A szerelemnek mi értelme/funkciója van evolúciós szempontból?
Ja.... még @38-aska.... A vitakultúrádról...
Amikor leírtam neked a @14-ben, hogy a bonobók viselkedése alapján fenntarthatjuk annak a lehetőségét, hogy érezhetnek legalább minimális mértékben szerelmet (esetleg csak rövid ideig), akkor éppen válaszolhattál volna így is:
A tisztelettudó, és nem pökhendi Józsika válasza: Köszönöm az információkat, erről még nem tudtam. Így persze az alacsony valószínűség az ő esetükben nem annyira nyilvánvaló, de azért a bonobóknál sem bizonyítható, hogy tudnak szerelmesek lenni.
Erre én azt válaszoltam volna, hogy szívesen, és természetesen igazad van.
ÉS ENNYI LETT VOLNA AZ EGÉSZ VITÁNK!
Tudod, azért mert kaptál egy érettségit, vagy diplomát, az nem azt jelenti, hogy onnantól kezdve te egy omnipotens személlyé változtál, aki egy vita során soha nem szorulhat sarokba. Senki nem fog lenézni, ha néha tévedsz, és tarthatod magad műveltnek és okosnak akkor is, ha legalább magad előtt beismered, hogy egy témában nem vagy járatos, és el kellene hinned, hogy ha valaki mást mond, mint te, az nem feltétlenül támadást jelent, amit mindenképpen ki kell védened, hanem az lehet egyszerűen csak egy jó szándékú segítség is, hogy az ismereteid bővülhessenek.
Pont, mint az iskolában, ahol nem estél neki fogvicsorgatva a tanárnak, csak azért, mert nem azt tanította valamiről, amit te addig arról hittél.
#42: "A több oldalnyi közléskényszeres ámokfutásodból..."
Ezért nem tudtál soha haladni a tananyaggal se a suliban. Miért nem inkább érdekes újdonságként tekintettél a dologra? Amiből tudtál volna tanulni is..., ha nem hisztis óvodásként viselkedsz itt már napok óta.
#42: ""egyszer sem tudtál bizonyítékot felhozni, hogy az állatok "szerelme" egyenértékű lenne az emberével"
Figyuszka! Küldök neked egy láda sört, ha képes vagy értelmesen megindokolni, hogy miért kellene nekem ilyet tenni. Kb. olyat kérsz tőlem, hogy ez a vita akkor dől el, ha indoklom, hogy ha be tudom mutatni a kör négyszögesítésének megfoldását.
Te azt mondtad(#4): "Ja és még valami: az állatok közötti "szerelmet" nem keverném ide, valószínűleg nem egyenértékű az emberi szerelemmel."
Erre a #14-ben ezt mutattam neked:
https://www.youtube.com/watch?v=o2ugLxr_KAE
Ezek után még mindig nem tudtuk meg tőled, hogy min alapul a magabiztosságod a valószínűséget illetően?
A valószínűség szót akkor használjuk, ha rendelkezésünkre állnak tények, adatok, amikkel alátámaszthatjuk a valószínűség egy szintjét. Ha ilyen nem áll a rendelkezésünkre, akkor azt szoktuk mondani, hogy azt hisszük, hogy..., vagy hiszünk abban, hogy..., vagy szerintem...
Szóval az imént bemutatott bonobós jelenetről még az óvodás is azt mondaná, hogy szerelmeskednek.
Mikor tudjuk meg tőled végre, hogy esetükben miért zárhatjuk ki nagy valószínűséggel a szerelem érzetének legkisebb morzsáját is? És miben különbözik az állati "szerelem", az emberitől?
Jószika: "Amúgy a #41-es hozzászólásban lévő dolgokat elsősorban saját magadnak kéne megfogadnod..."
Emberke! Lehet, hogy van ilyen hibám, nem csak neked, de ezt nem tudjuk addig eldönteni, amíg végre nem írsz ide olyat, amit lehetne vitatni, amit lehetne megbeszélni. Te ide semmi érdekeset, vagy újat nem hoztál, de még régit se.
