A föld középpontjában vagy a felszínén erősebb a gravitáció?
"Barlangban viszont pont fordítva működik: minél mélyebbre mész, annál erősebben érzed a falak nyomását."
Nem értem, mire gondolsz, hogy ott erősebb a klausztrofóbiás roham?
Most nem értem. Az ábrát azért tartottam valótlannak, mert a föld középpontjához közelebb kissebb a centrifugális erő, és nagyobb a gravitáció, mert közelebb van a forrása.
Azért volt igazam, mert a föld külseje is húz minket kifelé, így kissebb a gravitáció.
De most meg egy homogén gömbhéj belsejében nincs gravutáció, tehát nem igaz az előző bekezdésem, ami cáfolja az első bekezdésemet, tehát az első bekezdésem igaz, nem? De most a válaszok alapján mégsem. Most mi van?
Gofrisütő!
Szerinted hol van a gravitációnak a forrása?
Elárulom: 𝐍𝐄𝐌 a középpontban.
Annyit kellene csak csinálnod, hogy a Föld minden egyes pontjának a vonzását összeadod vektoriálisan. Ezt hívják integrálásnak.
De ezt már mások megcsinálták helyetted, és erre az eredményre jutottak, amit most már sokadszorra írunk le:
- ha egy homogén gömbön KÍVÜL AKÁRHOL megállsz, az ÚGY fog vonzani, MINTHA a teljes tömege a középpontjában LENNE. Nem ott van, de úgy fog vonzani.
- ha pedig egy homogén gömbhéj BELSEJÉBEN AKÁRHOL megállsz, az EGYÁLTALÁN NEM FOG VONZANI. Egy picikét SEM.
Ezeket jegyezd meg, és akkor az égi és földi viszonyok között mindenhol otthon leszel.
#25:
Így van.
Én is sokáig tévhitben voltam, azt hittem, a gömbhéj falához közelítve odavonz, de nem, mivel egyre erősebb, de egyre kevesebb erővektor lesz előtted, közben egyre gyengébb, de egyre több mögötted, bárhol vagy a gömbhéjon belül, az eredő mindenhol nullára jön ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!