Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy vendég panaszt tett, hogy...

Jazzman27 kérdése:

Egy vendég panaszt tett, hogy nem elég hideg a jég.Elsőre jót röhögtünk rajta, de később elgondolkoztam, hogy vajon érezheti-e valaki, mondjuk a -1 fokos, és a -10 fokos jég közötti különbséget. Mégsem volt a vendég teljesen hülye??

Figyelt kérdés

#ital #jégkocka #jég hőmérséklete #jég hideg
2021. okt. 17. 22:13
1 2
 11/15 krwkco ***** válasza:
50%

"az,hogy a határrétegnek más hőellenállása van az még nem azt jelenti amit írtál." "Milyen jó is lenne ha hőszigetelhetnénk egy pár tized mm vastag vízréteggel."

Nem írtam semmi ilyesmit. Egy szót sem ejtettem a külső réteg hőellenállásáról, hőszigeteléséről. Egy olyan testről van szó, aminek a felülete 0 fokos, akkor is, ha a belsejében 0 fok, vagy ha -21 fok van. Nem azért, mert a felületi vízréteg szigetel, hanem azért, mert a jég nem túl jó hővezető. Ezért akármilyen hideg a jégkocka belseje, a külseje meleg környezetben 0 fokos.

Adott felületű 0 fokos tárgy, ugyanúgy hűti az italt, akármi van a belsejében.

2021. okt. 19. 16:22
 12/15 EagleHUN ***** válasza:
100%

Gondolj bele ha a -21C -os de 0C -os felületű jégkocka teljesen belemerül egy italba, akkor annak a -21 nem a 0 -ig való felmelegítéséhez a hőt csak az italból tudja elvonni.

Mindegy tehát hogy 0 -fokos réteg van -e rajta vagy sem.

Az elvont hő mennyisége számít.

Mondok jobbat. Az ital egy kicsit sóként működik, mert az alkohol fagyálló.

Ugye fentebb írtam a sós példát, hát ez itt is működik.

Vagyis ha van rajta folyékony réteg az az alkohollal keveredve nem 0 hanem jóval 0 alatti lehet és lesz is. Nem fagy meg mert nem tud de röpködnek benne a mínuszok.

2021. okt. 19. 20:11
 13/15 EagleHUN ***** válasza:

"A jéghez sosem ragad hozzá a nyelvünk, mint mondjuk a egy 0 fok alatti fémoszlophoz."

Ha esetleg ezt egy sielőknek fentartott libegőn a fémoszlopot télen ki is próbálnád szólj előtte mert visszük a kamerát. D&D -t újra leforgatjuk. :D

2021. okt. 19. 20:13
 14/15 krwkco ***** válasza:
73%

A második ötleted érdekes. Lehetne rajta vitatkozni.

De mivel az sem jutott el hozzád, hogy a több elvont hővel kapcsolatban már válaszoltam a 7-esben és a 10-esben ("És emiatt a hideg jég csak egy kicsit több jégnek felel meg"), ezért nem hiszem, hogy volna értelme.

2021. okt. 19. 20:37
 15/15 krwkco ***** válasza:
95%
Egyébként eszembe jutott egy eset, amikor a vendég észlelheti, hogy nem elég hideg a jég: ha külön edényben szárazon szervírozzák és megjelenik a vízfázis is. De nem gondolom, hogy ez történt.
2021. okt. 19. 20:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!