Lehet egy bolygónak saját tömegénél nehezebb holdja?
Figyelt kérdés
2021. aug. 26. 11:41
1/7 anonim válasza:
Nem, mert akkor akörül keringene és a Hold lenne a bolygó
2/7 anonim válasza:
már közel akkora tömeg esetén sem igazán bolygó-hold felállásról, hanem kettősbolygóról szokás beszélni
3/7 anonim válasza:
+ "A hold meghatározásának általános kritériuma az, hogy a két objektum tömegközéppontja a bolygó belsejében van"
A kérdésben lévő feltétel esetén ez nem teljesülhet.
4/7 anonim válasza:
#3: Csak megemlítem, hogy az idézett mondat végén baki van. :D
"A hold meghatározásának általános kritériuma az, hogy a két objektum tömegközéppontja a bolygó belsejében van (a Plutóra ez teljesül)."
A Plutó-Charonra ez NEM teljesül!
"...a két égitest közötti nagy távolságnak köszönhetően a rendszer tömegközéppontja a Plutón kívül található, így lényegében egymás körül keringenek."
5/7 anonim válasza:
#4, Igen, ezért nem is mertem idézni azt a zárójeles részt, az nem tudom, hogy került oda. :)
6/7 anonim válasza:
...Egyébként épp ezért jobb inkább kettős (többes?) rendszernek hívni a Plútót.
7/7 anonim válasza:
Nem. A közös tömegközéppontjuk alapján dől el, h ki kicsoda. És akkor a nehezebb lenne a bolyó, és a könnyebb a hold. Bár ha nagyon különbözik a sűrűsédük, akkor érdekes dolgok lehetnek. De ez csak mind definíció kérdése, h mi a bolygó és mi a hold. A fizikai tényeken nem változtat semmit, hogy mi mit minek hívunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!