Támogatnád annak a természettudományos vizsgálatát, hogy a különböző genetikájú népek közül melyek hajlamosabbak genetikailag okosabbak, szebbek vagy erősebbek lenni?
#19 > „A gyámhivatalra van futkosva”, akkor senki ne válaszoljon, vegyétek már észre, minden kérdése és válasza provokáció, csak kötözködni akar.
Akár szándékosan provokál, akár nem, az tény, hogy ez a kérdés itt van, a jövőben kereshető, megtalálható lesz mindenki számára, aki mondjuk egy Google keresés révén idetéved. Akkor viszont nem árt, ha áll itt egy kimerítő válasz is a kérdésre. Az sem baj, ha többen válaszolnak, akár más megközelítésből, esetleg megerősítve egymást, vagy éppen vitázva egymással.
> Fel nem tudom fogni, hogy ezzel a kérdéssel mi a baj természettudományosan
Az, amit többek között én is – a 17. válaszomban – leírtam. Ha nem tudod felfogni, akkor próbáld meg emésztgetni, átgondolni a dolgot.
> Gondolom az, hogy nem megfelelő a ti genetikátok sem.
Jelentem, én magyar vagyok. Na jó, 25%-ban genetikailag cseh is, mert az egyik nagymamám cseh földön született. Hogy az ükapáim, ükanyáim felmenőiben milyen vér csorgott, azt nem tudom, de nem is tartom lényegesnek, nem ez határozza meg az identitásom, így nem jártam utána. Hogy ez most jó genetikának számít-e annak megítélésében, hogy mennyire vizsgálható ez vagy az a kérdés természettudomány módszertannal, azt ítéld meg magad. Ettől függetlenül azt a számos problémát látom, amit már leírtam. (Amúgy meg [link] . Ha van érdemi, tartalmi hozzáfűzni valód az eddigi válaszokhoz, esetleg további kérdésed, akkor hajrá. Ez nem volt az.)
Nem, a barnább népek pont hogy kulturálisan butábbak nem genetikailag. Genetikailag a magyarok meg más kelet európai népek a buták.
> A barnább népek genetikailag butábbak, ezen nincs mit szépíteni.
> Nem, a barnább népek pont hogy kulturálisan butábbak nem genetikailag. Genetikailag a magyarok meg más kelet európai népek a buták.
Ezek szerint ti láttatok erről tudományos kutatásokat? Kíváncsi lennék a módszertanra. Ha viszont csak politikai vagy kulturális alapon álló személyes viszonyulásról van szó, akkor nem tudom mi keresnivalója van ennek a természettudomány kategóriában.
2*Sü
„Akár szándékosan provokál, akár nem, az tény, hogy ez a kérdés itt van, a jövőben kereshető, megtalálható lesz mindenki számára, aki mondjuk egy Google keresés révén idetéved.”
A jövő nemzedéke szempontjából elég nagy baj ez!
„Akkor viszont nem árt, ha áll itt egy kimerítő válasz is a kérdésre. Az sem baj, ha többen válaszolnak, akár más megközelítésből, esetleg megerősítve egymást, vagy éppen vitázva egymással.”
Vedd már észre ez nem vita, mert ez az alak úgy gondolja, hogy csak neki lehet igaza. Te is, hányszor adtál már kimerítő választ, egyik sem volt megfelelő neki, lényegében mindegyikbe belekötött.
> „Akár szándékosan provokál, akár nem, az tény, hogy ez a kérdés itt van, a jövőben kereshető, megtalálható lesz mindenki számára, aki mondjuk egy Google keresés révén idetéved.”
> A jövő nemzedéke szempontjából elég nagy baj ez!
Milyen szempontból? Senki nem születik mély tudással. Ha egy tizenéves valahol lát egy olyan áltudományos „kutatást”, vagy lát egy tudományos kutatásból túlságosan messzemenő következtetéseket levonó irományt pl. arról, hogy x nép okosabb vagy éppen butább, akkor jól is teszi, ha kritikusan áll hozzá, és további megerősítő vagy éppen kritikus gondolatokat, véleményeket, érveket is keres a témában. És mivel a GYK Magyarországon a leglátogatottabb oldalak közé tartozik még mindig, így jó eséllyel fog belefutni egy GYK-s kérdésbe. Ha ott azt látja, hogy bizonyos – akár hagymázas – felvetésekre nincs érdemi válasz, akkor sokkal jobban fog hajlani, hogy elfogadja a felvetés helyességét. Neki nincs kontextusa, nem fogja tudni, hogy amúgy a kérdező – vagy más – előtte milyen kérdéseket tett fel milyen rendszerességgel, és azokra milyen válaszokat kapott.
