#19 (Wadmalac)
"Szóval a tippem, hogy az ananász tetején lévő levelek pont az a leveles rész, ami NEM alakult terméssé az evolúció folyamán,"
Ez így van. Még egyszer: az ananász "termése" valójában egy terméságazat, ami egy virágzatból fejlődik, úgy, hogy a virágzat termései összeolvadnak. A hajtás tengely (a virágzat tengelye) azonban tovább növekszik, és a virágok felett lombleveleket hoz létre. Tehát az ananász "termése" felett növekedő levelek nem a virágokból, illetve a termésből fejlődnk. De ez nem azt jelenti, hogy ősi jellegű volna. (Különben az őseiben is meg kellett volna lenni ennek a jellegnek, és akkor elég valószínűtlen, hogy más leszármazottaknál ne jelenne meg. (Én túl sok más hasonló példát nem tudok.)
"Amúgy érdekes dolog, amit írsz, hogy ez nem igazi levél, hanem a virágzatból alakul ki."
Valószínűleg féreérthető voltam, de nem ezt akartam írni. Az ananász "termése" (amely valójában egy terméságazat) alakul ki egy virágzatból. De a virágzati tengely végén lomblevelek nőnek (ezek tudomásom szerint nem rétnek el a többi lomblevéltől, legfeljebb a méretükben). A virágzat tengelye egyszerűen egy szárrész, amelyen a virágok csoportba rendeződve nőnek. Ezen persze gyakran nem nőnek lomblevelek, de semmi nem indokolja, hogy egyáltalán ne nőhetnének.
"Mi van, ha nem távolítódik el a termés a növényről?"
Ez egy jó kérdés, foglalmam sincs.
"Természetben nem hiszem, hogy tud ivartalanul szaporodni erről a részről az ember segítsége nélkül, hiszen ahhoz gondosan el kellene ültetni, gyökérzete még nincs."
Nem tudom, hogy tud-e ilyet (ahogy írtam is), de feltételezem, hogy megfelelő körülmények között (értelemszerűen a földrehullás után) meg tud gyökeresedni.
"Ha valamilyen állat leszedi a gyümölcshúst elfogyasztja, a levelet otthagyja, akkor erre nem kerül sor."
Ha nem károsítja a levelet és a hozzátartozó szárrészt, akkor nem feltétlenül. De még egyszer: nem tudok róla, hogy ilyen módon tudna magától ivartalaunl szaporodni (más módja is van rá), ez csak egy tipp volt a részemről.

"De ez nem azt jelenti, hogy ősi jellegű volna. (Különben az őseiben is meg kellett volna lenni ennek a jellegnek, és akkor elég valószínűtlen, hogy más leszármazottaknál ne jelenne meg."
Esetlegesen tényleg csupán egy későbbi mutáció, csak akkor fura, a broméliaféléket nézegetve nem látok olyat, ami hasonlóan levélbokrétát hordana a tetején.

Szerintem ez épp amellett érv, hogy ez evolúciós újdonság. (Különben miért csak az ananásznál maradt volna meg ez a jelleg?)

Nem tudom, lehet. Számomra ez mindenképpen az univerzalitás jele a specializálódás helyett, az meg tipikusan régebbi evolúciós pont, általában.
De lehet, hogy csak belelátom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!