Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha valaki komolyabban akar...

Ha valaki komolyabban akar foglalkozni a természettudományokkal, akkor nem elég a középfokú angol nyelvvizsga?

Figyelt kérdés
Felsőfokú (C1) kell?
2022. jún. 11. 12:01
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
A középfokú alapból elég lenne, mondjuk nyelvtani szempontból, de a legproblémásabb a szókincs. Ugyanis a szakmai szókészlet (zsargon) a szokásos angol tudástól nagyban eltér. Felvenni ezt a szókincse időbe telhet, amit angol nyelvű szakirodalom fogyasztása orvosol.
2022. jún. 11. 12:11
 2/5 A kérdező kommentje:

Értem. Egyébként tudnál egy becslést adni, hogy a szakmai szókincs milyen nagyságú lehet?

Csak viszonyításként: 4000 szóval a szövegek 95%-át meg lehet érteni. De ebbe nincs benne a szakmai szókincs.

2022. jún. 11. 12:27
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Nehéz erre bármit mondani, így, az élő és élettelen természettudományok összessége kapcsán, egyrészt mert hatalmas terület, másrészt pedig mert lehetnek átfedések, duplikációk a tudományterületek szókinecsei között, de meg merném kockáztatni hogy több tízezres nagyságrend.

Angliában jártam egyetemre (igaz, humán szakra), és egyetem után is éltem és dolgoztam kint, szóval azért megyeget az angol, most itthon dolgozom egy főként kutatóintézetnél és angol szakmai szövegeket olvasva minden harmadik szónál kapdosom a fejem, hogy életemben nem találkoztam vele. És 10ből 8szor olyan szó, kifejezés, hogy még a szövegkörnyezetből sincs esélyed megtippelni, hogy mit jelenthet. És teljesen mindegy hogy talaj remediációról, szakítószilárdságról, közlekedési logisztikáról vagy autonóm rendszerekről beszélünk, ugyanúgy nem érted egyiket sem. Illetve a magasabb absztrakciós szintű összefoglalókat nyilván igen, de amikor a tudományos tartalmat magyarázzák, azt azért nehezen. Nyilván az is közrejátszik hogy nem vagyok kutató, de azért magyarul a tudományos dolgok nagy részét meg bírom érteni, angolul nem annyira.

De próbálj megnyitni egy publikációt valamilyen neked kedves témában a Nature-ön, vagy a Science-en, és nézd meg, mennyit értesz belőle.

Úgyhogy én inkább azt mondanám hogy pont fordítva van, ha a szakzsargont ismered akkor talán még nyelvvizsga nélkül is elboldogulsz. Míg fordítva nem igaz, magamat pl. azért bőven a felsőfokú nyelvvizsga követelményei fölé tenném tudásban (de ha ezt nem is hisszük el, koncentráljunk a felsőfokú papírra, ami konkrétan megvan - kellett az egyetemi jelentkezéshez), és semmire nem megyek vele tudományos témákban.

2022. jún. 11. 14:49
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ!
2022. jún. 11. 16:44
 5/5 anonim ***** válasza:

Ha a nyelvtani fordulatokat, kifejezéseket, igeidőket, stb. tekintjük, akkor elég egy középfokú vizsga szintű tudás. A gond ott kezdődik, amit #3-as is írt, de ez egyébként a magyar nyelvű tudományos szövegre is igaz.

Ez például magyarul van, mégsem értem.. :)

[link]

2022. jún. 11. 21:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!