Hogyan nevezik azt, amikor valaminek a matematikán kívül nincs értelme?
Pl. 10km/h - 30km/h = -20km/h
Ez negatív sebesség, de a negatív sebesség a valóságban már értelmezhetetlen.
Van ennek valami elnevezése?
Akkor
t1=1h, s1=10km, v1 = s1/t1 = 10
t2=1h, s2=30km, v2 = s2/t2 = 30
v1-v2 = -20
Szerintem nincsen neve.
Amúgy ez a példa szerintem nagyon gyermeteg -- a sebességnagyságok megfeleltethetők a nemnegatív valós számoknak, kettőt fogsz, kivonsz, kapsz egy negatív valós számot.
Ezen nem érdemes sokat izgulni.
valaki -20 km/h val közelít hozzád
magyarul 20-szal távolodik
A példád kicsit pontatlan, mert a negatív sebességnek van fizikai megfelelője (távolodó mozgás a megfigyelőhöz képest).
Vannak viszont tényleg olyan matematikai konstrukciók, amiknek legalábbis az általunk ismert világban nincs megfelelője. A matematika pl. problémamentesen számol 25 dimenziós terekkel, az ezekben megtalálható alakzatokkal (pl. a 25 dimenziós gömbbel), ezek térfogatával stb., melyeknek a fizikai világban nincs értelme. Erre a megfelelő szó az absztrakt.
A mellékkérdésben a sebesség fizikai vektormennyiség, előjele irányfüggő.
Válasz a főkérdésre (minek nevezzük...?):
Szerintem speciális kérdésnek. (Azért, mert úgy keressük a választ, hogy egyenlőre azt sem tudjuk, hogy maga a kérdés mire vonatkozhat egyáltalán, illetve, hogy ez -e a jó kérdés egy elvárt válasz megtalálásához.) Vagy kérdéskeresésnek.
Ilyenek a fizikában is vannak, pl. a bozonok kutatásánál, vagy a biológiában, ha valaki az aurát, csakrát, akupunktúrát vizsgálja tudományos alapokon (utóbbi inkább csak hasonló).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!