Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért nem olvadt el a Merkúrho...

Miért nem olvadt el a Merkúrhoz érkező űrszonda?

Figyelt kérdés
A legbelső bolygó, és nagyon forronak kell lennie. De ha a Merkúr nem ilyen a Vénusz az az. Mi az oka, hogy nem olvad szét?

2021. jan. 12. 20:25
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Mert annyira nem forró, hogy elolvadjon.
2021. jan. 12. 20:26
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Valójában a Merkúrnak csak a napos oldala a forró, ami így nagyjából 426 °C. A bolygó sötét oldalán átlagosan -162 °C van. Mivel nincs légköre, így nincs ami a hőt átszállítsa a másik oldalra, ezért ekkora különbség van. A Vénusz azért olyan meleg, mert vastag légköre van. Őt az üvegházhatás teszi olyan meleggé amilyen. A Vénuszon a felszíni hőmérséklet átlagosan 460 °C fölött van. Az erős üvegházhatás miatt a Vénuszon átlagosan kb. 30 °C-kal magasabb a hőmérséklet, mint a Merkúr napos oldalán.
2021. jan. 12. 20:57
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Ezt nem tudtam, amit az előttem szólók írtak, de azért nem nehéz kitalálni. Nyilván valami olyan ötvözetet használtak, ami nem olvad szét, ahogy az egyes is írta. Az acél, hogy az egyszerű példáknál maradjunk (tudom, valószínűleg nem ezzel burkolták be) 14oo fokon olvad, semmi veszélynek nincs kitéve 4-500 fokon. Valószínűleg a fejlesztők sok időt töltenek a megfelelő anyag kidolgozásával, ami magas olvadáspontú, könnyű, reakciómentes.

[link]

2021. jan. 12. 21:40
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Azért nem olvad el, mert olyan anyagból van, aminek magasabb az olvadáspontja, mint a Merkúr közelében kialakulható hőmérséklet.

Viszont az űrtechnológiában a hőmérséklet kezelése elég komoly dolog, mert az űreszközökben lévő berendezések elég érzékenyek a hőmérsékletre, tehát a túl magas vagy alacsony hőmérséklettől tönkremennek, és nem túl tág a tűréshatár. Nem tudom, hogy a Nap közelében ezt hogyan oldják meg, de szerintem az űrszonda Nap felőli oldalát eltakarják valami magas olvadáspontú, magas fajhőjű, rossz hővezető anyagból készült "pajzzsal", míg az ellentétes oldalára olyan felületeket helyeznek el, amiken ki tudja sugározni a felvett hőt a szonda.

2021. jan. 12. 22:12
 5/9 anonim ***** válasza:
A Vénusz szonda talán 5 másodpercig küldött infot mielőtt megsemmisült:)
2021. jan. 12. 23:39
 6/9 Wadmalac ***** válasza:

Nem attól döglik meg egy ilyen szonda, hogy elolvad. 400 fok ellen elég sok fémötvözet elegendő. Attól hal meg, hogy a benne lévő elektronikát csak rövid ideig képes működésre alkalmas, valószínűleg jócskán 100 fok alatti hőmérsékleten tartani, a hűtéshez szükséges szigetelés és hűtőrendszer meg annak energiaellátása nem sokáig bírja ellátni a feladatát.

A Parker Solar Probe mostohább körülmények közt dolgozik.

2021. jan. 13. 07:25
 7/9 anonim ***** válasza:

"Parker Solar Probe"

Ez igaz, és ott főleg is sugárzó hő ellen kellett védeni (ahogy a Merkúr felszínén), szóval amivel a Parkernél sokáig dolgoztak, az a teljesen új tervezésű hőpajzs. A Merkúron is kb. hasonló a feladat, bár a Parker még jobban megközelíti a Napot.

Egyébként ha a BepiColombo-ról van szó, úgy tudom, az nem száll le a Merkúrra.

2021. jan. 13. 10:00
 8/9 anonim ***** válasza:
Nem biztos, hogy csakazértisból a Merkúr legnaposabb oldalára kell leszállni. Ha jól emlékszem, eltelik vagy fél földi év, mire a másik oldalt tűzi a Nap, ráérnek addig valami "félárnyékban" vizsgálódni.
2021. jan. 13. 22:40
 9/9 Wadmalac ***** válasza:

Épenséggel attól függ, mit akarnak vizsgálni.

Ha a napfény közvetlen hatását a felszínre, akkor a napos oldal a jó, ha nem, jó lehet a terminátoron vagy az éjjelin is.

2021. jan. 14. 07:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!