Nem tudom, de nekem nem tűnik igazinak ez az ábra. Igaz, hogy a pontos középpontban nincs hova húzzon, de a gravitáció a távolságal csökken, és a centrifugális erő meg növekszik.
#2, ez pontszerű testek között igaz. A Föld azonban kiterjedt test, belsejében folytonos tömegeloszlással. A gravitációs erőtér (egységnyi odahelyezett pontszerű tömegre a Föld részéről ható gravitációs erő) nagyságát integrálással tudod meghatározni: az odahelyezett testre a Föld minden darabja részéről hat gravitációs erő, és mélyen a felszín alatt, a mag környékén ezek jórészt egymás ellen hatnak. Ezért ott eredőjük kisebb lesz. A középpontban pedig ugye teljesen nullává válik.
2021. máj. 27. 16:27
5/26 anonim válasza:
Egy homogén gömbhéj belsejében a gravitáció mindenütt egységesen NULLA.
Ha tehát megállsz bárhol a Föld belsejében, akkor a fölötted levő gömbhéj egyáltalán nem fog vonzani, az alattad levő gömb viszont igen, de ugye ez mindig kisebb, mint a teljes Föld.
2021. máj. 27. 20:04
6/26 anonim válasza:
#5, vmit nagyon keversz. A Föld nem egy bugyborék :-)
2021. máj. 27. 20:08
7/26 anonim válasza:
Ez mit változtat a dolgon?
Amit mondtam, minden homogén gömbre igaz.
2021. máj. 27. 20:13
8/26 anonim válasza:
7. Azért az sem mindegy, mi van alattad és fölötted. A Földben nem egyenletesen oszlanak el a különféle anyagok. Ha sok üreg van alattad, kisebb lehet a gravitációja is.
Amúgy meg ha a Föld felszínén vagy, akkor több anyag van alattad, ami mind húz lefele. Ha lejjebb mész, kisebb lesz a gravitáció, mert az anyag egy része föléd kerül és az fölfele fog vonzani.
Meg attól is függ, hol van a Hold éppen, mert annak is van gravitációja.
2021. máj. 27. 20:49
9/26 Gofrisütő válasza:
#4 köszi, nem értettem elsőre.
2021. máj. 27. 21:43
10/26 anonim válasza:
"az anyag egy része föléd kerül és az fölfele fog vonzani."
Melyik részét nem lehet annak érteni, hogy ha egy gömbhéjba mész bele, az SEMENNYIRE nem fog vonzani?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!