Az ananásznak termés ágazata van. Ez azt jelenti, hogy az ananász "gyümölcs" nem egyetlen virágból, hanem egy virágzatból fejlődik, tehát lényegében összenőtt termésekből áll. A virágzati tengely végén pedig lomblevelek nőnek.
Azt, hogy ez pontosan miért jó neki, nem tudom, de feltételezem, egyrészt segítheti a gyümölcs érését (hiszen a közelében fotoszintetizáló részek vannak), másrészt segítheti az ivertalan szaporodást (nem tudom magától szokotte ezzel a részével ivartalaunl szaporodni, de mivel mesterségesen jól szaporítható, feltételezem, hogy a természetben is lehet sikeres).
"Hogy normálisan ki tudjon fejlődni a termés, valószínűleg ez szükséges hozzá, mert azon keresztül is lélegzik."
A termés felszínén is lehetnek gázcserenyílások (mint ahogy a száron is), a növényeknél a gázcsere nem kötődik kizárólagosan a levelekhez.
"Ezek az egyszikűek nem annyira "specializált" növények, mint a későbbi kialakulású kétszikűek, ahova a szokványos "gyümölcsöket" termő növényeink tartoznak."
Az egyszikűek később fejlődtek ki, mint a hagyományos értelembe vett kétszikűek. (Igaz, szigorúan véve a hagyományos kétszikű csoportot ma már nem is tekintik rendszertani csoportnak.)
Nem tudom, mi számít "szokványos" gyümölcsnek, de biológiai szempontból az egyzsikűeknek ugyanúgy termésük van, mint a kétszikűeknek.
"Ezeknél a termés, termőtest, mint növényi szerv, még fejlődésileg nem jár annyira messze a levelektől, hajtásoktól, így a képességei is hasonlóak. Ezért aztán erős túlzással minden eleme önállóan is kihajtásra, gyökerezésre képes.
Szóval azért van a tetején is levél, mert az evolúciós fejlődésben a levél, hajtás, termés még nem különült el annyira egymástól, mint mondjuk egy csonthéjas termésű kétszikű gyümölcsfa esetén."
A fentiek miatt ez nem igaz. (Termőtestről pedig a gombák esetében szoktak beszélni.) Egyébként például a kókusznak is csonthéja termése van (legalábbis a plantarium szerint), pedig egyszikű.

Sadam: ahogy előre írtam, nem vagyok biológiai szaklaktor-kompatibilis. :)
"Az egyszikűek később fejlődtek ki, mint a hagyományos értelembe vett kétszikűek."
A történelmi szekvenciám valóban hibás így, mivel én a kétszikűeknél inkább a tipikus fás szárú gyümölcsfákra akartam célozni.
Persze ezzel a halmaz-megfogalmazásom hibás, lásd fentebb a biológiai félkompatibilitásomat. :)
"Nem tudom, mi számít "szokványos" gyümölcsnek"
Nálunk? Alma, körte, meggy, cseresznye, szilva stb. Érted, mire gondolok. Kihagytam az epret, mert az kakukktojás, te tudod, miért. :)
"(Termőtestről pedig a gombák esetében szoktak beszélni.)"
Előre jeleztem ,hogy a szakzsargonnal hadilábon állok.
"A fentiek miatt ez nem igaz."
Azért, mert a kétszikűek régebbiek, még fejlődésileg lehet az ananász a "kezdetlegesebb", pontosabban kevésbé specializálódott forma és ezért tud hajtásként "túlélni a gyümölcs skalpja.
"Egyébként például a kókusznak is csonthéja termése van (legalábbis a plantarium szerint), pedig egyszikű."
Ez rendben is van, én csupán példának egy tipikus KÉTSZIKŰ csonthéjasra utaltam, például akár egy szilva.

#Wadmalac (13)
"A történelmi szekvenciám valóban hibás így, mivel én a kétszikűeknél inkább a tipikus fás szárú gyümölcsfákra akartam célozni."
A fás szár alapvetően ősi jelleg a zárvatermőknél (ez például onnan látszik, hogy a nyitvatermők szinte kizárólag fás szárúak). Az persze lehet, hogy eltőűnt, és aztán újra megjelent az említett csoportokban, de ettől még a termésre vonatkozóan nem vonnék le következtetést.
"Nálunk? Alma, körte, meggy, cseresznye, szilva stb. Érted, mire gondolok."
Én arra gondoltam, hogy banán például "tipikus" gyümölcs-e? Persze olyan értelemben biztos nem, hogy nálunk nem terem a kertben, de nem világos, pontosan mit értesz ez alatt.
"Kihagytam az epret, mert az kakukktojás, te tudod, miért. :)"
Nem tudom. Lágyszárú? Természcsoportja van? Áltermése van (de az az almára és a kötére is igaz)?
"Azért, mert a kétszikűek régebbiek, még fejlődésileg lehet az ananász a "kezdetlegesebb", pontosabban kevésbé specializálódott forma és ezért tud hajtásként "túlélni a gyümölcs skalpja."
Az a baj, hogy ezt semmivel nem támasztod alá. Egyrészt leírtam, hogy a skalp nem a gyümölcs (termés) része, hanem a virágzati tengely folytatása. Másrészt én nem nagyon tudnék olyan példát mondani ősibb jellegű növényeknél (nyitvatermők, ősibb zárvatermők), ahol hasonló jelenség volna. Az ananász terméságazatát én épp elég specializálódottnak mondanám (bár persze ez nézőpont kérdése, és a pontos evolúciós eredetet nem ismerem). Az viszont tény, hogy az összes zárvatermő esetében a termés és a lomblevelek egyértelműen elkülönülnek egymástól (fejlődésbiológiailag értve, természetesen összenövések lehetnek).

