Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha újra kezdhetnénk, milyen...

U. Xorter kérdése:

Ha újra kezdhetnénk, milyen számrendszerben számolnánk?

Figyelt kérdés

Az ún. Univerzális Szkript szerzője ebben a művében taglalja a különböző radixokat: [link] (7-8. o.) és arra következtetésre jut, hogy a hexadecimális számrendszer az optimális.

Ha beütjük a Google keresőbe azt a kérdést, hogy "What is the most efficient numerical base system?", akkor a Google kerek-perec közli velünk kis magyarázattal, hogy a ternáris az optimális rendszer.

Vannak, akik a suméri 60-asra jutnak, amit a "számjegyeket" elnézve nem nem neveznék igazi számjegyeknek, továbbá az egyértelműséggel is van bajok:

[link]

De úgy érvelnek mellette, hogy sok szám pontosan kifejezhető, mint az 1/3, vagy sokkal nagyobb egész számok is. Például négy számjeggyel 12,960,000 különböző szám.

De például a "radix gazdaság" szerint az optimum 2.71828 körül van, amihez 3 tényleg közelebb van, mint 2:

[link]

Ti mit gondoltok?

2022. máj. 4. 21:49
A kérdező szavazást indított:
2 - bináris
3 - ternáris
8 - oktális
10 - decimális
16 - hexadecimális
20
60
256
1 - unáris
Egyéb:
26 szavazat
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
92%

60 számjegy feleslegesen bonyolult.

A 16os számrendszerben gondolkodni még könnyű lenne, és a számjegyeit a kettes számrendszer négy számjegyére bontva a leírása is könnyen áttekinthető lenne.

2022. máj. 4. 21:52
 2/22 anonim ***** válasza:
85%

Szerintem a tizes alakulna ki ugyanúgy. Az embernek 10 ujja van, és ez elég sokat számít, amikor számolni tanul. A 16-os számrendszer megfoghatatlan lenne fizikailag az átlagembernek.

De én pl előszeretettel számolok kettes számrendszerben rengeteg dolgot, mint informatikus. :D

2022. máj. 4. 21:57
 3/22 anonim ***** válasza:
87%
Nem biztos a tizes. Ha a lábujjunkat is hozzáadjuk, akkor a huszas. Ha a hüvelykujjunkat nem tesszük hozzá, akkor a nyolcas. Ha csak az egyik kezünket használjuk, akkor az ötös (vagy a négyes).
2022. máj. 4. 21:59
 4/22 anonim ***** válasza:
82%
A tizedestörtek feltalálásának köszönhetően az oszthatósági problémákat kb el is felejthetjük. Ami hátránya lehetne a tízes számrendszernek, azt időközben már részint orvosolta a matematika.
2022. máj. 4. 21:59
 5/22 anonim ***** válasza:
92%

4.: a hatvanas számrendszerben az egyharmad úgy nézne ki, hogy a tizedes vessző után egy db, a huszas értéket reprezentáló számjegy áll.

Tizes számrendszerben ugyanez egy végtelen tört.

De az egytized az lenne, hogy 0.6 ami viszont a hármas számrendszerben végtelen tört.

2022. máj. 4. 22:05
 6/22 anonim ***** válasza:
88%

Érdekes, hogy mániákus Kérdezőnk annyira sem vette a fáradságot, hogy egy kicsit utánanézzen a dolgoknak.

Például itt: https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..

Fájóan hiányzik a felsorolásból a 12-es és 5-ös számrendszer, amit több helyen valóságosan is használtak.

2022. máj. 4. 22:11
 7/22 anonim ***** válasza:
93%
#5 igen, és okoz bármi problémát is? Nem. Nem az ókori görögök szintjén vagyunk matematikából, hogy egy világ dőljön össze bennünk a gyök kettőtől.
2022. máj. 4. 22:13
 8/22 anonim ***** válasza:
84%
6.: szerintem ez helyett vetette fel a 60as számrendszert, ami mindkettőre könnyedén bontható. (12*5)
2022. máj. 4. 22:14
 9/22 anonim ***** válasza:
91%

Szerintem is ugyanugy a 10-es alakulna ki, mert 10 ujjuk van. Ez a legegyszerubb. Szerintem a 12-es lenne az optimalis, abban konnyen lehet felezni harmadolni negyedelni, ez a harom a leggyakoribb. 5-odoles helyett (pl iskolaban a jegyek) lehetne hatodolni.

A 60 oke, csak az irdatlan sok kulonbozo szamjegy. Sokaknak meg a kb. 25-40 kulonbozo betut is neheznek bizonyul megtanulni, ha meg ez _melle_ bejonne plusz 50 kulonbozo karakter (10 mar van ugye), sokkal magasabb lenne a (resz)analfabetak aranya a tarsadalomban. Meg problemas is lenne annyi kulonbozo, egymasra nem hasonlito karaktert kitalalni.

2022. máj. 4. 23:13
 10/22 anonim ***** válasza:
90%

1. hsz voltam.

A 16-os számrendszer "számjegyei", azokon belül binárisra bontva, pld így néznének ki leírva:

[link]

2022. máj. 4. 23:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!