Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A citrom a szervezetet savasít...

A citrom a szervezetet savasítja vagy lúgosítja?

Figyelt kérdés

[link]


Mindegyik lúgos víz recept, és sok más oldal is azt állítja, hogy habár a citrom savas, a szervezetben lúgos molekulákká alakul. (Ezt mondjuk a citromsav-ciklus pont cáfolja..)


- A vért nem befolyásolja, az abban lévő pufferek miatt, ez oké.

- A sejteket a citromsav-ciklus termékei (pl. oxálacetát) alapján savasítja, de ebben bizonytalan vagyok.

- A gyomrot is savasítja szerintem, mert a lenyelt citromsav oda érintetlenül érkezik le.

- De még a vizeletet is savasítja szerintem, mert a vérbe bejutott citromsav a vizeletbe kiszűrődik, sav formában.


[link] --> és még itt is a lúgos ételek közt szerepel!!



2021. máj. 12. 18:53
A kérdező szavazást indított:
A gyomrot lúgosítja, a sejtek belsejét savasítja.
A gyomrot savasítja, a sejtek belsejét lúgosítja.
Mindkettőt savasítja.
Mindkettőt lúgosítja.
5 szavazat
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
19%

Azért, mert ha sav kerül a szervezetedbe, akkor értelemszerűen a szervezet lúgot kezd el termelni, hogy a megfelelő értékre vissza tudjon állni.

Ugyanígy a különböző lúgok savtermelést váltanak ki a szervezetből.

2021. máj. 12. 19:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Egyiket sem teszi. A gyomrodnal tovabb nem jutnak ezek a savak, igy aztan se 'elsavasitani', se 'lugositani' nem tudod a szervezetedet. A test pH-erteke szuk hatarok kozott mozog, mestersegesen megvaltoztatni nem nagyon lehet es emellett nem is tul jo otlet mert belehalhatsz.
2021. máj. 12. 19:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 sadam87 ***** válasza:
100%

"A sejteket a citromsav-ciklus termékei (pl. oxálacetát) alapján savasítja, de ebben bizonytalan vagyok."

A citromsavciklusnak inkább a végeredményté érdemes nézni szerintem: a citromsavból végül CO2 képződik, plusz redukált koenzimek (amikből aztán oxidáció során víz képződik). A szén-dioxid (mivel szénsavat képez) enyhén savasítja az oldatokat. (A vér esetében ennek ugye jelenősége is van a léhzés szabályozásában.) De ugyanilyen mértékben savasít a glükóz lebontása is...

Egyébként is: a citromsavciklus a mitokondrium alapállományában játszódik le, közvetlenül csak azt "savasíthatja".

" De még a vizeletet is savasítja szerintem, mert a vérbe bejutott citromsav a vizeletbe kiszűrődik, sav formában."

A vérbe bejutott citromsav visszaszívódik (lentebb linkelek forrást). Viszont a vizeletet annyiban tényleg savasíthatja, hogy ha savas anyagok kerülnek a vérbe, akkor fokozódik a hidrogénion kiválasztás a vesében.

Nem hiszem, hogy túl sokat érdemes azon filózni, hogy miért írnak ilyet a "lúgosító kúra" pártolói. Nem nagyon van köze a valósághoz.


#1

"Azért, mert ha sav kerül a szervezetedbe, akkor értelemszerűen a szervezet lúgot kezd el termelni, hogy a megfelelő értékre vissza tudjon állni."

Vagy inkább elkezd hidrogénionokat kiválasztani.


#2

"A gyomrodnal tovabb nem jutnak ezek a savak"

Szerintem a citromsav felszívódik a belekből.

[link]

2021. máj. 12. 19:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
#2-nél a PONT! :)
2021. máj. 12. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 A kérdező kommentje:

Amikor nagymamám savas ételeket eszik (pl. paradicsomleves, uborkasaláta), utána, ahogy ő mondja; "felbüffen neki valami savanyú".


Ez akkor hogyan működik? Alapból tök normális a gyomrában a gyomorsav termelése. De ha étkezéskor további sav kerül bele, azt már nem tudja befogadni.


A citromból és hasonlókból nagyon keveset tud csak fogyasztani. Az oké, hogy maga a szervezet pH-ja változatlan marad. De a gyomor lumene mégis savasodik időlegesen???

2021. máj. 13. 13:02
 6/11 anonim ***** válasza:
43%

5: "gyomor lumene" - az meg micsoda...???


A lumen az fény mértékegység.... Hogy jön ez ide???

2021. máj. 13. 13:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 A kérdező kommentje:

#6 A lumen a fiziológiában üreget jelent.

Magyarán, a gyomor belseje, amit a mucin beborít.

2021. máj. 13. 14:28
 8/11 anonim ***** válasza:
46%
Gyomorsavtermelés csak akkor zajlik a gyomorban, ha valami fehérjét eszel, és a pepszinnek szüksége van a sósavra. Tehát NINCS állandóan gyomorsavtermelés. Aki hajlamos a refluxra, az már evés közben felbüfizhet a savas gyomortartalomból. Ez roppant kellemetlen lehet.
2021. máj. 13. 14:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
Az ilyen típusú problémák abból a látszólagos ellentmondásból keletkeznek, hogy gyomorsavat túlzottan termelő személyek nem lúgos ételekkel, hanem éppen citrommal, és más savas gyümölcsökkel képesek kellemetlen állapotukat megszüntetni/enyhíteni. Ezt a leghatározottabban állíthatom sok éves tapasztalattal. A látszólagos ellentmondás biokémiai feloldását meghagyom szakértőknek.
2021. máj. 13. 16:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
A gyomorsavhoz képes a citromsav lúgos és maga citromlé is az, ami ugye nem csak citromsavból áll. A gyomor lumenének pH-ját tehát emeli. Az ember pH-jára nincs hatással.
2021. máj. 14. 13:36
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!