Hogyan képes az ananász, alma, citrom arra, hogy lúgosítsa a szervezetet?
sehogy.
ez a savasodás csak egy újabb marketing-hülyeség.
A nyers zöldségek és gyümölcsök mindegyik lúgosít kisebb nagyobb mértékben, függetlenül attól, hogy savanyú e. Az oka, hogy tele vannak élő enzimmel.
Amúgy a legjobb lúgosítóak a levelek: ezeket kéne fogyasztani, lehetőleg nyersen: saláta, petrezselyem, zellerszár, spenót, stb.
Az enzimekről írnátok valami konkrétat? - Érdekelne, hogy nagyjából hogyan fejtik ki a hatásukat, vagy milyen enzimeket tartalmaz egy lúgosító hatású gyümölcs.
OFF. A saját példámat leírom:
Nekem elég erős volt a savasodás problémám. Olyan szintű, hogy minden nap hányingerem volt amikor menni kellett valahova (és ilyenkor meg kellett állni, és megvárni amíg elmúlik), étkezések után különösen rosszul éreztem magam, és amikor egy stressz helyzet ért (pl egy tárgyalásra mentem) akkor bár tudatosan nem tartottam a tárgyalástól, de a szervezetem akkor is a rosszullét tüneteit produkálta. Az első időszakban csak az orvos által adott savcsökkentőt szedtem, na javulást semmit nem láttam, legfeljebb annyit éreztem, hogy szinten tartja.
Rá egy fél évvel már több módszert is kipróbáltam: minden nap lúgos vizet ittam, kevesebb húst ettem (a hús savasít), igyekeztem több lúgosító ételt enni (zöldségek, gyümölcsök nagy része) és részt vettem egy energetizáló kezelésen is. Ettem Aktívárpát és más készítményeket az orvos által felírt savcsökkentő mellé. Aztán búzacsíra kapszulára cseréltem le a gyógyszeremet. Az energetizáló kezelés (1 alkalom) talán az használt a legtöbbet, de még nem teljesen oldotta meg a problémát. Ami még rengeteget segített, hogy áttértem arra, hogy rendszeresen (2-3 óránként) egyek keveset, ne pedig 1-2 alkalommal nagyon sokat. Egy idő után mindenféle biodolgokat is elhagytam, lúgos vizet sem iszom, és időnként bevettem egy Stomi kalciumtablettát ha rosszabbul éreztem magam. Mára meg már ezt sem kell, mondhatjuk teljesen rendbe jöttem!
Szerintem az, hogy mit ettem, az csak másodlagos kérdés, a rendszeres étkezés fontosabb volt, bár amíg nagy volt a gyomorsavam minden szénsavas üdítőre nagyon rosszul reagáltam és tapasztaltam hogy a lúgosító ételek nem tesznek jót. És a kalciumpótlás is nagyon kellett, kiderült, hogy az alapból jó savkötő hatású, bennem meg kevés is volt a Ca, szóval az orvos is kezdhette volna ezzel ahelyett hogy valami mesterséges vackot ír fel ami csak szinten tartja a dolgokat, de nem oldja meg a problémát.
Most már legalább fél éve nem eszem semmilyen gyógyszert, kalciumot még egyszer-egyszer, de azt is egyre ritkábban. És tudok húslevest enni (egyik kedvenc ételem) és bármi mást is, ha olyan a hangulatom akkor McDonalds kaját kólával, és még ettől se lesz bajom. Persze a rendszeres étkezésre viszont továbbra is figyelek, és több zöldséget, gyümölcsöt, meg rizst is eszem, mint korábban. Ezekre amúgy rászoktam amikor figyelni kellett arra mit ehetek, és jól is esnek.
kieg. "lúgosító ételek nem tesznek jót" ezt elírtam, a savasítókra gondoltam. Szóval tapasztaltam, hogy a lúgosításban valóban van ráció, tényleg jobban érzem magam, ha lúgosító hatású ételeket eszem, és tényleg több savat csinál, ha savasító hatásúakat eszem.
És azért írtam, mert érdekel, hogy egy savas kémhatású gyümölcs hogyan tud lúgosítani. Ezek szerint a magas enzimtartalma miatt. - Így erről szeretnék több infót...
"Az enyhe savasodás jelei a következők: rendszeres fejfájás, gyengeségérzet, állandó fáradékonyság, enyhébb bőrpanaszok, bőrviszketés, nyugtalanság, ingerlékenység. Nagyon fontos lenne például, hogy az idegeket is lúgos közeg vegye körül. Ha az idegeket savas közeg borítja, akkor az ember ingerlékeny, ideges, izgága lesz, csökken a koncentrációs és a gondolkodó képessége, és az álmatlanság is megjelenhet. Ha valaki a fenti tüneteket észleli magán, ezek mindenképpen az elsavasodás jelei!
