Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Honnan tudjuk, hogy mi a valóság?

Honnan tudjuk, hogy mi a valóság?

Figyelt kérdés

Például az álmok miért nem valóság, ha pont ugyanolyan valóságosnak tűnnek és közben nem gondolkodsz azon, hogy az most valós vagy sem?

Vagy egyes mentális "betegségek" amelyekről azt állítják, hogy a beteg elszakad a realitástól.

De honnan tudjuk egyáltalán, hogy mi a valóság, hogy ilyen merész kijelentéseket merünk tenni?

2022. jan. 10. 14:11
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
71%
Nem tudjuk mi a valóság.
2022. jan. 10. 14:14
 2/22 krwkco ***** válasza:
100%

Egy egészséges ember számára az álmok nem tünnek ugyanolyan valóságosnak, mint az ébredés utáni valós benyomások.

Az, hogy a valóságos világban élünk, az Ockham borotvája elvből következik. Vagyis, ha nincs más támpont, akkor két magyarázat közül az egyszerűbbet kell elfogadni.

Az egyik magyarázat az, hogy amit látunk hallunk, érzékelünk, az a valóságos világ. A bonyolultabb magyarázat az, hogy a valóság egy másik rendszer, ami azt az érzetet kelti bennünk, amit látunk hallunk, érzékelünk. A normalitás körébe tartozó emberek az előbbit fogadják el.

2022. jan. 10. 14:24
 3/22 A kérdező kommentje:
Oké, tehát nem tudjuk :)
2022. jan. 10. 14:30
 4/22 anonim ***** válasza:
100%
Oké, tehát te azt akarod hinni, hogy nem tudjuk. Ez is egyfajta élet. Én szét tudom választani a valóságot annak hasonmásától. Ez egy másik fajta élet. Aki boldogabban, teljes életet éltem tudatban hal meg, az nyert. Mert ez a dolog egyszeri és nem ismételhető.
2022. jan. 10. 14:38
 5/22 anonim ***** válasza:
100%
Azt hogy a valóságot hogyan definiálod, teljesen mindegy. Legyen a valóság az esti álom, a képzelet meg a nappal, attól még ugyanúgy fizetnem kell a rezsit.
2022. jan. 10. 14:54
 6/22 A kérdező kommentje:

4

Aham, tehát az önbecsapás az egyetlen járható út. Világos.

2022. jan. 10. 15:02
 7/22 anonim ***** válasza:
Szigorúan véve sehonnan nem tudjuk. De ha a saját és körülötted levő emberek egybehangzó véleménye a környezet felől érkező ingerekről, hogy legnagyobb részben a valóságból származnak, akkor veheted úgy, hogy nagyon nagy eséllyel a valóságban létezel te is és a körülötted levő emberek is.
2022. jan. 10. 15:04
 8/22 A kérdező kommentje:

7

Mi van ha mindenki téved? Mi van ha más ember is csak az én képzeletem kivetülése? Szerintem semmiben nem lehetünk biztosak.

2022. jan. 10. 15:05
 9/22 anonim ***** válasza:
0%
Egy biztos. A valóság nem az amit érzékelsz,látsz, hallasz stb. Ez a világ egy átverés mindenki számára.
2022. jan. 10. 15:07
 10/22 anonim ***** válasza:
100%

Nem, kérdező.

Az ilyet onnan lehet tudni, hogy többféle nézőpontból megvizsgálod.

Például, ha felébredsz, akkor tudod, hogy álmodtál.

Álmodban mit TUDSZ arról, hogy ébren mi történt veled? Hogyan értelmezed álmodban a nappali élményeidet? Sehogy, olyankor nem azzal foglalkozol.

Sőt, elárulom: álmodban csak rövid képek jelentkeznek, és ha ébredés után visszagondolsz erre, akkor kerekíted ki az álmodat egy történetté.

Tehát ezekből már világosan látszik, hogy az álom korlátozottabb dolog, mint a valóság, és csak lazán kapcsolódik hozzá.

Ezen kívül ajánlok egy módszert: álmodban fordulj meg teljes 360 fokban.

Nem oda fogsz visszakerülni, ahol voltál.

Más: amit "valóságnak" nevezünk, tehát ami körülöttünk van, az csak egy modell a világról, amit az agyadban felépítettél.

EZ SEM a teljes valóság! Mivel nem érzékelsz mindent: sem az atomi szerkezetet, sem a rádióhullámokat, sem a mágneses mezőt, stb.

A tudomány képes ennél sokkal többet érzékelni, és ez alapján egy sokkal jobb, pontosabb modellt felállítani a valóságról - de még ez sem teljes.

A teljes valóságot nem ismerjük, de az ismereteink nem állnak nagyon messze tőle.

2022. jan. 10. 15:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!