Antivaxxer vagy ha csak a Covid vakcinából nem kérsz?
Például egy éve kaptam tetanusz oltást.
Mi a definíciója az antivaxxernek, mert látszólag mindnekinek ráhúzzák ezt a jelzőt, aki nem kér Covid oltóanyagot, ami kísérleti fázisban van?
Tudtommal eredetileg a minden oltást elutasítókat bélyegezték így meg. Most meg kitágított ezt, és már a kötelező Covid oltások ellen szólók is antivaxxerek.
Régen az általános oltáselutasítást jelentette, ma már bármit.
Van, aki arra is használja, aki a covid vakcinák közül bizonyosból nem kér.
Vagy aki harmadikat nem.
Az antivaxxer eredetileg a gyerekeiket beoltatni nem hajlandó szülőket jelentette. Mára ez az antiszociális viselkedésforma kibővült a Covid-oltás elutasításával, így az antivaxxer jelentése erre is kiterjedt. Változik a nyelv.
Senkit nem érdekel a tetanusz-oltásod, legfeljebb téged, ha nem akarsz merevgörcsben megdögleni. Ha nő lennél, a HPV oltásod se érdekelne senkit. Ezeknek nincs különösebb társadalmi haszna, így társadalmi megítélése sem.
5
"Vátozik a nyelv".
Mondhatni úgy alakítjuk, hogy bizonyos érdekeknek jól megfeleljen. Hogy lehessen ezzel a szóval is dobálózni, befeketíteni azokat akik nem kérnek a kísérleti vakcinákból!
Rasszistának minősül, aki a cigányokat utálja, de a feketéket nem? Általában annak tartjuk, de ugye azért itt is van különbség azok között, akik csak bizonyos más embercsoportokat utálnak, illetve akik a sajátjukon kívül az összes többit.
A való életbeli fogalmak általában nem jóldefiniált fogalmak. Hogy a matematikában mi a rombusz, az jóldefiniált. Hogy ki rasszista, vagy hogy ki oltásellenes, már kontextusfüggő. A jelen felállásban a csapból is a covid és a covid-oltás folyik. Az oltásellenes mostanság általában azt jelenti, hogy a covid elleni oltást ellenzi. Én is így szoktam érteni.
7
A cigányokat tudtommal nem a bőrszínük miatt utálják akik utálják, hanem inkább at etikai-morális kódexeik miatt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!