Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Sokszor lehet olvasni hogy...

Sokszor lehet olvasni hogy nedves úton kétszer-háromszor akkorára nő a fékút, mint szárazon. Igaz ez?

Figyelt kérdés
Szerintem ez csak akkor lehet igaz ha az autó kerekei fékezéskor "besatuznak", azaz onnantól hogy a gumi elveszíti a tapadását. Egyéb esetben én ezt egyáltalán nem tapasztaltam, igazából alig veszem észre a különbséget száraz úthoz képest. A hidraulika és így az erő a fékpofára és a féktárcsára hat közvetlenül, melyek nincsenek közvetlen kapcsolatban a nedves útfelülettel, azaz gondolom szárazak vagy majdnem szárazak a tárcsák. A youtube is csak olyan összehasonlító videókkal van tele, ahol az autók kerekeit állóra fékezik. Ellenben találtam olyan videót ahol ABS-el pillanatok alatt megáll egy Toyota vizes úton... szerintem ez a kétszeres-háromszoros fékút túlzás, addig amíg nem kell hirtelen megállni.

2020. aug. 18. 23:19
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

CÜlj autóba és próbáld ki."

Inkább ne.......

2020. aug. 19. 12:25
 12/18 anonim ***** válasza:
100%
Tipikus példája,mikor kevés ismerettel valaki félreérti az olvasottakat,majd ragaszkodik téveszméihez, mert különben önmaga számára is nyilvánvalóvá válna, hogy nem érti, amit olvas.
2020. aug. 19. 16:19
 13/18 A kérdező kommentje:
Az ABS-t most hagyjuk. Legyen ABS nélküli a feltételezett autó. Tehát a kérdésemet átfogalmazom: ha nedves úton a lámpához értek mondjuk úgy hogy 50-nel mentek, akkor legalább kétszer vagy háromszor előbb kezdtek el fékezni? Távolságra értem. Nem kell bunkózni, hanem gondoljátok át. Én érzésre azt mondanám hogy nem.
2020. aug. 19. 19:18
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Mindig annyira fekezek, hogy biztonsagosan meg tudjak allni. Ha nedves az utfelulet, akkor nyilvan korabban kezdek fekezni, felkeszulve minden eshetosegre.
2020. aug. 19. 19:25
 15/18 anonim ***** válasza:
59%
Az a qrva fizika nem érzésre működik.
2020. aug. 19. 19:44
 16/18 anonim ***** válasza:
38%

Haladsz az úton és hirtelen elered az eső. (van ilyen)

A következő kereszteződéshez érve belédhasít a felismerés: Úristen, vizes az út!!! Most akkor kettes vagy hármas szorzóval kell számolni a fékutat a lámpáig?

Ha valóban így gondolkodsz, akkor nagy a baj! :(

2020. aug. 20. 09:02
 17/18 Govardhan ***** válasza:
100%
Nem korábban kezdek fékezni, hanem lassabban megyek, hogy a csökkent tapadással is meg tudjak állni. A fizikát nem lehet átverni.
2020. aug. 26. 17:33
 18/18 Wadmalac ***** válasza:
58%

"ha nedves úton a lámpához értek mondjuk úgy hogy 50-nel mentek, akkor legalább kétszer vagy háromszor előbb kezdtek el fékezni?"

Erősen sebességfüggő, ötvenes tempónál nem feltétlenül. Ott még a víznek tűrhetően van ideje távozni és ezzel elegendően nagy valós gumi-bitumen kontakt áll fenn.

De azért ott is előbb, kisebb fékerővel kell elkezdeni fékezni.

2020. aug. 31. 07:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!