Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az evolúció miért tette...

Az evolúció miért tette lehetővé az édes íz érzését, ha valójában rossz az embernek?

Figyelt kérdés

Mind tudjuk jól, hogy a fogszuvasodások nagy része az édességek fogyasztásából ered. Értek ezalatt mindent, amit édesítünk, hiszen ezekben mind benne van a cukor.


Az evolúció ironikus módon, számunkra lehetővé tette az édes íz érzését, sőt mi több, vonzódunk is az édes iránt (ezt számtalan tanulmány alátámasztja).


Hogyan lehetséges ez? Logikusan gondolkodva az evolúciónak már rég el kellett volna tüntetnie az édes ízérzésért felelős receptorokat a nyelvünkről, hiszen elrohad tőlük a fogunk. Ne felejtsük el, hogy fogászat csak néhány évszázada létezik, azelőtt az emberek vagy elvesztették a fogukat (következően nem tudtak enni normálisan) vagy belehaltak a rohadás okozta vérfertőzésbe.



2021. febr. 2. 22:20
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
69%

Találtak olyan ősembereket, akiknek eléggé tönkrementek a fogaik.

Aztán megtalálták azt a gyümölcsöt is, ami ezt okozta, meg az eszközöket, amivel törték.

Szóval nem: az ősember sem volt védett.

2021. febr. 3. 15:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/29 Sunshinedoll ***** válasza:
100%
A gyümölcs még ma is számos népcsoportnak az elsődleges élelmiszere, ha nem lenne bennük energia és nem lenne bennük elég tápanyag, akkor nem így alakult volna :D
2021. febr. 4. 09:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/29 anonim ***** válasza:
Aki lepontozta a #21-et, az mi alapján tette?
2021. febr. 4. 09:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 24/29 anonim ***** válasza:
62%

Elöször is, nem a gyümölcösktöl ment tönkre azoknak a csoportoknak a foga, hanem a gabonaevéstöl, ezt igazolja az is, hogy gyümölcsöket nem szokás törni, ellentétben a gabonamagvakkal.


Ettöl függetlenül is az ösembereknek a gyümölcsök és a zöldségek voltak a fö táplálékai, és az édes íz érzékelés nagyon fontos volt, hogy ki tudják választani a kellöen érett gyümölcsöket!

2021. febr. 4. 10:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/29 anonim ***** válasza:

Most nem találom a cikket, de ott konkrétan egy édes gyümölcsről beszélnek, amit törni kell, és ehhez találták meg az eszközöket.

Meg persze a szuvas fogakat. Nagyon rondák voltak.

2021. febr. 4. 11:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/29 Pombe ***** válasza:
100%

@Kérdező: "Logikusan gondolkodva az evolúciónak már rég el kellett volna tüntetnie az édes ízérzésért felelős receptorokat a nyelvünkről, hiszen elrohad tőlük a fogunk."


Nem igazán érted az evolúció mechanizmusát. Megakadályoz téged a fogszuvasodás a gyerekcsinálásban?


Az evolúció akkor érezteti a hatását, ha valami már érezhetően csökkenti a szaporodási mutatókat, és vannak a populációban olyan tulajdonságok, amik kicsit a szaporodást hatékonyabbá teszi.


@Kérdező: "Az evolúció ironikus módon..."


Az evolúciónak nincs ironikus oldala.


Az evolúció ennél sokkal durvább dolgokat se szüntet meg, sőt, akár mindenféle bajokat, sőt, akár halálos betegségeket is elterjeszt egy populációban, ha az nem különösebben befolyásolja a populáció fennmaradását. Pl. a jellemzően közösségen belül házasodó askenázi populációban mindenféle betegségeket okozó öröklődő mutációk állandóan sokkal nagyobb arányban halmozódnak fel, mint más nagyobb emberi közösségekben, és természetesen ezek a betegségek jóval nagyobb arányban okoznak halált, problémát, mint a fogszuvasodás. Ennek ellenére az askenázi zsidóság fennmarad, mert hiába a sok a káros mutáció, azért annyira nem befolyásolja mindez hátrányosan a populáció szaporodási mutatóit, hogy az már veszélyessé váljon. Ráadásul ezeket a betegségeket már gyógyítani is tudják sokszor, csakúgy mint a fogszuvasodást, vagyis a meggyógyított tag vidáman tovább tud szaporodni, tehát terjedni tud a fogszuvasodásra való hajlam, így az evolúció éppen hogy terjeszti a fogszuvasodást, mivel nem "tapasztalja", hogy ez bármi gondot okozna a szaporodásban.


