Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Környezetünk élővilágának...

Prokopf kérdése:

Környezetünk élővilágának élőlényei kivétel nélkül különböző táplálékláncok elemei, két alapvetően meghatározó motivációval: létfenntartás és fajfenntartás. Ismertek -e olyan élőlényt, amely érdek nélkül tesz valamit?

Figyelt kérdés
"Érdek nélkül" alatt a két motivációtól független tevékenységeket értem. Olyan szimbiotikus kapcsolatokra is lehet gondolni, amely legalább egyik félnek haszon nélküli (ellenpéldák: az orrszarvút tisztogató kismadár táplálkozik, de az orrszarvú is megszabadul a parazitáktól, a macska élő egeret visz a kölykeinek, hogy játszanak vele: vadászat elsajátítása, fajfenntartás stb., ezek nem érdek nélküli tevékenységek). Cselekvést értek a tett alatt, nem szenvedő alakot (tehát a "gazella önzetlenül, minden érdek nélkül elhalálozik, hogy táplálhassa az oroszlánt" típusú válaszok nem igazán értékelhetőek.

2021. szept. 7. 10:08
1 2 3
 21/27 Wadmalac ***** válasza:
100%

"Miért lenne a kölcsönösségen alapuló altruizmus nehezebben öröklődő, ha különböző fajok egyedei között alakul ki, mintha fajon belül?"

Mert két teljesen külön, randomban történő, azonos eredményű mutációnak kell szinkronban lennie két fajnál, sokszor egymás után.

2021. szept. 27. 11:03
 22/27 sadam87 ***** válasza:

Miért is? Ha például egy már kialakult, kölcsönös önzetlenségen alapuló kapcsolatról van szó, ami mindkét félnek előnyös, akkor semmi mutáció nem kell, illetve jó eséllyel ha egy mutáció hatással van erre, az hátrányos lesz.

Ha a kialakulásról van szó (bár a mondatod nem erre vonatkozott), az már egy más kérdés, viszont itt felmerül a kérdés, hogy miért kéne, hogy a fajon nbelüli és a fajok közötti altruista viselkedés egymástól függetlenül alakuljon ki. Például egy vészjelzés leadása fajon belül és fajok között is jól működik, és így könnyen lehet, hogy egy eredetileg fajon belül kialakult viselekdés fajok között is eredményes legyen.

Ráadásul két faj egyedei között minden bizonnyal gyengébb a versengés, mint egy adott faj egyedei között, ami könnyítheti az altruista viselkedés megjelenését.

(Egyébként én a 16. válaszomban alapvetően nem fajok közötti altruizmusra gondoltam - bár nyilván ilyen is előfordulhat, de valószínűleg tényleg ritkább -, hanem egy fajon belüli, nem rokon egyedek közötti altruizmusra.)

2021. szept. 27. 17:38
 23/27 A kérdező kommentje:
#22 Ezekben az esetekben viszont jól felismerhető a kölcsönös előny (közös érdek).
2021. szept. 27. 21:56
 24/27 sadam87 ***** válasza:

A 21. válaszom nem is az eredeti kérdésre volt reakció, hanem Wadmalac korábbi hozzászólására.

Az eredeti kérdésre a 7. válaszomban válaszoltam.

2021. szept. 27. 22:04
 25/27 Wadmalac ***** válasza:

"Ha például egy már kialakult, kölcsönös önzetlenségen alapuló kapcsolatról van szó, ami mindkét félnek előnyös, akkor semmi mutáció nem kell"

Most azt akarod mondani, hogy az összes ilyen fajkapcsolat tanult, nem pedig genetikai alapú?

Mert ha nem, akkor a kialakuláshoz is kell a mutáció, nemde?

2021. szept. 28. 07:13
 26/27 sadam87 ***** válasza:

"Most azt akarod mondani, hogy az összes ilyen fajkapcsolat tanult, nem pedig genetikai alapú?"

Nem, nem ezt akarom mondani.

"Mert ha nem, akkor a kialakuláshoz is kell a mutáció, nemde?"

Igen, pont ezért írtam a kialakulásáról is. Te viszont korábban a fennmaradásáról írtál, nem a kialakulásáról.

2021. szept. 28. 09:55
 27/27 Wadmalac ***** válasza:

"korábban a fennmaradásáról írtál"

Visszaolvasva valóban félreérthető, de nem, én a kialakulásról, hogy mondjam, egyben optimalizálódásról írtam. Ha ez "kész", akkor a fennmaradáshoz már megvan a szinkronicitás, öröklődésben is.

2021. szept. 28. 10:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!