Térbeli testeknél lehet értelmes dolog az éleket pontokká, az azok közötti felületeket élekké, így az egészet egy gráffá konvertálni?
Csak 2D-s nézetenként látom értelmét, ott, ahol az adott élek pontként, síkok vonalként látszanak.
Csak nem tudom, ilyennek gráfban mennyi értelme lenne.
Nem igazán jut eszembe hirtelen ennek bármiféle értelmes felhasználása.
De nyilván meg lehet csinálni.
Mondok példákat:
Körlap -> egy pont és rajta egy hurokél
Kúp, félgömb -> egy pont dupla hurokéllel
Duplakúp (csúcsaival szembe állítva) -> két pont összekötve és rajtuk egy-egy hurokél
Gömb -> pont nélküli hurokél
Tetraéder -> majdnem a K6 gráf, csak három él hiányzik belőle
Jól képezem-e le szerintetek a testeket gráffá, és ezek alapján kockából vagy ikozaéderből vagy dodekaéderből mi lesz?
A válaszom az alapkérdésre: igen.
A válasz értékét viszont jelentősen csökkenti, hogy lövésem sincs a gráfelméletről (remélem csak egyenlőre). Viszont van egy kissé "tautologikus" magyarázatom: a kérdés jellegéből arra következtetek, hogy ha szerinted nem lenne értelme, fel sem tetted volna. Mivel viszont feltetted így értelme is van.
Ha modellezni, vagy duplikálni akarnék valamit a gráfelmélet segítségével, laikusként úgy gondolom, hogy valami hasonló kérdést tennék fel első lépésként (az esetleges hozzáértők véleményét kipuhatolandó). Ha ez igaz, én elsősorban arra lennék kíváncsi, az adott művelet visszafordítható -e? (más problémakörben én hasonló okból vizsgálom a kommutativitás alkalmazhatóságának feltételeit)
Az is lehet, hogy mi különböző utakon haladunk, nagyon hasonló célok felé.
Remélem kapsz majd értékelhető válaszokat is. Bocs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!