Természetesen sok más embercsoportban is kimutathatóak ilyen hátrányos evolúciós folyamatok. Az evolúció egy rettentően lusta jószág, és számára csak egy dolog fontos, hogy a szaporodás hatékonysága fennmaradjon. Hogy közben nekünk állandóan fáj a derekunk, vagy a fogunk, vagy köszvény gyötör... stbstb... az az evolúciót egy cseppet se érdekli, ha mindezekkel a bajokkal ugyanolyan hatékonyan tudunk szaporodni, mint a totál egészséges társunk is.

2021. febr. 4. 13:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/29 Pombe ***** válasza:
100%

#25: "Most nem találom a cikket, de ott konkrétan egy édes gyümölcsről beszélnek, amit törni kell..."


Pl. a makkra gondolsz? Már mint csonthéjas termésre... :) - bár sok nyelv azokat is gyümölcsnek tartja.


[link]


Ezt írja: "13 700-15 000 éve ott élő, vadászó-gyűjtögető életmódot folytató felnőtt emberek 51 százalékánál találtak szuvas fogakat."


Ez elég durva eredmény, és az igazi fogszuvasodási kor csak ezután kezdődött, a mezőgazdasági társadalmak ideje.

2021. febr. 4. 14:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 28/29 Pombe ***** válasza:
100%

#14: "Azért édes, hogy csábítson hogy megegyed és a kárán megtanuld, hogy nem a testi élvezetek a fontosak"


Pedig az étkezés öröme rettentően fontos a Biblia szerint is, és amiben szerepet kellett kapnia az édes íznek is. Égből hulló csodás manna (mézeskalács ízű, olajos süteményszerű készítmény), Salamon király csodás lakomái, Jézus utolsó vacsorája, ételekkel csodák történnek... stbstb. De igenis fontosak az élvezetek, és annak hiányában a szeretet fabatkát se ér. Ha nincs élvezet, akkor nincs irigység se, és ha nincs irigység pl., akkor mit kéne legyőznie a szeretetnek?


Az ízérzékelés rettentően fontos más miatt is. Méreg, rothadás, érettség ideje, lejárt szavatosság... gondold tovább.


Gyakorlatilag a közösség kohéziós ereje a közös ízérzékelés öröme. Ha ezek hiányoznának, talán maga az ember se lenne emberi. Minden társasági összejövetel fénypontja az evés, még a párkapcsolat kiépítésének is egyik fontos eleme. Pl. a nők jobban szeretik az édességet, nyilván nem véletlenül... :)


Amúgy egészen biztosan romlott már az ízérzékelésünk, pl. az őseink jobban érezhették a nyers hús ízeit. Az is egészen biztos, hogy őseink a mai édes csokik/cukrok ízét már borzasztóan édesnek tartanák.


@Kérdező: " hiszen elrohad tőlük a fogunk"


Nézd meg a népvándorláskori átlagfogakat. Az állandó gabonafogyasztás miatt a fogak igen nagy mennyiségben csúnyán elvástak, sokszor egészen a fogüregig (pl. a liszt akkoriban inkább csiszolópor volt, nem pedig finomliszt).


Már nagyon régóta szerintem a mainál sokkal rosszabb volt a fogak állapota, figyelembe véve az orvostudomány fejlődését is. Inkább az az ironikus, hogy sokkal több fogromboló kaját eszünk, mégis a fogainkkal valszeg kevésbé szenvedünk, mint a késői kőkorszakiaktól kezdve a középkorig (fogpótlás, protézis, szabályzás, gyógyítás...stb). Még ha kevesebb is lett volna fizikailag a fogprobléma, azt a kevesebbet nem tudták annyira hatékonyan gyógyítani.

2021. febr. 4. 14:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 29/29 anonim ***** válasza:
78%

Az édes íz mégis mitől "rossz"?

Lehet, hogy ez furcsa lesz, de a cukor ugyanúgy létfontosságú az emberi szervezet számára, mint a víz.

Ennyi erővel azt is felhozhatnád, a sós íz érzését miért kódolta belénk az evolúció? A só is lehet ugyanolyan káros, mint a cukor.

2021. jún. 2. 06:12
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!