Miért nem olvadt el a Merkúrhoz érkező űrszonda?
Ezt nem tudtam, amit az előttem szólók írtak, de azért nem nehéz kitalálni. Nyilván valami olyan ötvözetet használtak, ami nem olvad szét, ahogy az egyes is írta. Az acél, hogy az egyszerű példáknál maradjunk (tudom, valószínűleg nem ezzel burkolták be) 14oo fokon olvad, semmi veszélynek nincs kitéve 4-500 fokon. Valószínűleg a fejlesztők sok időt töltenek a megfelelő anyag kidolgozásával, ami magas olvadáspontú, könnyű, reakciómentes.
Azért nem olvad el, mert olyan anyagból van, aminek magasabb az olvadáspontja, mint a Merkúr közelében kialakulható hőmérséklet.
Viszont az űrtechnológiában a hőmérséklet kezelése elég komoly dolog, mert az űreszközökben lévő berendezések elég érzékenyek a hőmérsékletre, tehát a túl magas vagy alacsony hőmérséklettől tönkremennek, és nem túl tág a tűréshatár. Nem tudom, hogy a Nap közelében ezt hogyan oldják meg, de szerintem az űrszonda Nap felőli oldalát eltakarják valami magas olvadáspontú, magas fajhőjű, rossz hővezető anyagból készült "pajzzsal", míg az ellentétes oldalára olyan felületeket helyeznek el, amiken ki tudja sugározni a felvett hőt a szonda.
Nem attól döglik meg egy ilyen szonda, hogy elolvad. 400 fok ellen elég sok fémötvözet elegendő. Attól hal meg, hogy a benne lévő elektronikát csak rövid ideig képes működésre alkalmas, valószínűleg jócskán 100 fok alatti hőmérsékleten tartani, a hűtéshez szükséges szigetelés és hűtőrendszer meg annak energiaellátása nem sokáig bírja ellátni a feladatát.
A Parker Solar Probe mostohább körülmények közt dolgozik.
"Parker Solar Probe"
Ez igaz, és ott főleg is sugárzó hő ellen kellett védeni (ahogy a Merkúr felszínén), szóval amivel a Parkernél sokáig dolgoztak, az a teljesen új tervezésű hőpajzs. A Merkúron is kb. hasonló a feladat, bár a Parker még jobban megközelíti a Napot.
Egyébként ha a BepiColombo-ról van szó, úgy tudom, az nem száll le a Merkúrra.
Épenséggel attól függ, mit akarnak vizsgálni.
Ha a napfény közvetlen hatását a felszínre, akkor a napos oldal a jó, ha nem, jó lehet a terminátoron vagy az éjjelin is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!