Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Szerintetek létezhet 4 térdime...

Manly kérdése:

Szerintetek létezhet 4 térdimenzió ?

Figyelt kérdés
Én úg gondolom, hogy nem.A 3 térdimenzió amiben élünk minden irányt lehetővé tesz.A végtelen számú mozgási lehetőség a térben 3 D.A végtelennél több...

2020. okt. 30. 15:54
 81/97 A kérdező kommentje:

Hogyne érteném.A legtöbben így okoskodnak, gondolkodnak.Értem ezt a logikát, csak nekem ez kevés a magyarázathoz.A végtelem meg gondolom azt jelenti, h nincs vége.:)

Maradok a merőlegeseknél még mindig.Ha tudsz 4 egymásra merőleges vonalat hüzni a koordináta rendszerben, tiéd a Nóbel díj.

2020. nov. 20. 19:25
 82/97 sadam87 ***** válasza:

Kérdező, ezt a regényt szerintem neked találták ki. :)

[link]

2020. nov. 20. 19:29
 83/97 anonim ***** válasza:
Michio Kaku hiperterében erről a könyvről elég sok szó esik.
2020. nov. 20. 19:31
 84/97 Mojjo ***** válasza:

@81: Nem a nobel díj az övé, hanem az egyik beugrókérdést sikerült kipipálnia egy elsőéves egyetemi tárgynál.

Egyszer már írtam, de akkor még egyszer: 3 dimenzióban 3 merőleges egyenest lehet húzni. 4 dimenzióban négyet. Ez hasonló ahhoz, hogy ha van 3 almánk, akkor 3 almánk van. Ha van 4 almánk, akkor 4 almánk van. Kissé értelemszerű...

Az érvelésed pedig az, hogy ha csak 3 almát látunk magunk előtt, akkor lehetetlen, hogy létezzen 4 alma - hisz nézzük meg, csak 3 alma van. És csodálkozunk azon, hogy nincs elméleti akadálya annak, hogy akár négy almánk is lehetne. Vagy épp 10. Pedig nem túl nehéz se 4, se 10 almával számolni.

Egyébként a 4, vagy 10 almát a jelen fizikai valóságra alkalmazó fizikai modellek ezeket az almákat mikroszkopikusnak írják le, és szerintük ezért nem láthatóak. Igen, a létük egyelőre bizonyítatlan, de a jövőben elképzelhető, hogy bizonyítható lesz. És semmilyen elméleti akadálya nincs annak, hogy tényleg létezzenek ezek a mikroszkopikus almák - az főleg nem tekinthető ilyen akadálynak, hogy vannak, akik csak annyi almát tudnak elképzelni, amennyit maguk előtt látnak.

2020. nov. 20. 19:34
 85/97 anonim ***** válasza:

"A végtelem meg gondolom azt jelenti, h nincs vége.:)"

Többek között.

Akkor legyen egy példa:

- ha összeraksz egy vonalban végtelen pontot, akkor egyenest kapsz. 𝐈𝐆𝐀𝐙?

- Ezzel elfogyott az összes létező pont? Tehát ez az egyenes lefedi az egész világot? 𝐍𝐄𝐌?

- De hát ez hogy lehet? Elfogyott a végtelen! Végtelen fölötti pontok lennének?

- Nos: a megoldás az, hogy 𝐍𝐄𝐌 𝐂𝐒𝐀𝐊 egyfajta végtelen létezik. Az előző volt "a végtelen" - a sík pedig úgy néz ki, hogy veszel végtelen ilyen egyenest, és azokat rakod össze megfelelően. TEHÁT végtelenszer végtelen pontod van.

Ez TÖBB a végtelennél, a matematikában is!

Ezt hívják másodrendű végtelennek. Még egyszer: ez mindig TÖBB, mint a végtelen.

Idáig érthető?

2020. nov. 20. 19:44
 86/97 A kérdező kommentje:

Érthető.Persze a matematikai végtelen és a fizikai végtelen nem ugyanaz, de ez nem egészen ide való téma.

Szóval van a pont, utána jön a vonal, azután a sík, majd a test.Mi jön ez után ?Azon kívül, h menjek a fenébe a kérdéseimmel. :)

Leginkább azt nem értem miért kell hinni abban amit még senki sem tapasztalt meg, nem is igen fog.

Mindent értek amit eddig leírtatok csak az még a kérdésem, h ti valóban hisztek a 4 dimenzió esetleges létezésében, vagy marad a SciFi.

2020. nov. 20. 20:11
 87/97 anonim ***** válasza:

"a matematikai végtelen és a fizikai végtelen nem ugyanaz"

Hogyne: matematikai végtelenből sokkal többféle van. Amiről idáig beszéltünk, azok fizikai végtelenek.

Ezután a hipertest jön, pl. a hiperkocka: [link]

Ennek minden oldala egy közönséges kocka, összesen nyolcan vannak.

Még egyszer: az 𝐎𝐋𝐃𝐀𝐋𝐀𝐈 kockák. Nem négyzetek, hanem kockák.

Ráadásul úgy, hogy ezeknek a kockáknak egy-egy oldala közös.

Szerintem ne is nagyon próbáld elképzelni, neked nem fog menni, nagyon másféle a szemléleted. Másnak se megy könnyen.

Viszont ahogy kockát tudsz hajtogatni papírlapból, úgy hiperkockát is lehet közönséges kockákból, itt a rajz:

[link]

Csak ne felejtsd el, hogy hajtogatás közben nem tépünk. Ezért a kockákat az 𝐎𝐋𝐃𝐀𝐋𝐀𝐈𝐊 mentén kell elforgatni. Igen: 4 dimenzióban létezik olyan forgatás, ami egy sík körül forgat.

"miért kell hinni"

Miért kéne hinni?

Nem értem.

Erre találták ki a kísérleteket.

Egyet már leírtam neked, nem olvastad el?

Itt van még:

[link]

Olvasd el ezt is, hogy lehet egy dimenzió nagyon kicsi:

[link]

Dávid Gyula is mond jókat a dimenziókról a videóiban.

2020. nov. 20. 21:17
 88/97 A kérdező kommentje:
Az a gond ezeknél az ábrázolásoknál, h akármit rajzolsz egy papírlapra, az egy sík.Ha a térben összeraksz 4 térdimenziós modellt aminek minden oldala kocka ahogy írod, befejezem a kételkedést.
2020. nov. 20. 21:23
 89/97 A kérdező kommentje:
Dávid Gyula is csak azt mondja, h feltételeznek több térdimenziót.Saját véleményt még nem hallottam tőle.
2020. nov. 20. 21:25
 90/97 Mojjo ***** válasza:

@88: Ez akkor fog menni, amikor 3 almából kiraksz 4 almát. Egész almát természetesen. De az, hogy ez nem megy 3 almából, nem bizonyítja, hogy nem létezhet 4 alma.

@89: Néha szokott saját véleményt mondani. De egy tudósnak, főleg egy olyan széles körben ismert ismeretterjesztőnek, mint amilyen ő, általában illendőbb tényszerűen mesélni az ismereteinkről.

2020. nov. 20. 21:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!