Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A galaxisok embertelenül...

A galaxisok embertelenül nagyok, ugye?

Figyelt kérdés
Gondolom, még űrhajóval is hetekbe vagy hónapokba telne eljutni egyik végükből a másikba. Azért ez elég hihetetlen nekem. Tényleg lehet, hogy ilyen hatalmasak?

2020. nov. 15. 13:57
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
Borzalmas becslő lennél, kérdező. :D Ember méretéhez viszonyítod a galaxist, amit alulbecsülsz, majd arról értekeződsz, hogy pár hét alatt el lehet jutni egyik végéből a másikba, amit megintcsak alul becsülsz. Ez így nem járja, erősen túl kellett volna becsülnöd valamelyiket, akkor nagyjából talán stimmelne is.
2020. nov. 15. 17:40
 12/23 uyscuti ***** válasza:
90%
A mi galaxisunk nem embertelenül nagy , mivel élnek benne emberek- a Földön és az ISS-en. Azok a galaxisok , amelyekben nem élnek emberek - na azok EMBERTELENÜL nagyok.
2020. nov. 15. 19:33
 13/23 anonim ***** válasza:
A galaxist már szépen kielemezték a válaszolók. Lépjünk egyet, a 100 ezer fényév átmérőjű galaxisunkhoz legközelebb eső másik galaxis az Androméda köd. Ez a Tejút átmérőjének 20-szorosára kb 2 millió fényévre található tőlünk, de ha ez nem elég, akkor hozzá lehet számítani, hogy a galaxisunkból lehet ki tudnánk lépni, de az Andromédát valszeg sosem érnénk el, hacsak nem a mozgásával szemben haladnánk. Ez pedig azért van, mert a tér tágul, nem is lassan, állítólag közel fénysebességgel, sőt ennek a fénysebesség sem szab határt. Emiatt gyakorlatilag lehetetlen elérni egy másik galaxist a mostani tudás szerint.
2020. nov. 15. 21:20
 14/23 Mojjo ***** válasza:
84%
@13: Az Androméda közeledik hozzánk egész konkrétan, és bár a nem a lokális rendszerünkhöz tartozó galaxisok tényleg távokodnak tőlünk a világegyetem tágulása miatt, és a távolodási sebességnek tényleg nem szab határt a fénysebesség, ez nem jelenti azt, hogy ne érhetnénk el más galaxisokat, vagy akár más galaxishalmazokat/szuperhalmazokat. Pl a Hubble állandó értékét 22km/s/Mfényév-nek véve ha csak a fénysebesség kicsivel több, mint 50%-val tudunk haladni, már el tudjuk érni bármely galaxist kb 6,8 milliárd (!) fényéves körben. De ha csak egyetlen egy százalékával tudunk haladni a fénysebességnek, akkor is majdnem 140 millió fényéves körzetben lefutjuk a világegyetem tágulását. És már ebben a távolságban is irdatlan mennyiségű más galaxist lehet elérni.
2020. nov. 15. 21:48
 15/23 anonim ***** válasza:

Míg a Hubble-paraméter értékét ugyanezen esemény korábbi vizsgálatából 66 és 90 km/s/Mpc közé tették, a mostani, jóval precízebb eredmény szerint a világegyetem tágulásának mértéke jelenleg 65,3 és 75,6 km/s/Mpc között lehet. A lecsökkent hibatartomány már igen jónak számít, és különösen figyelemre méltó annak fényében, hogy egyetlen égitest megfigyeléséből számították. Ám a pontosság még így sem elegendő ahhoz, hogy nagy bizonyossággal választhassunk a CMB és a szupernóvák megfigyeléséből számított két, egymásnak ellentmondó lehetőség közül. Hotokezaka és munkatársai szerint 15 további gravitációshullám-esemény elektromágneses megfigyelésekkel kiegészített hasonlóan részletes elemzése, vagy 50–100 további csak gravitációs hullámok révén megfigyelt összeolvadási esemény tanulmányozása lesz szükséges a Hubble-állandó döntő pontosságának eléréséhez.

