Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az élet miért jó? lásd alább...

Az élet miért jó? lásd alább kifejtve a kérdést evolúciós szempontból

Figyelt kérdés
Dawkins elmélete, hogy az evolúció a génekre hat valójában, nem az egyedekre, és nem is a fajokra. De akármi is az igazság, a kérdésem érvényes. Egy gén nem akar semmit, nem akar jobb lenni, vagy fejlődni, ahogy egy faj sem, csak az evolúció során egyszerűen megtörténik vele, hogy bizonyos gének és fajok jobban túlélnek, mint mások és elszaporodnak. Ugyanakkor azt látjuk, hogy az élet bizonyos értelemben fejlődik, és főleg az emberiség. Bár a jövő bizonytalan, de az állatvilág komplexebbé. ált a fejlődés során, kifejlődött az agy is, aztán az emberiség és a technikai civilizáció is, de nem csak biológiailag, etikailag is volt fejlődés, stb. Azt érzimaz ember, hogy az evolúcióba vannkódolva valahogyana a fejlődés sokkal magasabb szinten is mint a biológia, olyan magas szinten, amit csak olyan lények értenek meg, akiket maga az evolúció termel ki, minket embereket. Miközben az evolúció alapelve szimpla mennyiségi alapelve és ebből semmi ilyesmi nem kéne következzen. Tudom a variabilitás fontos és kifejlődik, és a kooperáció is fontos, de ez mindent megmagyaráz, ezzel letudható és érthető?

2020. szept. 9. 12:47
1 2
 11/16 sadam87 ***** válasza:

"Az evolúció a földi életformára értendő. Másra nem"

A vírusokat a legtöbb kutató nem tekinti élőnek, de ettől függetlenül remekül képesek evolúcióra.

Sőt! Ha egy aktivált nukleotidokat és RNS másoló enzimet tartalmazó oldathoz RNS-t rakunk, majd a folyamatot újra és újra megismételjük (mindig az előző mintából szedve az RNS-t), akkor az RNS evolúción megy keresztül és végül egy 218 bázis hosszúságú RNS-t kapunk (ami a leggyorsabban tud replikálódni.)

[link]

Szóval én nem korlátoznám az evolúció fogalmát csak az élővilágra.

"Az evolúció lényege, hogy a külső körülmények hatására a bonyolultabb egyedek szaporodnak jobban."

Ez sok esetben igaz, de egyáltalán nem mindig. A baktériumokat semmiképp sem nevezném bonyolultnak, pedig nagyon sikeresek evolúciós szempontból. De például már a 2. válaszoló is utalt arra, hogy a paraziták gyakran kifejezetten leegyszerűsödnek az evolúciójuk során. (Például a galandférgek elég sok szervüket elhagyták.)

"A világ (nemcsak az evolúció) feltehetően (de ebben nem mélyedtem el) az entrópia növekedése irányában hat, ami azt jelenti, hogy egyre összetettebb anyag jön létre."

Nem, az entrópia növekedése azt jelenti, hogy egyre nagyobb lesz a rendezetlenség! Ez gyakran épp az összetettség csökkenését jelenti. Amúgy nem feltételezhetően, az entrópianövekedést mondja ki a termodinamika második főtétele, elég alaposan alátámasztott szabály.

"az élet legfejlettebb példánya"

Az melyik? :)

"Folytatva, a világ az "optimális" fogalmát ismeri, ami azért jó neki, mert ott egyensúly van, az egyensúly pedig stabil."

Bocs, de szerintem ez egy elég zavaros gondolatmenet.

2020. szept. 10. 18:10
 12/16 Wadmalac ***** válasza:

""A világ (nemcsak az evolúció) feltehetően (de ebben nem mélyedtem el) az entrópia növekedése irányában hat, ami azt jelenti, hogy egyre összetettebb anyag jön létre."

Nem, az entrópia növekedése azt jelenti, hogy egyre nagyobb lesz a rendezetlenség! Ez gyakran épp az összetettség csökkenését jelenti. Amúgy nem feltételezhetően, az entrópianövekedést mondja ki a termodinamika második főtétele, elég alaposan alátámasztott szabály."

Korrekt. Ennek ellenére mégiscsak van összefüggés az élet és az entrópia iránya közt.

Éppen azzal, hogy az élet NÖVELI az entrópiát.

Az élet bonyolultsága ennek ellent mondani látszik, pedig nem.

[link]

2020. szept. 11. 10:15
 13/16 anonim ***** válasza:
A válaszok iránya mindenesetre a kérdés vonatkozásában a legcsekélyebb mértékben sem az optimum. Hiába,az emberi természetnek is van még mit fejlődnie.
2020. szept. 11. 12:28
 14/16 Wadmalac ***** válasza:

"Hiába,az emberi természetnek is van még mit fejlődnie."

bizony, például azon a területen, hogy kritikát csak megfelelő olvasás után fogalmazzunk meg.

A kérdés alapvető tartalma megkapta a választ, ami utána következett, az már csak ennek a további aspektusainak a fává terebélyesedése.

Akinek ez sok, meg lehet állni korábban az olvasásban, ahol már az elegendő alapválaszok megvannak.

2020. szept. 11. 12:41
 15/16 anonim ***** válasza:

"a további aspektusainak a fává terebélyesedése"

Olyan irodalmi magaslatokban szárnyalunk, hogy én ezt már nem is értem. :))

2020. szept. 11. 12:57
 16/16 Wadmalac ***** válasza:

Szerintem pont az élet termodinamikai törvényszerűsége lenne a legjobb válasz a kérdés velejére.

Ezt nem nevezném éppen a kérdéstől elhajlott fejtegetésnek.

Kár, hogy még igazolatlan teória.

2020. szept. 11. 15:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!