"Nem tudom. Lágyszárú? Terméscsoportja van? Áltermése van (de az az almára és a kötére is igaz)?"
A három együtt. :D Szegényke többszörösen terhelt. :)
"Egyrészt leírtam, hogy a skalp nem a gyümölcs (termés) része, hanem a virágzati tengely folytatása."
És pont erről a "skalpról" beszél a kérdező is, mint leveles részről.
"tény, hogy az összes zárvatermő esetében a termés és a lomblevelek egyértelműen elkülönülnek egymástól"
Én pont erre gondolok specializálódásként, erősebb funkció-szétválásként.
És talán a zárvatermők lett volna a jó halmazpéldám, nem pedig a kétszikűek.
Csak mondom, biológus nem vagyok, viszont az evolúciónak az útjai azért hasonlóak, a specializálódás és az univerzalitás egymásnak ellentétei, a specializálódás mindig egyes képességek erősődését jelenti a többivel szemben, sokszor azok csökkenésével.
A testrészenkénti túlélőképesség meg általában a "fejletlenebb", fejlődésileg korábbi, egyszerűbb szintek jellemzője, állatvilágban tipikusan, de a növényeknél is jellemző.

Kedves Wadmalac!
Őszintén szólva elvesztettem a fonalat, hogy mire akarsz kilyukadni.

Röviden arra, hogy az ananász azért növeszt levelet a tetején, mert még nem szokott le róla, ahogy ilyen dolgokról már sok-sok más növény leszokott. :D
Kérdéses, hogy a képesség / ok jár-e ma még evolúciós előnnyel, vagy csak még nem veszett el a képesség.

"Röviden arra, hogy az ananász azért növeszt levelet a tetején, mert még nem szokott le róla, ahogy ilyen dolgokról már sok-sok más növény leszokott. :D"
Értem. Erre írtam, hogy nem így van. Ez a jelenség (a termés ágazat fölött levelek vannak) nem ősi tulajdonság - legalábbis én egyetlen ősibb jellegeket mutató növénycsoportban sem tudnék ilyet mondani - hanem minden bizonnyal egy evolúciós újdonság.

"Ez a jelenség (a termés ágazat fölött levelek vannak) nem ősi tulajdonság - legalábbis én egyetlen ősibb jellegeket mutató növénycsoportban sem tudnék ilyet mondani - hanem minden bizonnyal egy evolúciós újdonság."
Lehet, nem tudom, de mivel a virágzat, majd termés alapvetően levelekből, hajtásokból alakult ki (ez például a tobozos nyitvatermőknél is jól látszik), számomra logikus, hogy a termés evolúciós kialakulása UTÁNI visszaalakulás részben funkcióképes levéllé nem valószínű. Szóval a tippem, hogy az ananász tetején lévő levelek pont az a leveles rész, ami NEM alakult terméssé az evolúció folyamán, hanem megmaradt olyannak, amilyen előtte volt (hellyel-közzel, biztos minden rész változott).
"A termés felszínén is lehetnek gázcserenyílások (mint ahogy a száron is), a növényeknél a gázcsere nem kötődik kizárólagosan a levelekhez."
Nem is állítottam, hogy ez a feladat kizárólagosan a levél feladata, csak részt vesz benne. Amúgy érdekes dolog, amit írsz, hogy ez nem igazi levél, hanem a virágzatból alakul ki. Szerintem a kettő állítás megfér egymás mellett, lehet, hogy a termésen nő, de attól még igazi levél, mert szaporítható róla és teljesen új növény nevelhető belőle.
Amit most fogok írni, az lehet, hogy nagy hülyeség, csak találgatok. Mi van, ha nem távolítódik el a termés a növényről? Elrothad az egész? Én arra gondolok, hogy a gyümölcshús lerothad, ami a magokat tartalmazza, így tud szaporodni magról, a levele meg megmarad (a tetején) a fás résszel együtt, ami a termés közepén van (ami nem ehető), és szár vagy levél alakul belőle. Így a növény része marad. Természetben nem hiszem, hogy tud ivartalanul szaporodni erről a részről az ember segítsége nélkül, hiszen ahhoz gondosan el kellene ültetni, gyökérzete még nincs. Ha valamilyen állat leszedi a gyümölcshúst elfogyasztja, a levelet otthagyja, akkor erre nem kerül sor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!