Kinek hinnél egy Egely György Vs. Orosz László vitapárbajban?
Azt gondolom nem is tudod, hogy a relativitáselmélet szerint nincsen energiamegmaradás. Az ősrobbanás elmélet is megszegi az energiamengaradást. Ne is gondolkozz ezeken, csak megárt neked
U.i: azért mert pár ostoba kételkedik abban hogy fizikus vagyok, még az maradok.
1fizikus
@11: Nincs semmi kételkedés. Minden kétséget kizáróan nem vagy fizikus.
Pl. ha fizikus lennél, tudnád, miért nem számít itt nekünk, hogy az áltrelben nincs energiamegmaradás, illetve nem vergődnél folyamatosan azon, hogy az ősrobbanás meg megszegi azt. Ugyanis egy fizikus tudja, hogy mikor, hol és egész pontosan miért teljesül az energiamegmaradás.
Szóval egyrészt nyugodtan abbahagyhatod a szégyenteljes hazudozást - persze, ha ez az alaptermészeted, akkor mindegy.
Másrészt nyugodtan kérj segítséget, hogy felvilágosítsanak energiamegmaradás ügyben. Nem ártana...
12 Nem én hazudom magam fizikusnak, hanem te nem értesz hozzá. Olyan sztereotípiák élnek a képzeleteitekben, hogy minden fizikusnak ugyanarra jár az agya, amit az akadémikusok megszavaztak a fotelben. Ez nem igaz. Nem gondolkozunk egy sémára. Amit Orosz érvelt, azok a tételek sem biztosak. A fizika egy tudomány. Folyamatosan változik. Nem tudunk biztosat sosem, csak egy jelenleg elfogadott elképzeléskör van mindig amit a tudomány elfogad. Körülbelül ~100 évente a fizika is elévül, új ismeretek jönnek a korai tabuk megdölnek. Ez a világ sem tart örökké. Az emberiség sem. Már tervezik az ember 2.0-át a tudtutokon kívül.
Az energiamegmaradés jól hangzik persze, csak NINCSEN BIZONYÍTVA! A relativitáselméletben sincsen energiamegmaradás. Nem marad meg az energia az elméletben. Az ősrobbanás elmélet is bizony megsérti az energiamegmaradást, mert az energia az a részecskéket jelenti, azok pedig bizony az ősrobbanással keletkeztek. Nem volt előtte semmi. A tér és az idő is utána jött létre. Minden az ősrobbanással keletkezett. Ezt kár ragozni, ha nem érted meg. Úgyhogy ha elfogadod az ősrobbanást akkor az energiamegmaradást sem fogadod el, erről ennyit. Amire pedig Orosz Laci hivatkozik egyik sem bizonyított tételek. Sajnálom
Mojjo tanulj többet..
1fizikus
Bárki érdeklődőnek: miután az általános relativitáselmélet napvilágot látott az 1910-es évek közepén, hamar feltűnt, hogy nem feltétlen teljesül a keretei között az energiamegmaradás.
A problémát egy bizonyos David Hilbert ajánlotta Emmy Noether figyelmébe, aki el is kezdett foglalkozni vele. Noether végül a megmaradási törvények - többek között, de nem kizárólag az energiamegmaradás - egy mélyebb, fundamentálisabb okát fedezte fel. Kiderült, hogy a megmaradási tételek mögött a természeti törvények bizonyos folytonosan differenciálható szimmetriái állnak - azaz az, hogy bizonyos transzformációk nem változtatják meg azokat.
Az energiamegmaradás mögött az időbeli eltolás folytonos szimmetriája áll. Csakhogy ez a szimmetria nem teljesül a táguló (vagy amúgy zsugorodó) világegyetem egészére. Sőt, alapvetően nem érvényes olyan térrészekre, ahol a világegyetem tágulása nem elhanyagolható. Az ősrobbanásra közel-távol nem teljesül.
Maximálisan teljesül azonban a Földre és a sufnizsenik találmányaira. A Föld nem tágul, a Naprendszer, de a Tejútrendszer sem, ingyenenergia termelő csodamasinák pláne nem - gravitációsan, vagy kémiai kötésekkel kötött rendszerek. Az időbeli eltolás folytonos szimmetriája teljesül, az energia megmarad.