Ezen kívül nyilván nem tűnik bonyolultabbnak a fénysebesség 50%-nak elérése a galaxis beutazásánál, nekem azért vannak még kisebb kétségeim:) Az 1% sem lesz 200 éven belül szerintem, ha így haladunk:) Ha a fénysebesség 1%-val haladunk, akkor az 100 év/fényév, tehát a közeledő Andromédát elérhetjük kb akkor mikor betaccsol a Tejútba:) kb 1 millió év múlva:)

2020. nov. 15. 22:11
 16/23 Mojjo ***** válasza:

@15: Bár nem tudom, hogy mi a relevanciája a Hubble állandós eszmefuttatásnak, ha az, hogy én más adatot adtam meg, akkor nem, csupán más mértékegységet használtam, ha megnézed.

A CMB és a sztenderd-gyertyák hasznalatával kiszámított érték közötti eltérés amúgy valóban izgalmas, az elmúlt évek talán legizgalmasabb felfedezése a kozmológiában, de a téma szempontjából mellékes.

De szerintem félreértettelek. Valóban nem épp a holnap megoldható feladatok között lesz a fénysebesség 50%-nak elérése, de én úgy értettem, hogy pusztán elméleti alapon mi érhető el és mi nem, nem a gyakorlatban mostanság. Sorry, ha benéztem!

2020. nov. 15. 22:17
 17/23 anonim ***** válasza:

Azon kívül, hogy a megaparszeket én sem vetettem össze, de kb így stimmel a két érték, azért linkeltem, mert eszembe jutott, hogy mekkora viták voltak a Hubble állandót illetően és ránéztem, hogy most mi van. Van még mindig egy 30%-os bizonytalanság.

Elméleti síkon is kíváncsi lennék arra, hogyha van egy 50%-os űrhajónk és mondjuk egy galaxisunk 2 millió fényévre, ami nem mozdul sehova (csak elméletileg vizsgálva), akkor azzal mit tudnánk csinálni, akár egy szonda segítségével. Emberekről nem beszélve.

2020. nov. 15. 22:28
 18/23 anonim ***** válasza:

#15-ös lehagyta a copy-paste linkjét:

[link]

(Ízlés dolga, de nekem ilyenkor háborog a gyomrom... próbáltam finom lenni.)

2020. nov. 15. 22:35
 19/23 anonim ***** válasza:
Ez nem tudományos értekezés. Ne háborogjon a gyomrod:) Itt csak ismeretterjesztés folyik vagy még az sem. Ha diplomát akarok belőle majd kopipésztelek:) Nem haragszom, ha nem linkeled amit beírsz, ha érdekel megkeresem:)
2020. nov. 15. 22:38
 20/23 Mojjo ***** válasza:

@17: Sokkal izgalmasabb a helyzet, mint hogy 30%-os bizonytalanság van. Az nem bizonytalanság. Az a helyzet, hogy van két eltérő módszerünk a Hubble állandó mérésére. Mindkettő baromi pontos, nagyon kicsi hibahatárral nagyon jól tudjuk mérni az értékét. Ehhez képest a két módszer tökmást mond.

Mivel sokszor megerősített érték mindkettő, mindkét módszerrel többször el lett végezve a mérés, nem mérési hibáról van szó. Valami fizikai háttere van annak, hogy eltérnek - és semmilyen modellünk szerint nem létezhetne ez az eltérés. Azaz nem csak, hogy fizikai háttere van az eltérésnek, de új, ismeretlen fizikai háttere. Ez az eltérés valami olyasmire mutat rá a világunk működéséről, ami eddig még ismeretlen vol (és most is az) És ez az, ami igazán izgalmas. Csak azt remélem, hamar, vagy legalább még az életemben kiderül, miről van szó.

"Elméleti síkon is kíváncsi lennék arra, hogyha van egy 50%-os űrhajónk és mondjuk egy galaxisunk 2 millió fényévre, ami nem mozdul sehova (csak elméletileg vizsgálva), akkor azzal mit tudnánk csinálni, akár egy szonda segítségével."

A szonda simán elérne oda, de az nekünk már nem számítana semmit. Felesleges küldetés lenne sajnos.

2020. nov. 15. 22:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!