Jelenleg mi hiányzik a tudományos kutatásokból, hogy meg lehessen csinálni a Jurassic Parkot?
Olyan módszer, amivel az egészen pici DNS darabkákból össze lehet rakni az egészet.
Később lehet, hogy lesz ilyen módszer, és több DNS hozzá.
Még nem, mert olyan szuperszámítógép is kell hozzá, ami záros határidőn belül össze tudja rakni a darabokat.
Utána még le is kell gyártani a DNS-t, ami egyelőre egyben nem megy.
Utána még mindig kell valaki, aki meg is szüli...
Mi hiányzik, mi hiányzik?
Talán neked hiányzik, hogy T.rexek rohangáljanak a Körúton?
Nekem nem hiányzik.
"Öccász évet bír ki,"
Tévedés.
Fél órát bír ki, átlagosan.
Utána kettétörik.
Aztán a darabjai tovább törnek, de már lassabban. Minél nagyobb, annál könnyebben törik.
Namármost: ha a dinó DNS csak kétfelé lenne törve, vagy akár csak ezerfelé lenne törve, akkor már dinók rohangálnának itt.
Az a gond, hogy az idők folyamán ez miszlikbe törik.
VISZONT!
NEM egyetlen darab DNS van egy dinóban!
És ezek nem ugyanott törnek el!
Minél többet találunk, annál valószínűbb, hogy össze tudjuk legózni a talált darabokból az egészet. Vagy legalábbis olyan sok részletet, hogy már látszik belőle, miben különbözik a jelenlegi rokonaitól.
500 év környékén mondják a bomlását, de töredékekből összerakható lenne. A végső megsemmisülését több mint 1 millió évben maximálják. Meglepetések lehetnek, de eddig nincs dino dns. Találtak fosszíliában lágy részeket, de kiderült, hogy nem az, valami más volt, nem emlékszem.
Dino csont viszont az nincs, mert a fosszília az nem maga az eredeti csont. Ez van. 1 millió éves fagyott mamutot találtak és állítólag a dns is megvan, nem tudom mi lett vele.
A dinoszaurusz viszont lényegesen régebbi. A megkövesedés (fosszilizálódás) az úgy történik, hogy bekerül a csont egy sajátos közegbe a talajba, és ott az eredeti csont folyamatosan elbomlik, a víz meg elhordja a kioldódott ásványokat. A helyére tartósan összeálló ásványok kerülnek folyamatosan, kitöltve a csont helyét. Tehát amit a múzeumokban látunk, például dinoszaurusz csontok, azok afféle lenyomatok, és nem maguk az eredeti csontok. A fosszília valójában olyan mintha az eredeti csont formája ki lenne öntve más ásványokkal.
A részletességük azért megmarad és jól kivehetőek az eredeti csontok barázdái is. Mint ezen a T-rex koponyán: [link]
Ez a kicserélődés jól látható a vegyes ásványi összetételű leleteknél, mint egy ilyen fatörzs darab: [link]
Natural History Museum
Hogyan keletkeznek a dinoszaurusz kövületek? - How are dinosaur fossils formed?
"állítólag a dns is megvan, nem tudom mi lett vele"
Mondom: törik.
Ezt lehetne úgy összerakni, ahogy elmondtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!