Hogyan irányítjaák az űrszondákat?
Giroszkópokkal vannak felszerelve, amik pontosan megmutatják a mühold helyzetét(dölésszög, irányultság, stb. tehát nem az aktuális helyét), ezen kívül tudják a mühold sebességét, az eltelt idöt, amiböl kiszámolható az adott hely ahol tart, de úgy tudom a távolság meghatározható a jel elküldése és beérkezése között eltelt idöböl is, amit a szinkronizált fedélzeti óra biztosít. A pályaadatok be vannak táplálva a mühold számítógépébe, ezt folyamatosan (szükséges idöpontokban, amiket elöre beterveznek az ellenörzés végett) kommunikálja a földi irányító központtal.
Plussz vannak benne kamerák, egyéb navigációs (méröeszköz, nem gps) eszközök, amikkel ellenörizni lehet a helyét, helyzetét, ezek adatait is küldi folyton a Földre, kiértékelik, ellenörzik, jóváhagyják vagy módosított adatokat küldenek.
A kommunikáció rádióhullámokkal történik ha jól tudom.
Laikus vagyok, aki többet tud erröl kérem javítsa/egyészítse ki.
Újabban ionhajtóművekkel végzik a pályakorrekciókat.
Üzemanyag-gazdaságosabb a sűrített gázos megoldásnál.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!