Mi történne, ha átutaznánk a Föld középpontján?
Szóval tegyük fel, hogy létezik egy "alagút" a Föld középpontján keresztül, amin át valamilyen eszközzel utazhatnánk viszonylag gyorsan.
Az érdekelne, hogy egy ilyen utazás alatt változna-e a ránk ható gravitációs erő, és ha igen, hogyan?
(Az emlékmás című filmben volt ilyesmi szerintem.)
Jogos.
Ezt elfelejtettem kikötni.
Szóval tekintsünk el a nyomástól, hőtől.
Koncentráljunk csak a gravitációs erőre.
Köszi.
Igen, változna. Könnyű kiszámítani, hogy homogén tömegeloszlás esetén a középponttól mért távolsággal lineárisan csökken. Vagyis fél Föld-sugár távolságra fele ekkora a gravitáció, mint itt a felszínen. Ennek oka, hogy adott sugárnál a gravitációt csak az azon sugáron belüli anyagtömeg hozza létre, és ez a sugár köbével arányosan csökken, míg a gravitáció meg fordítottan arányos a távolság négyzetével. Eredőként pedig egy távolsággal arányos gravitációs erőt kapunk.
De mivel a tömegeloszlás nem homogén, ez csak egy nulladik közelítés. Viszont ismerve a sűrűség mélyésg szerinti változását, a gravitáció elvileg kiszámítható minden mélységben.
21-es válasz itt:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..
Ahogy azt előttem leírták, egy lineáris rugószerű erő hatna ránk. Tehát egy csodaszép harmonikus rezgést kapnál eredményül: egyre gyorsulva bezuhannál a középpontig, egyre lassulva kimennél a túloldalra, majd vissza ugyanez, és így tovább.
Ezen az egyszerű képen első körben a közegellenállás és az inhomogén tömegeloszlás bonyolít egy kicsit. Az sem mindegy, hogy pontszerűnek vagy kiterjedtnek tekinted magad, mert egy kiterjedt test különböző pontjaira ható különböző gravitációs erők alaposan szétkaphatják a részeidet :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!