Van egy nagy aszteroida a Föld középpontjától átmérőnyire, 0 relatív sebességgel. Mekkora sebességgel, mennyi idő múlva fog becsapódni?
Nem, a Hold/hold kering a bolygó körül, ez pedig csak "áll", mígnem a Föld magához vonzza és becsapódik.
Vagy ha így jobban tetszik: felviszel egy nagy sziklát 6370 km magasra, és elengeded.
Az sem biztos, hogy be fog csapódni. A Föld kering a Nap körül és miközben az aszteroida szabadesésben zuhan a Földbe, a Föld kicsúszik alóla, így az aszteroida Föld körüli pályára áll. Ráadásul az aszteroidára ható "g" gyorsulás sem állandó, a távolság csökkenésével növekszik.
De ha eltekintünk ezektől és a "g"-t állandónak vesszük felírható, hogy s=(g*t^2)/2, ebből t=gyök(2*s/g), ahol "s" a Föld átmérője méterben, g=9,81 méter/szekundum-négyzet, így megkapod az időt másodpercben.
"A Föld kering a Nap körül és miközben az aszteroida szabadesésben zuhan a Földbe,
a Föld kicsúszik alóla..." :D
"...0 relatív sebességgel" - tehát ugyanúgy kering a Nap körül.
"De ha eltekintünk ezektől és a "g"-t állandónak vesszük..."
Ha ilyen egyszerű lenne! (nem kérdeztem volna).
Induláskor a "g" éppen a negyede a felszíninek a 2*R távolság miatt, tehát közel sem állandó.
Az energiamegmaradás tételével kell megoldani. Az egymástól r távolságban lévő tömegpontok gravitációs helyzeti energiája E = -gamma*M*m/r. A gamma a gravitációs állandó (6.67 x 10^-11). Ugyanez igaz gömbökre is, úgy, hogy a gömbök teljes tömegét a tömegközéppontba kell képzelni.
Tehát előbb ki kell számolni, mennyivel változik a test potenciális energiája, amíg 2R távolságból R távolságba kerül (itt most R a Föld sugara). Ez a különbség egyenlő lesz a mozgási energiájának a megnövekedésével (mv^2/2). Innen a v már könnyen kifejezhető.
#6: "De itt nem az idő szerint változik a gyorsulás, hanem az út (távolság szerint)"
Igen, így már bonyolult.
#7: Köszi! Behelyettesítettem, egyszerű volt: v=7910 m/s jött ki, az 1. kozmikus sebesség.
Az idő kiszámítása már nem ilyen egyszerű, ha jól sejtem. :D
A sebesség időfüggése tehát ilyen:
v² = γM/R · x/(2R-x)
M a Föld tömege, R a sugara, x az aszteroida által megtett út: 0 induláskor, R lesz az ütközéskor.
Az idő kiszámítása integrálással tud menni:
v = dx/dt = √(γM/R) · √(x/(2R-x))
√((2R-x)/x) · dx = √(γM/R) · dt
∫ √((2R-x)/x) dx = ∫ √(γM/R) dt = √(γM/R)·∫ 1 dt
A bal oldali integrál x=0-tól R-ig megy, a jobb oldali meg 0-tól T-ig, ahol T a becsapódás ideje.
∫ √((2R-x)/x) dx = √(γM/R) · T
A bal oldal nem könnyű, itt levezettem:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazife..
A különbség annyi, hogy most csak R-ig kell integrálni, ott meg úgy csináltam, mintha itt 2R-ig menne. Az ottani D az itt 2R. Az u szerinti integrálás meg ∞-től 1-ig megy.
Szóval most a bal oldal eredménye 2R·((1/2 - arctg 1) - (1/∞ - arctg ∞)) = R(1 + π/2)
Ha nem akarod kibogozni az integrálást:
Az idő ennek √(γM/R)-ed része (√(γM/R) egyébként a végsebesség).
Húúúazanyjáát! Tényleg nem egyszerű (az integrál).
De a végeredmény igen! :D
átlagsebesség = végsebesség / (1 + π/2)
KÖSZÖNÖM!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!