Hogyan lehetne legyőzni a matematikától való félelmet?
Ha a Harry Potter-ből lévő mumussal kerülnék szembe, akkor talán valamelyik függvény vagy egyenlet alakját venné fel. És ez nem vicc. Itt nem arról van szó, hogy utálom a matematikát, hanem arról, hogy rettegek tőle. Az egész iskolai élményeimre rányomja a bélyeget. Síró görcsök jönnek rám tőle, szorongok, indulatba jövök stb. Teljesen kicsinál, ez olyan nekem, mint egy mentális betegség. Teljesen kifordulok tőle. Próbáltam megszeretni, de nem megy. A matematikai szorongás pedig egy valós jelenség:
Irigylem azokat akik értenek hozzá, de úgy érzem a matematika erősebb mint én, és sosem fogom legyőzni.
😢😢😢

Nos, ha sikerülne felmentét kapnod, amit kétlek (sőt kizártnak tartok), akkor lenne igazán sok problémád az életben, és az nemcsak pár évig tart. Fogalmazzunk úgy, matematika nélkül sokkal nehezebb lesz boldogulni az életben, mint némán rosszindulatú emberek társadalmában.
Egyébként a szorongást megértem, az a meg nem felelés félelmétől van. Egészen durva dolgok tudnak ilyenkor történni, ráadásul idővel testi következményei lesznek. A félelem a sikertelenségből következik, az meg a nem értéstől.
A matematika (és a természettudományok) szigorú hierarchikus módon épülnek fel. Ezért ha az elején valamit nem értünk, akkor ezek száma később csak nő, ezt erősíti a nem értéstől való félelem is, míg úgy véljük, semmit se tudunk. Ez ugyan nem igaz, de akkora a gát, hogy még ott se tudunk emiatt átmászni, ahol véletlenül éppen értjük.
Ez általában azért marad így, mert sokidő és sok türelem, esetleg sok segítség kell az egész újrakezdéséhez. És minél később vagyunk annál több az elvárás a társadalomtól egyebekben, vagyis mindig úgy érezzük, reménytelen. Ezért az elején nem árt egy segítő, aki legalább biztat. És csak egy módszer létezik, elő kell venni az általános iskolai tankönyveket, és lehetőleg nagyon messziről indulni. Ami megy azon úgy is hamar túl lehet lépni, közben rutint is szerez az ember. Az utálat a harmadik megoldott példánál kezd alábbhagyni, majd - ha bírjuk módszeresen és türelemmel - elenyészik. Nem kell szeretni. Elég nem utálni, nem félni.
A félelem legyőzésének ez az egyetlen módja. Megmutatni önmagunknak, hogy a félelem alaptalan.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!