Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A tudomány,& a spiritualitás...

A tudomány,& a spiritualitás kizárják egymást ?

Figyelt kérdés
"Az az elképzelés, hogy a tudomány,& a spiritualitás kölcsönösen kizárják egymást, mindkettőnek nagy kárt okoz". Carl Sagan

2021. márc. 14. 19:22
1 2 3
 11/21 Mojjo ***** válasza:
92%

@10: Valószínűleg nem fogalmaztam érthetően. Megpróbálom még egyszer. A kérdező egy Sagan idézettel indított, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy nézzétek, Sagan is azt mondja, hogy a spiri meg a tudomány jóbarátok kellene, hogy legyenek. Én egy másik Sagan idézettel arra hívtam fel a figyelmet, hogy Sagan a spirit egy materiális valamiként értelmezi, tehát szerinte NEM a zöldséghalom képzelődés, amit sokan a spirivel azonosítanak, járhatna kéz a kézben a tudománnyal.

Magyarán ne tessék Sagantól olyan kontextus nélküli idézetet hozni, amit nagyon magy valószínűséggel sokan félreértenének és nem Sagan gondolatait tükröznék.

Ennyi, nem több. Teljesen mindegy, hogy Sagannak igaza volt-e, hogy mit jelent és nem jelent a szó stb stb. De igen kellemetlen és kényelmetlen nekem ennyire túlmagyarázni dolgokat, szóval remélem, most kb érthetően írtam le :)

2021. márc. 16. 08:22
 12/21 anonim válasza:
2021. márc. 18. 19:39
 13/21 anonim válasza:
2021. márc. 18. 19:40
 14/21 A kérdező kommentje:
A spiritualitás később tudomány lesz. Jól fogalmasztam?
2021. ápr. 12. 05:45
 15/21 anonim ***** válasza:
#14Soha!
2021. ápr. 12. 06:55
 16/21 anonim ***** válasza:
41%
Inkább úgy a helyes, hogy a spiritualitás adhat ötleteket a tudománynak.
2021. ápr. 12. 08:46
 17/21 Tislerics Máté ***** válasza:

Az embernek rengeteg elképzelése van arról, amit még nem ismer. Számtalan olyan dolog van, amit nem tudunk megfigyelni. Pontosan tudjuk, hogy még sok jelenség várat arra, hogy felfedezzük. Ezekről vannak elképzeléseink. Ezek részét képezi a spiritualitás is.

De attól még, hogy valamit elképzelünk vagy bizonyos jelenségekből kiindulva igaznak vélünk, még nem lesznek igazak is. Ahhoz, hogy valamiről meggyőződjünk, meg kell figyelünk és ki kell zárni annak a lehetőségét, hogy esetleg félreértjük.

A tudomány csak azt tekinti igaznak, ami egy nagyon szigorú módszertan szerint megfigyelhető és bizonyítható. (Ez a tudományos módszer) Így nem maradhat lehetőség kételkedni benne. Ezek az ismeretek képezik az emberiség tudását.

A spirituális elképzelések azért maradnak csupán elképzelések, mert nem lehet ilyen szigorú módszerrel ellenőrizni azokat. Így azok nem nevezhetők tudásnak. Ettől még hinni lehet bennük, ahogy bármi másban is.

[link]

[link]

2021. ápr. 12. 09:42
 18/21 Mojjo ***** válasza:
88%
Szuper, akkor ha jól sejtem, ez egy újabb troll kérdés, amit a következő 5-10 évben kéthetente ki lehet majd emelgetni.
2021. ápr. 13. 09:46
 19/21 anonim ***** válasza:

Közös részük van, neuroteológia a neve.

Legszebb emlékeim szerint azt vizsgálják, hogy az agyra milyen hatással vannak a spirituális dolgok.

De tulajdonképpen utána tudsz guglizni, ismétlem "neuroteológia".

2021. dec. 11. 07:33
 20/21 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy a kvantumfizika szót kicsit erős a kérdéshez becímkézni.

Leginkább azok emlegetik ezt a szót, akiknek fogalmuk sincs róla, hogy mit jelent.

2021. dec. 11. 07:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!