Akárhogy is odafigyelünk, egy kevés savasító étel mindenképpen bekerül a szervezetbe. Amire törekedni kell, hogy a napi étrendben 80-90%-ban lúgosító hatású ételek legyenek, és csak 10-20 %-ban szerepelhet savasító étel.
Egy étel lehet savas vagy lúgos is, a szervezetbe kerülve azonban átmehet olyan változásokon, hogy más kémhatású salakot hagy hátra maga után. Például a gyümölcs önmagában savas kémhatású, a benne lévő szerves savakat a szervezet kiküszöböli, és egy ún. lúgos salak marad hátra, tehát a végeredményt tekintve a gyümölcs mégis lúgosítani fogja a szervezetet. Erre van egy nagyon jó bizonyíték. Ha az ember tart egy háromhetes gyümölcskúrát, pár nap után már mérhető a vizelet kémhatásában, hogy a szervezetben rengeteg lúg képződött. Bázikus étrend mellett a szervezet jobban fel tudja dolgozni a fehérjéket. Ekkor csökken a szervezet fehérjeigénye. Ez azért fontos, mert a növényi étrenden élő embereket nagyon gyakran vádolják azzal, hogy nem kerül elég fehérje a szervezetükbe. Tényleg igaz, hogy kevesebb fehérje kerül növényi étrend mellett a szervezetbe, mint mondjuk vegyes étrenden élőknél, de ezzel nincs gond, mert a növényi étrend bázikus, és bázikus étrend mellett eleve csökken a szervezet fehérjeigénye."
Váradi Tibor (természetgyógyász)
Savképző ételek (kerülendők)
Összes húsféle (beleértve: hal, szárnyas), kolbászfélék, belsőségek, állati zsír, vaj, keményített növényi zsiradék, finomított olaj, diófélék, hüvelyesek, hántolt gabonafélék, minden fehér cukorral és fehér liszttel készült étel, sütemények, tészták, pasztörizált tej, tejtermékek (sajt, túró stb.), tojás és tojásos ételek, alkohol, kávé.
Bázisképző ételek (fogyasztandók)
Minden zöldségféle, zöld levelek, gyökérfélék, hagyma, burgonya, csicsóka, uborka, tök, káposztafélék, gesztenye, karobpor, füge, fűszernövények, hántolatlan gabonák, mazsola, zöldséglevek, gyümölcsök és gyümölcslevek (ha nem keverednek más étellel), lúgos ásványvizek, csírák, búzakorpa, sörélesztő.
-----------------------------------------------------
Szódabikarbóna kúra
Eszközök: étkezési szódabikarbóna.
A kúra során huszonegy napig napi háromszor veszünk be szódabikarbónát feloldva egy deciliter meleg vízben. Éhgyomorra egy csapott mokkáskanálnyit, ebéd és vacsora előtt negyed órával egy-két csipetnyit használjunk!Mellette lúgos étrend ajánlott, a kúra erősen lúgosít.Külsőleg: forró szódabikarbónás lábáztatás esténként.
Milyen betegség esetén ajánlott? Immungyengeség, fekélyesedés, gyulladások.
Mikor érdemes végezni a kúrát? Bármikor, de legjobb tavasszal és ősszel.
---------------------------------------------------
Citromkúra
Eszközök: Frissen csavart citromlé átszűrve (lehetőleg üvegfacsarót és műanyag szűrőt használjunk).
A citromlevet higítatlanul kortyolgatva fogyasszuk! Ha töményen nem bírjuk, lehet pár napig higítva inni; ha rosszak a fogaink, épségük érdekében használhatunk szívószálat. A kúrát Romolo Mantovani olasz természetgyógyász ajánlotta a betegeinek.
A kúra mellett növényi étrend ajánlott. Tisztulási tünetek így is előfordulhatnak: pl. fejfájás, hányinger, szédülés, bőrkiütések, korábbi, gyógyszerekkel elnyomott betegségek tünetei, de vegyes étrend mellett ezek sokszorosára fokozódnának.
Mely betegségek esetén ajánlott? Vérszegénység, túlsúly, ízületi gyulladás, vese- és májbetegségek, ödéma, meszesedés, kövek, krónikus gyulladás, fertőzések.
Mikor érdemes végezni a kúrát? Tavasszal és ősszel a leghatékonyabb, maximum évente kétszer.
/Váradi Tibor/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!