Honnan tudjuk, hogy mi a valóság?
Például az álmok miért nem valóság, ha pont ugyanolyan valóságosnak tűnnek és közben nem gondolkodsz azon, hogy az most valós vagy sem?
Vagy egyes mentális "betegségek" amelyekről azt állítják, hogy a beteg elszakad a realitástól.
De honnan tudjuk egyáltalán, hogy mi a valóság, hogy ilyen merész kijelentéseket merünk tenni?
7 Ha nem lenne semmilyen megfigyelhető jele annak, hogy nem a valóságos világot érzékeled, de ennek ellenére az lenne az igazság, hogy nem a valóságos világot érzékeled
nos, akkor szépen leéled az életedet egy mátrixos illúzióban, és kész.
"Mi van ha más ember is csak az én képzeletem kivetülése?"
Pár ezer évvel elkéstél, a szolipszizmust már a görögök is kitalálták.
Tudod, ebben az esetben IS az a normális és célszerű viselkedés, ha ehhez a környezethez próbálsz alkalmazkodni, mivel itt kell boldogulnod.
Míg ha megpróbálsz kitörni, abba bele is lehet őrülni.
13
Ez jó lenne ha mindenki ugyanazt tapasztalná. De hát ahány ember annyi valóság ugyebár…
"Ez jó lenne ha mindenki ugyanazt tapasztalná. De hát ahány ember annyi valóság ugyebár…"
Hát, ott van kint a kertben egy nagydarab kő. Ha a szomszéd néz rá, ő is egy nagydarab követ fog látni. Ha egy másik városból téved erre valaki, szintén azt fogja látni, hogy ott egy nagydarab kő. Ha egy külföldi ismerősöm járna erre, még ő is egy nagydarab követ látna a kertben. Egyes dolgokat lehet hogy másként interpretálnánk ugyanazzal a kővel kapcsolatban, például az ismerősöm stone-nak hívná, a szobrász szomszédom pedig nem csak a követ látná, hanem mögé tudná képzelni azt is, mit faragna ki belőle. De a valóság ettől még ugyanaz marad, amit mindenki tapasztal, hogy a kert végében ott van egy nagydarab kő.
16
Egy nagydarab kőhöz akarnánk kötni a realitás bizonyítását? Szerintem ennél szövevényesebb a dolog.
"Egy nagydarab kőhöz akarnánk kötni a realitás bizonyítását?"
Nem, ez egy példa volt az előtte lévő állításod cáfolatára.
Legközelebb értelmezd is, amit olvasol!
18
A vak nem látja a követ, tehát az ő szemszögéből akár valami más is lehetne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!