Ezért számomra minden kérdés önmagában áll, igyekszek elvonatkoztatni a kérdező személyétől, az előzményektől, a kontextustól, és türelmesen megválaszolni a kérdést. Igen, akár 50-szer is válaszolok arra, hogy mi a gond a „nem volt holdraszállás” összeesküvés elmélettel, hogy milyen problémák vannak a föld laposságának bizonyításával, meg magával a felvetéssel. (Nem mindig sikerül nekem sem, de azért próbálok ezzel a hozzáállással itt lenni.) Hiszen pont ez a lényege ennek az oldalnak, hogy a kérdéseket és a válaszokat nem csak kizárólag a kérdezők és válaszolók látják, hanem mindenki, akár sok év távlatából visszanézve is.
> Vedd már észre ez nem vita, mert ez az alak úgy gondolja, hogy csak neki lehet igaza.
A fenti okokból egy picit irreleváns számomra, hogy a kérdező maga mit gondol. Én arra gondolok inkább, hogy ha három év múlva idetéved Pistike, a kicsit elfogulatlanabbul áll a dologhoz, és tényleg informálódni akar, annak a gondolkodását helyes irányba tereli-e egy-egy válaszom. Ha a különböző témákban ezernyi megírt válaszomból csak egy is célba ér, akkor már megérte itt válaszolgatni.
Meg én szeretek vitázni csak úgy a vita kedvéért. Mondjuk úgy, hogy ez egyfajta fogalmazási gyakorlat is, lehet gyakorolni, hogy hogyan tudod a más többször leírt gondolataidat kicsit érthetőbben, kicsit meggyőzőbben, kicsit más szempontból megközelítve is megfogalmazni. Azzal, hogy válaszoltam erre a kérdésre, azzal egyben el is gondolkodtam róla, és olyan aspektusok is eszembe jutottak, amikre előtte úgy tudatosan nem gondoltam.
És hogy ez nem valódi vita? Ezt majd egy jövőben idetévedő is látni fogja. Vagy ha tudatosan nem is, de érezni fogja, hogy talán egy fél tucat aspektust boncolgató eszmefuttatásra kicsit sovány ellenérv, hogy „nem értem, tehát márpedig akkor is…”, illetve hogy „nigger-e vagy”. De meggyőződésem, hogy ha a kérdező nem is egyből fogja elfogadni a válaszok helyességét, hatni hosszútávon fognak rá is a válaszok.
Még ha más, értelmesebb kérdésektől vennél el az időt, energiát mindez, akkor azt mondanám, hogy jogos a kritikád. De sajnos nem így van. Én is csak azért válaszolok ilyen kérdésekre, mert jobb nincs. Régóta nem láttam itt a GYK-n igazán jó, érdemi tudományos kérdést. Vagy házi feladat jellegű kérdések vannak, vagy túl specifikus kérdések, vagy – és ezekből van talán a legtöbb – az ehhez a kérdéshez hasonlóak. De ahogy írtam, én szeretek vitázni csak úgy a vita kedvéért, még akkor is, ha a vitapartner sajnos nem ír ellenérveket, így az érdemi vita hamar hamvába hal.
A 17. válaszod még a kocsmában is közröhej, nem egy tudományos fórumon. Azzal próbálod az okosság genetikai okát tagadni, hogy léteznek pl. familiárisan fogyatékos emberek. Ez semmiben nem cáfolja azt az állításomat, hogy egyes genetikájú emberek hajlamosabbak okosabbnak lenni. Ugyanez a szépséggel és erősséggel. Szóval miért kell teljesen nyilvánvalóan tudománytalanul gondolkodni? Érintett vagy az ügyben?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!