Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az ilyen területekhez milyen...

Az ilyen területekhez milyen erős matektudás kell?

Figyelt kérdés

Aki olyanokkal foglalkozik és kutat, mint az ősrobbanás, téridő, univerzum formája és tágulása, fekete lyukak, sötét anyag, szingularitás.

Nem tudom pontosan mi ennek a tudományterületnek a neve (asztrofizika/kvantumfizika?) de baromira érdekes és sok ilyesmit olvasok, de nem tartom magam jó matekosnak, már a középfokú érettségi se lett túl fényes :D

2020. okt. 18. 17:47
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

Röviden szólva ehhez nem csak a legerősebb matematikai tudás kell, de a fizika bizonyos területén is maximum szükséges, és még ez is kevés. Szükséges komoly filozófiai ismeret is, rengeteg kitartás, és ha nem olyan kutatóintézetben van az ember, ahol ezzel foglalkoznak és jó sok pénz áll rendelkezésre (jó sok mondjuk egy kis intézménynél az összes magyar egyetem pénze), akkor nem sok esélye van.

Baromira érdekes minden messziről. Ahogy közeledünk felé, annál kuszább és bonyolultabb, annál elkeserítőbb megismerni.

2020. okt. 18. 18:01
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Mint minden fizikai területhez, ezekhez is magas szintű matematika szükséges, sőt...
2020. okt. 18. 18:15
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

A tudományterület, amire gondolsz, az asztrofizika és a kozmológia. Elméleti fizikusok foglalkoznak ezekkel, nekik elég sok és nehéz matekórájuk volt egyetemen.

Ha a középszintű érettségi nem lett túl fényes, akkor inkább maradj meg a tudományos ismeretterjesztő könyvek olvasásánál. Ezek csak az érdekes konklúziókat tartalmazzák, a bonyolult és sokszor nagyon elvont matematikai háttér nélkül.

2020. okt. 18. 20:51
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
Ne szépítsük, marha erős, magas szintű matek kell ehhez.
2020. okt. 18. 20:56
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

Tessék, itt egy konferencia felvétele:

[link]

[link]

A második része relevánsabb számodra, abban már előkerül a matematikai is. Ugyan tanultam egyetemen matekot és algebrát, de bevallom őszintén, egy-két kifejezésen kívül egy büdös szót nem értek belőle.

2020. okt. 18. 22:07
 6/15 anonim ***** válasza:
0%
Az sem mindegy, hogy ezen területeken pontosan mivel is akar foglalkozni az ember. Ha új elméleteket akar megalkotni, valaminek a működését akarja leírni gondolatok útján, ahhoz nem kell matek, szinte semennyi. Persze, a bizonyításhoz annál több! Gondoljunk csak Einstein-re, és a híres relativitáselméletére. Ő maga szinte semmit nem számolt ezzel kapcsolatban, matematikusokat kért fel, hogy megtegyék helyette.
2020. okt. 18. 23:25
 7/15 Mojjo ***** válasza:
78%

@1:

"Szükséges komoly filozófiai ismeret is"

...ha fizika helyett egy szösz pöckölgetéséhez mérhetően magasröptű nagy büdes semmit akarunk csinálni :) Szerencsére a valós fizikához - legyen az akár asztrofizika, kozmológia, akár más ág - nem kell semmiféle filozófia.

2020. okt. 19. 02:25
 8/15 Tom Benko ***** válasza:
96%
@6: Einstein kifejezetten jó matekos volt, nem kellett matekosokat felkérnie. Ez egy urban legend.
2020. okt. 19. 11:15
 9/15 anonim ***** válasza:
100%
Mojjo, azt hiszem kissé elfogult vagy. Talán vizsgáld meg a "véletlen, kauzalutás és determinizmus a fizikában" témakört alaposabban. Rá fogsz jönni, hogy például a fekete lyuk tanulmányozásakor annyi triviális konvenciót használ fel a tudomány, aminek a magától értetődése körülbelül annyi, mint az "univerzum végtelen" kijelentésé. Semmi. Nem bizonyítható. És a bonyodalmakat filozófiai ismeretek nélkül nem fogod kibogozni. - de megpróbálhatod.
2020. okt. 19. 12:42
 10/15 anonim ***** válasza:
34%
#8: Lehet, nem tudom. Olvastam életrajzi könyvét is, néztem több róla készült filmet is, mindegyikben így szerepelt.
2020. okt. 19. 14:05
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!