Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a kémiai szerkezetbeli...

Mi a kémiai szerkezetbeli különbség a lipidek és a zsírok között?

Figyelt kérdés

A lipidek a zsírok egy alcsoportja, hogyha jól értelmezem?

A lipidek csak szteránvázasak lehetnek (+zsírsavoldallánc)?

Vagy egyáltalán mik azok a neutrális zsírok és miben különböznek a lipidektől?

Köszönöm!

2020. okt. 16. 22:57
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

" "Tehát amin van kémiai töltés (not neutral) annak pont, hogy hidrolizálhatónak kellene lennie."

Már miért kéne? "

Mert teszem azt vegyük akkor a foszfolipideket, ami egy anion [O-] --> ehhez nagyon könnyen kapcsolódik 1 proton, sztem instabil az oxigén egyszeresen negatív anion, nem?

2020. okt. 17. 13:22
 12/16 sadam87 ***** válasza:

"ehhez nagyon könnyen kapcsolódik 1 proton"

Ehhez momentán viszonylag könnyen, de semleges közegben nagyrészt deprotonált lesz (azaz az esetek többségében nem fog hozzá kapcsolódni).

"sztem instabil az oxigén egyszeresen negatív anion, nem?"

De itt nem az oxigén egyszeresen negatív anionja van, ez egy összetett ion (savmaradékion) része.

Amúgy ha egy lipid (vagy más szerves molekula) hidrolizálható, az azt jelenti, hogy víz beépítésével kisebb molekulákra (például glicerinre és zsírsavakra) bontható.

[link]

2020. okt. 17. 13:29
 13/16 A kérdező kommentje:

" "Mert protonfelvevőképessége nagy, mert instabil"

Hát vannak elég stabil ionok. "

Mondjuk az ammónium az stabil? Vagy mondj nekem légyszíves egy stabil iont.

" Amúgy egy kationnak például miért is lenne nagy a protonfelvevőképessége? "

Hát pont ezért, mert ahogy írtad, az ionok is lehetnek stabilak és a stabilitás nem FELTÉTLEN jelenti a töltéssemlegességet, ugyanúgy ahogy az energiamimimum elve sem. Tehát elméletben lehetne egy (...+)-ból egy (...2+) főleg összetettebb vegyületeknél, nem?

Vagy tévedek?

2020. okt. 17. 13:30
 14/16 sadam87 ***** válasza:

Egyáltalán mit értünk azon, hogy stabil? Feltételezem, a sav-bázis jellemzőkről beszélünk.

Az ammóniumion viszonylag stabil, de azért nem nagyon. (Az ammónia egy gyenge bázis, a konjugált savpárja, az ammóniumion viszonylag erős, azaz hajlamos proton leadásra.) De a kloridion például ilyen szempontból elég stabil. A sósav (HCl) konjugált párja, ami erős sav, így a kloridion nagyon gyenge bázis, nem szokott H+ iont felvenni.

Én nem tudok olyan kationól, ami erős savként viselkedne. Nem is hiszem, hogy van olyan (bár persze nem kizárható), például pont az energiaminimum elve miatt.

2020. okt. 17. 13:38
 15/16 sadam87 ***** válasza:

Bocs, az utolsó mondatom igazából hülyeség, hiszen vannak többértékű bázisok. Például a hidrazin. Szóval tényleg lehet olyan, hogy kation protonálódik, hülyeségeket írtam.

[link]

2020. okt. 17. 13:45
 16/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm!! Ment a zöld kéz!!!:)
2020. okt. 17. 14:34
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!