Tehát 1fizikus innen-onnan összeszedett félinformációkkal próbál okoskodni. Egy fizikus ennél egy csöppet tanultabb.
Orosz ott vétette a hibákat, hogy
1. olyan tételekre hivatkozik amik nem bizonyítottak
2. Nem végezte el a kísérletet. Nem is akarta. Akkor honnan von le következtetéseket?
3. Azt állította hogy Egely energia dropjai a rugóerő munkájából származik, de nem számolt utána csak megnézte a grafikont és kitatálta. Mondta is
4. Még a részkísérletet az energia droppokra sem végzett szimulációt egy modellel. semmilyen kísérletet nem végzett ezzel kapcsolatban sem
5. Talált egy levezetést ami nem stimmelt, erre húzta fel az egész előadást. De ezen kívül semmit sem csinált
Lejáratott minket, mert úgy állította egy kísérlet "cáfolatát" hogy ő maga nem győződött meg róla. Nem végzett kísérletet, hasonló anomália szimulációt sem csinált, nem végzett perturbáció analízist, nem nézte meg a statisztikai szórást, semmit. Mi fizikusok nem így dolgozunk😂
1fizikus
#17 #1Fizikus
Az ősrobbanásnál lehet, hogy nem stimmelt az energiamegmaradás törvénye, de a mi hétköznapi életünkben nagyon is működik!!! Már sokan bebizonyították!
Ha visszaemlékszel arra, hogy Egely Úr milyen kísérletet végzett el, akkor te magad is rájössz, hogy annak SEMMI KÖZE AZ ŐSROBBANÁSHOZ!!! Az egy csatolt rezgés, Orosz tanár úr ezt átlátta, meg, hogy hibás a számítás is, ezért volt fölösleges elvégezni a kísérletet!
Az nem baj, ha nekem nem hiszel, én nem vagyok fizikus. Az sem baj, ha Orosz tanár úrnak sem hiszel, bár Ő nemcsak fizikus, hanem címzetes egyetemi docens. De remélem, egy Nobel díjas fizikusnak, Richard Feynmannak már csak hiszel?: [link]
Kérdező. Ez a te érved : [link]
A tudomány nem hit kérdése! Nem hiszek senkinek, csak bizonyított tényekben bízok. Nincsen bebizonyítva mai napig az energiamegmaradás. Feynmann is csak olyan szinten okoskodik, ami tautológia. A Föld centrikus világkép és a Newtoni tömegvonzás is önellentmondás mentes egy határig. A Noether tétel is érvényes de csak harmónikus, lineáris rendszerekre. Viszont nemlineáris rendszerekre már nem. Egely ezt használta ki. Egész életében cirka 40 éven át ezzel foglalkozott a mérnök, míg Orosz csak autódidakta outsider tértechnológia területén. Ráadásul egyetlen kísérletet sem hajlandó elvégezni, csak a fotelből osztja az észt.
Kérdező. Komolyan, ha te ezt már eldöntötted miért is tetted fel a kérdést?
1fizikus
#19 Azért tettem fel a kérdést, mint mindenki más is, mert kíváncsi voltam mások véleményére.
"A Noether tétel is érvényes de csak harmónikus, lineáris rendszerekre. Viszont nemlineáris rendszerekre már nem. Egely ezt használta ki. Egész életében cirka 40 éven át ezzel foglalkozott a mérnök"
Egely úr (Nem szeretnék senkit sem megbántani!!!)nem ezt használta ki, hanem a kevésbé képzett emberek jóhiszeműségét!!!
Feynman okoskodik???
Nincs bebizonyítva az energia megmaradása???
Nem tudom, hogy ezek a kijelentések részedről igen merészek, vagy sokkal inkább ostobák?!
De mint fentebb írtam, nem szeretnék senkit sem megbántani!!
Bizonyítsd be, hogy mindenki más téved és neked, meg Egely úrnak van igaza! Tessék kiállni a nyilvánosság elé(és nem csak itt a GY.K.-n!!!) és bemutatni egy működőképes örökmozgót!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!