Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A hidrogén előfordul önmagában...

A nagy Levin kérdése:

A hidrogén előfordul önmagában (tehát nem vegyületekben) a földön?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy a hidrogén rengeteg vegyület alkotóeleme a víztől kezdve a szerves savakig, de előfordul itt a földön temészetes közegben, gáz formában?

2021. okt. 24. 07:40
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Ez engem is érdekelne. Tippem van, de mint laikus inkább nem szólalok meg.
2021. okt. 24. 07:50
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Tényleg érdekes kérdés, 11 év vegyészi tanulmányaim és tapasztalataim ellenére nekem sem jutott eszembe magamtól olyan természetes forrás, ami hidrogéngázt tartalmazna, de némi utánajárás után találtam egy természetes lelőhelyet. Magyarul nem tudom hogy kell megfogalmazni, de van egy kémiai reakció, ami mélyen a Földkéregben játszódik le (az angol wikipédia serpentinization-nek nevezi, illetve említi, hogy rokon folyamat a Schikorr reakcióval, aminek szintén H2 a terméke). A lényeg, hogy a Földkéregben lévő vas(II) ionok vas(III) ionokká oxidálódnaak, miközben a víz hidrogénjei +1-es oxidációs állapotból 0-ra redukálódnak és H2 keletkezik, de ez csak nagyon speciális körülmények között (nagy nyomás és hőmérséklet, anaerob környezet) tud lejátszódni. De szerintem ettől még kielégíti a természetesség fogalmát, hiszen emberi beavatkozás nélkül, magától történik a Földkéregben.
2021. okt. 24. 09:49
 3/7 sadam87 ***** válasza:
100%

A légkörben jelen van elemi hidrogén, igaz elenyésző mennyiségben (kb. 0,5 ppm), ami érthető is, hiszen elég könnyen és hevesen reagál az oxigénnel.

[link]

Azonban a Föld felszíne alatt képződhet hidrogén (például kémiai reakciók közben), és mivel ott (általában) el van zárva a légköri oxigéntől, fel is halmozódhat. Újabban ilyen természetes hidrogénforrásból egyre többet fedeznek fel.

[link]

[link]

Emellett egyes élőlények is termelhetnek elemi hidrogént.

[link]

2021. okt. 24. 09:50
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Kár, hogy a kérdéseket nem lehet pontozni, ez egy tök jó, érdekes kérdés. És a válaszokból ma is tanultam valamit.
2021. okt. 24. 10:22
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek!
2021. okt. 24. 14:58
 6/7 anonim ***** válasza:
A Földünket körülvevő termoszféra is főleg hidrogénből áll, hisz annak a legnagyobb a sebessége a gravitáció elleni szökéshez.
2021. okt. 24. 23:00
 7/7 Wadmalac ***** válasza:
100%

A hidrogénnel főleg úgy találkozunk, hogy a talajból, földkéregből felfelé szálló hidrogént észleljük "út közben", ahogy a felső légkör felé halad.

Ahogy írták is, vannak földalatti kémiai folyamatok, amik molekuláris hidrogént eredményeznek.

Ha a talajból már kiszabadult, akkor a légkörben, sűrűsége révén elég gyorsan halad felfelé, ezért nem nagyon van a légkörünkben talajszinten.

2021. okt. 25. 09:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!