyival nagyobb a szórás, hogy nem lehet azt mondani, hogy ti balkezesek fiatalon fogtok meghalni, ti jobbkezesek meg öregen. De ez már nem a tudomány problémája, hanem az emberé, aki valamiért nem kedveli a balkezeseket, és valamilyen objektívnek látszó indokot keres arra, ami alapvetően szubjektív.

~ ~ ~

Én értem, hogy te valamiért nem szereted valamelyik népet. Hogy most a franciákat, a németeket, a zsidókat, a cigányokat, a szlávokat vagy négereket, vagy éppen a magyarokat, az mindegy is, ez a te magánügyed. Hogy miért, miért sem, az is. De ha tudományos szemlélettel vizsgálódunk, akkor tessék ezeket zárójelbe tenni, és találni valamilyen olyan módot, amivel objektív szempontok alapján vizsgálható a kérdéskör, függetlenül attól, hogy milyen választ remélünk vagy milyet nem. Kvázi tessék meghatározni a szépségnek, az okosságnak a szubjektív megítéléstől független mértékegységét. Ha ez megvan, akkor lehet kutatni, ha nincs, akkor elindulni sem tudunk.

2022. jún. 21. 13:40
 33/35 qkker1 ***** válasza:
84%

"A kérdező egy agent provocateur."

Azt tudjuk, csak azt nem értem, miért nem vágják ki!

2022. júl. 7. 12:30
 34/35 A kérdező kommentje:
Kivágják elég rendszeresen, csak mindig újra regisztrálok.
2022. júl. 7. 12:54
 35/35 anonim ***** válasza:
100%

„Kivágják elég rendszeresen, csak mindig újra regisztrálok.”

9M14M Малютка:

[link]

Majd, ha ezzel vágnak ki, akkor többet nem fogsz regisztrálni.

2022. júl. 7. 21:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!