Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan nem emészted meg a...

Hogyan nem emészted meg a saját gyomrodat?

Figyelt kérdés
A gyomorban 1-2pH van savas a kémhatás. A gyomorban van sósav. Ha kísérletezés közben a kézre csöppen a sósav szétmarja a bőrt. Hogyan nem marja szét a gyomrot?

2021. ápr. 25. 19:48
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Olyan anyagból van a gyomor, amit nem tud.
2021. ápr. 25. 19:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
A fogunkat sem oldja fel a nyál, pedig abban is vannak lebontó enzimek. Jól ki van ez találva!
2021. ápr. 25. 20:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Vannak benne különböző védelmi mechanizmusok, de nem mindig működik tökéletesen, a hiba neve gyomorfekély...
2021. ápr. 25. 20:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

bikarbonátban és mucinban gazdag védőréteg vonja be

a bikarbonát puffereli a savakat

2021. ápr. 25. 20:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
A pacalt hogy lehet megenni?
2021. ápr. 25. 21:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Hát ez az. Én meg tudom emészteni a marha bendőjét ( pacal), de a marha nem emészti meg a sajátját.
2021. ápr. 26. 06:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 Wadmalac ***** válasza:
100%
Próbáltátok már a pacalt nyersen, nem kisúrolva belőle a belső védőrétegét?
2021. ápr. 26. 08:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
84%
A gyomor fala folyamatosan cserélődik. A sav pedig folyamatosan marja, lyukasztja a gyomrot.
2021. ápr. 26. 16:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

A gyomorfalban 3 féle mirigy van.

1 Pepszinogén termelő mirigy. Ez a bontóenzim, ami savas közegben aktiválódik és működik.

2 Sósav termelő mirigy. Baktérium ölő. Továbbá s pepszinogént pepszinné alakítja, ezáltal aktiválja. Így történik az emésztés.

3 Nyálkahártya termelő mirigy. Ez a gyomor belső falát vastag nyálkahártyával béleli. Ez megakadályozza a pepszint és a sósavat hogy hozzáférjen a gyomorfalhoz. Stressz hatására a nyák termelés csökken. A hártya elvékonyodik. A sósav és a pepszin kikezdi a gyomorfalat, amit fekélynek hívunk.

Röviden ennyi.

2021. ápr. 26. 22:54
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!