"A gyümölcsözeten a virágzat tengelye túlnő, s meddő levélkoronát visel."
Első, nem értelek. Valaki írt előtted?
Második, köszi. Tehát akkor ezek szerint semmi értelme nincsen a leveleknek a termés tetején.

"Tehát akkor ezek szerint semmi értelme nincsen a leveleknek a termés tetején"
Így alakult evolúciósan. Annyi az értelme, mint a mellbimbó a férfiaknál.
"Annyi az értelme, mint a mellbimbó a férfiaknál."
Jobban belegondolva nem hiszem. Hogy normálisan ki tudjon fejlődni a termés, valószínűleg ez szükséges hozzá, mert azon keresztül is lélegzik. Mondjuk sok energiát rá fordít ahhoz képest, hogy tönkre megy a terméssel együtt, kivéve, ha elültetik.

Biológiai szaklektor lehet, hogy harminc helyen pirosozná, amit írok, de a lényeg kábé benne van.
Az ananász "gyümölcs" nem igazán termés.
A virágot és magokat előállító megvasagodott és összenőtt "virágtörzs" az, amit mi megkajálunk, szerintem ez tulajdonképpen a broméliafélék murvaleveleivel azonos, csak összenőve.
Mire jó a tetején az a levélkupac?
Arra, hogy működik.
Skalpold meg az ananászt és tedd vízbe a tetejéről levágott leveles kis torzsát. Ha mázlid van, nem halt még el, gyökeret is ereszt és el tudod ültetni.
Ezek az egyszikűek nem annyira "specializált" növények, mint a későbbi kialakulású kétszikűek, ahova a szokványos "gyümölcsöket" termő növényeink tartoznak.
Ezeknél a termés, termőtest, mint növényi szerv, még fejlődésileg nem jár annyira messze a levelektől, hajtásoktól, így a képességei is hasonlóak. Ezért aztán erős túlzással minden eleme önállóan is kihajtásra, gyökerezésre képes.
Szóval azért van a tetején is levél, mert az evolúciós fejlődésben a levél, hajtás, termés még nem különült el annyira egymástól, mint mondjuk egy csonthéjas termésű kétszikű gyümölcsfa esetén.
Várjál még pár millió évet.
Köszi a válaszod. Ültettem nyáron, a levelei fele elrohadt, azóta nem fejlődik, de gyökere van. Nem tudom ablakpárkányon jó helye lenne-e a radiátorhoz nagyon közel, félek kirakni.
"Várjál még pár millió évet." Miből gondolod, hogy az ananász ugyanabba az irányba indulna el, mint mondjuk a szilva az evolúciós fejlődésben?

"Miből gondolod, hogy az ananász ugyanabba az irányba indulna el, mint mondjuk a szilva az evolúciós fejlődésben?"
Tényleg nem biztos. De ha arra megy, ennyi idő biztosan kell neki.
Az ananász kedveli a meleg félárnyékos helyet és az egy-két naponkénti locsolást, viszont baromi érzékeny a túllocsolásra.
Gondolom otthon kell némi kísérletezés, miből mennyi esik neki jól.
"Nem tudom ablakpárkányon jó helye lenne-e a radiátorhoz nagyon közel"
Ott a hómérséklet valószínűleg tetszene neki, csak ott gyorsan veszt vizet, a vízpótlás ott valószínűleg sűrűbben szükséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!