Mi akadályozza a mai modern orvostudományt a fejtranszplantációban?
Teljesen laikus vagyok a témában, nincs egészségügyi végzettségem sem, így ennek tudatában teszem fel a fenti kérdést. Nemrég olvastam egy cikket, hogy egy olasz sebész, Sergio Canavero vállalná egy orosz férfi műtétjét, aki a vele született testi fogyatékossága miatt tolószékben él, viszont a műtét így is kérdéses.
Alapvetően milyen problémák merülnek fel egy ilyen műtét során, amelyet az orvostudomány nem tud jelenleg áthidalni? Illetve lenne egy másik kérdésem: ha a közeljövőben sikerül elvégezni a műtétet, és mondjuk a mesterséges intelligencia is eljut majd egy olyan pontra, hogy rá lehessen bízni műtéti beavatkozásokat, lehetséges lenne a transznemű emberek fejét "átültetni" egy ellenkező nemű ember testére?
"nyaktól lefelé béna lenne"
Súlyosabb a probléma, mint gondolnád: ugyanis a tüdő sem működne, mivel nincsen bolygóideg.
Ha azt össze tudják rakni, csak akkor lesz béna, különben halott.
..És kábé egy-két órán át életben tartotta totál lebénultan, lélegeztető gépen, vértranszfúzión stb.
A páciens önkéntessége ellenére ez közelebb jár a felelőtlen sarlatánkodáshoz, mint az orvosláshoz.
Meg is támadta a komplett orvostársadalom.
Wadmalac köszönöm a választ, ezt nem nevezném én sem sikeres transzplantációnak, mint ahogy anno lehozták.
70 éve a szovejetek is képesek voltak erre...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!