Azt olvastam hogy egy cigicsikk 10év mire lebomlik. Mivel
több mint 10éve dohányoznak ezért már a körforgás
beérte magát és ennél több csikk nem lesz az utcán?
Tudtommal kurvára szennyezi a földet, úgyhogy lehetőleg ne dobáljátok már el légyszi, kösz.
febr. 1. 19:57
2/10 anonim válasza:
És addig a 10 évig tapossuk? Az nem érdekel mivel mérgezed magad, de dobjátok már ki a szemétbe. Bár hiába, úgyis csak a prolik dohányoznak...
febr. 1. 20:02
3/10 dq válasza:
Nem körforgás, de igen, ha amit mondasz az igaz, akkor ma csak az van az utcán amit 2015 óta dobáltak el. Jövőre meg az lesz, amit 2016 óta dobálnak el: ha kevesebbet szívnak és kevesebbet dobálnak el, akkor vélhetően kevesebb lesz az utcán jövőre.
febr. 1. 20:17
4/10 anonim válasza:
Száraz talajban még évszázadokra is jól elfekszik a filteres csikk.
Környezetvédelmi szempontból ez kevés kivétellel (pl. madarak megehetik és bélcsavarodást kapnak tőle, stb.) jelentéktelen, mert nem tesz kárt a talajban, csak gusztustalan a teleszemetelt környezet.
Sebaj - "a fejlődés töretlen" - hisz a tajparasztok már a mérgező kobaltoxidot tartalmazó akksis manórudakat hajigálják el úgy, mint az esőerdei majmok a banánhéjakat!
febr. 1. 20:58
5/10 Kólauborkával válasza:
Szerintem mára csináltak valamit a filterrel és gyorsabban elbomlik, széresik apró darabokra. Régebben jellemző volt, hogy sok eldobált csikken lehetett látni, hogy baromi régi, ma már olyan helyeken sem szoktam látni olyat, ahol jellemzően eldobálják. Tudom sok helyen takarítanak, de én akkor is ezt vettem észre.
Ettől függetlenül igénytelen paraszt, aki eldobálja, lehet dohányozni kultúráltan is.
febr. 1. 21:16
6/10 anonim válasza:
Amit olvastál lehet igaz, de nincs jelentősége. Mert nem foglalkoztál a "lebomlás" jelentésével. Az nem "megszűnik" mindenestől (ekkor lenne igaz, amit feltételeztél, illetve ekkor se), hanem átalakult, megszűnt csikk lenni, már egy csomó (sokkal sokkal több) anyagban benne van kisebb arányban, és a hatása érvényesül. Meg az a szabály is érvényesül, hogy "a mennyiég a növekedésével minőséggé változik". Egyszerűen fogalmazva, ha elég sokszemetet hagysz magad után, nem semmisíted meg (azaz nem csinálsz a szemétből értéket), akkor egy idő után mocsokban fogsz élni. Egy darabig. Mert az ember nem tud alkalmazkodni bármely mocsokhoz, tehát kihal. Nem holnap, de legalább garantáltan.
febr. 2. 12:22
7/10 anonim válasza:
A filter autokatalitikusan bomlik, azaz sokáig semmi, de ha egyszer elindul a bomlás, akkor magát gyorsítja a folyamat. Cellulóz-acetátból van, ami lebomláskor tömény ecetsavat bocsát ki, ami meszes talajon közömbösítődik, más talajokat erősen elsavanyít.
febr. 2. 12:22
8/10 TappancsMancs válasza:
A lebomlása lehet, hogy 10 év, de az utcai szemeteléssel nem vetném össze, mert nem az utcán bomlik le. Az utcáról összeszedik és szemétlerakókba viszik és ott bomlik le.
Ez azt jelenti, hogy az utcán lévő szemetek minden fajtája (a csikk is) az nem a lebomlási ideje miatt áll be egy maximális utcai szemét mennyiségre, hanem a szemetelés vs szemét eltakarítás arányai miatt van egy adott utcai hulladék mennyiségünk.
A csikkek és más szemét bomlási sebessége a szemét lerakókban tud beállni, egy körforgási ciklusba, amikor nem keletkezik több a folyamatos bomlásaik miatt. Az elszállított utcai szemét a lerakókban kezdik meg igazán a bomlási fázisukat, ami lehet 10 év vagy több száz év is, de az utcán legfeljebb néhány napig maradnak és az nagyon kevés időarány az elbomlásuknál.
febr. 2. 12:38
9/10 TappancsMancs válasza:
Szóval van egy utcai felhalmozódás és elszállítás és van egy lerakókban tárolt mennyiség annak lebomlásával. Ez két ciklus (és nem egy).
febr. 2. 12:44
10/10 TappancsMancs válasza:
Talán még annyit, hogy lehet az utcákon több és kevesebb cigi csikk is. Ha mindenki a szemetesbe dobja, akkor akár nulla csikk lesz az utcákon, ha meg mindenki a földre dobja, akkor még több, mert most vannak akik a hamutárolókba dobják.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!