Környezetünk élővilágának élőlényei kivétel nélkül különböző táplálékláncok elemei, két alapvetően meghatározó motivációval: létfenntartás és fajfenntartás. Ismertek -e olyan élőlényt, amely érdek nélkül tesz valamit?
"más állatok kicsinyei"
Az egyrészt félresiklott ösztön, másrészt közös gén.
Olyat is hallottam, hogy kóborkutyák neveltek gyerekeket, ill. befogadták.
Az altruizmus alapvetően jól magyarázható ecolúciósan. A rokonok közötti önzetlenség kin szelekcióval (rokonszelekcióval) magyarázható. Amikor egy egyed egy másik, nem rokon (esetleg más fajba tartozó) egyed utódját neveli, az minden bizonnyal annak közszönhető, hogy az öröklött viselkedés "spektruma" (hogy kit "akar" az egyed nevelni) nincs nagyon pontosítva. A kis cicák és kutyák is azért olyan cukik, mert sok szempontból az emberi csecsemőkre emlékeztetnek (nagy fej, nagy szemek, rövid végtagok, stb.).
A nem rokon egyedek közötti altruizmus jellemzően reciprocitáson alapul, így összességében megint csak előnyös az önzetlen egyednek.
"A nem rokon egyedek közötti altruizmus jellemzően reciprocitáson alapul, így összességében megint csak előnyös az önzetlen egyednek."
Azért ez elég nehezen öröklődő lehet, amikor így más faj egyedeire vonatkozik, szóval én azt tippelném, hogy az említett saját faji rokonos segítségnek csupán alkalmi mellékterméke lehet.
"Ezen kívül tudsz -e valamilyet? Olyat ami szerinted nem vezethető vissza "gyári hibára"."
Hát, nekem egy sem jut eszembe.
Szerintem ahhoz, hogy egy élőlény ilyet tegyen, alapvetően "felül kell emelkednie" az öröklött ösztönein és valami empatikus alapon kell tevékenykednie.
Ez feltételez némi intelligenciát, érzelmit is.
Nem tudom, milyen mértékben kell ehhez értelmesnek lennie egy élőlénynek.
Láttam már vízben fuldokló varjút kimentő medvét, szóval biztos, hogy az emberi értelemnél "lejjebb" is van már ilyen.
"Azért ez elég nehezen öröklődő lehet, amikor így más faj egyedeire vonatkozik"
Miért lenne a kölcsönösségen alapuló altruizmus nehezebben öröklődő, ha különböző fajok egyedei között alakul ki, mintha fajon belül?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!