Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mégis mit láthattunk az égen ma?

Mégis mit láthattunk az égen ma?

Figyelt kérdés

Szeged környékén voltunk ma kint 18:30 körül csillagoKat nézni, mert gyönyörűen tiszta volt az ég. E-ENy irányában a horizonthoz relatíve közel észrevettünk egy csillagot, ami mintha mozgott volna ide-oda, de nagyrészt a helyén maradt. Annyira furcsa volt az egész, hogy hosszú idő után elővettem a teleszkópot is, hogy jobban lássuk. Ezt követően már nem véltük látni a mozgást, de nem tudtuk hova tenni azt, akit a lencsén keresztül láttunk. Zöld, kék, piros, fehér (és a barátnőm szerint lila, de én nem láttam) színben váltakozott egy gyűrűszerű test, ami folyamatosan változtatta az alakját szabálytalanul, különböző geometriai formákat felvéve.

Nem mindig láttuk így a teleszkópon át a csillagot, néha kevésbé volt fényes és egész normálisnak tűnt, de fél óra alatt többször perceken át csak néztük színes gyűrűként.

A helyzete alapján szinte biztosan a Vegát néztük. Mégis mi a fene okozta ezt az egészet?

2022. jan. 7. 20:38
 1/9 A nagy Levin ***** válasza:
100%
A légkör párás és szennyezett, ezért megtörik a fény, ez okozta ezt a jelenséget.valamint a távcső is torzithatott valamennyit.
2022. jan. 7. 20:55
 2/9 anonim válasza:

Nem lehet, hogy a Sirius csillagot láttátok? A Vega csak később jelenik meg a horizonton.

[link]

2022. jan. 7. 20:58
 3/9 A kérdező kommentje:
De miért csak a Vegát láttuk így? A többi nem volt elég fényes? Szabad szemmel is különbözött a többi csillagtól és nem csak fényerősségben.
2022. jan. 7. 20:59
 4/9 A kérdező kommentje:
A mobilos Stellarium app Vegának írta és a csillagképek is stimmeltek látszólag.
2022. jan. 7. 21:01
 5/9 A kérdező kommentje:
A cikk alapján simán elképzelhető, hogy itt ugyanaz történt a Vegával. Sejtettem, hogy be kell érnem annyi magyarázattal, hogy az atmoszféra torzította a fényt, de azért reménykedtem, hogy különlegesebb dolog van a háttérben. :D
2022. jan. 7. 21:07
 6/9 anonim ***** válasza:
A Sirius dk-en jön fel mostanában
2022. jan. 7. 21:30
 7/9 sadam87 ***** válasza:
100%

Nem olvastam végig a 2. válaszoló cikkét, de gondolom ott is arról írnak, hogy a légkör mozgása okozhat ilyesmit. Ahogy a légkör mozog, torzítja a csillagok fényét. Ez okozhat fényerősségváltozást ("pislogás"), színváltozást, sőt, akár (kis mértékben) ugrálást is. Utóbbit főleg akkor, hogyha a horizont közelében van a csillag, pont ahogy ami a helyzet a Vegával estefele mostanság. A jelenség egyébként annak köszönhető, hogy a különböző hőmérsékletű (és emiatt sűrűségű) légrétegek határán megtörik a fény, és ha a légrétegek mozognak, akkor a fénytörés is változik, és így más lesz, illetve máshova kerül a kép.

(Egyébként pont én is néztem a Vegát (is) ma este Szege mellől. 🙂)

2022. jan. 7. 22:47
 8/9 sadam87 ***** válasza:
*Szeged
2022. jan. 7. 22:48
 9/9 anonim ***** válasza:
Ld: Szcintilláció.
2022. jan. 7. 23:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!