Bármilyen irányba ugyanolyan messze látunk el a legjobb távcsövekkel? Mert akkor elvileg most az univerzum közepén lennénk?
az univerzumnak jelen tudásunk szerint nincs pereme és széle.
#3 pedig teljesen jogos a kérdező felvetése. a ködös példa addig állta volna meg a helyét, amíg a közelebbi galaxisoknál messzebbi objektumokat nem tudtunk megfigyelni.
"az univerzum "peremén""
Az univerzumnak annyira van pereme, mint a Földnek. És ha minden irányban ugyanaddig látsz el egy mezőn, attól még nem a földfelszín közepén állsz.
"az univerzumnak jelen tudásunk szerint nincs pereme és széle."
De akkor végtelen lenne, nem?
"Amennyire sejthető, az univerzum is véges méretű és határtalan."
Ezért a megállapításért engem ronggyá oltottak másik kérdésnél.
Amúgy sokáig ez volt a legvalószínűbbnek vett teória.
De mivel a mai modern méréseinkkel sem tudunk az univerzumon egyetemes görbületet mérni, vagy nagyon sokkal nagyobb méretű véges, mint amit belátunk, vagy végtelen, 50-50% eséllyel.
"mai modern méréseinkkel"
Épp tavaly pontosították a Betelgeuse csillag adatait, miszerint kisebb és közelebb van, mint korábban gondolták, ~650 helyett 530 fényévre, de olvatam már 724 és 300-350 fényéves értékeket is, mindezt az elmúlt 20 évből. :)
Szóval én azért még fenntartom a lehetőségét, hogy egyszer sikerül igazolni az univerzum görbült voltát. De persze ezért fogalmaztam óvatosan, hogy "sejthető".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!