Mit kellett volna tőled tanulnom, azon kívül, hogy a hisztériarohamaidat jól tanulmányozhatóan kiraktad ide?
Józsika!
Csak hogy ne felejtsd el:
#42: ""egyszer sem tudtál bizonyítékot felhozni, hogy az állatok "szerelme" egyenértékű lenne az emberével"
Figyuszka! Küldök neked egy láda sört, ha képes vagy értelmesen megindokolni, hogy miért kellene nekem ilyet tenni.
Kedves Pombe!
Nézzük szép sorjában.
"Küldök neked egy láda sört, ha képes vagy értelmesen megindokolni, hogy miért kellene nekem ilyet tenni"
Ez tök érdekes, hogy az előbb még annyira magabiztos voltál a dolgodban, most meg csak egy láda sörnyi pénzt mernél rátenni. Ha tényleg úgy érzed, hogy melletted az igazság, akkor legyen egy láda sör helyett 1 millió forint. Rendben? Csak mondd, hogy oké, és máris írom az indoklást. (De valahogy van egy érzésem, hogy valamilyen ürüggyel kibújsz majd ez alól is.)
"Mikor tudjuk meg tőled végre, hogy esetükben miért zárhatjuk ki nagy valószínűséggel a szerelem érzetének legkisebb morzsáját is?"
Ha be tudod idézni, hol mondtam én ilyet, akkor adok 1 millió forintot. Ellenkező esetben te adsz nekem 1 millió forintot. Rendben?
"Inkább azt mondanám, hogy az intenzitásban merülhet fel csak kérdés."
Kérlek bizonyítsd, hogy így van. Ha tudod bizonyítani, adok 1 millió forintot, ellenkező esetben te adsz nekem 1 millió forintot. Rendben?
"vitakultúra"
A vitakultúráról annyit, hogy amikor elkezdted az indulataidat belekeverni a vitába, azzal egy időben az érzelmeid elkezdték homályosítani a józan ítélőképességedet. Feltételezve, hogy rendelkeztél ilyennel alapból. Ezért lehetséges az, hogy csak hajtogatod a magadét, mint egy beragadt lemezjátszó, kevés gondot fordítva arra, hogy a másik mit ír. És ezért ragadtál a valóságbuborékodban, a tényeket a saját szájízed szerint értelmezve.
Kicsit gondolkozz el azon, hogy miért kapok ilyen üzeneteket a gyk-n, hogy, idézem: 'Egyébként mindenhol azt csinálja mint nálad, mintha valami forgató könyvet követne, aminek a vége az, hogy a rá jellemző tulajdonságokat és cselekedeteteket vetíti ki másra.' Ezek szerint mással is hasonló stílusban és sértettséggel vitatkozol, igaz?
"Ezért nem tudtál soha haladni a tananyaggal se a suliban"
Csak azért, mert megbuktál biológiából, ne rám legyél ideges.
"nem tudjuk addig eldönteni, amíg végre nem írsz ide olyat, amit lehetne vitatni"
Persze hogy nem tudod vitatni, mert veled ellentétben én normálisan alátámasztottam a mondandómat. Majd legközelebb kevésbé összeszedetten írok, hogy könnyebben beleköthess, jó?
"ha nem hisztis óvodásként viselkedsz itt már napok óta"
Szerintem az olvasók majd eldöntik, hogy ki viselkedik óvodás módjára. Amúgy elgondolkoztál már azon, hogy a moderátorok miért törlik a hozzászólásaidat?
"Miért nem inkább érdekes újdonságként tekintettél a dologra?"
Melyik dologra, az előbb lerendezett hisztériarohamodra gondolsz? Hát tényleg nagyon újszerű és lenyűgöző volt.
"Erre a #14-ben ezt mutattam neked: https://www.youtube.com/watch?v=o2ugLxr_KAE"
Nem értem, hogy a családi videód hogy jön ide egyáltalán. Megmagyaráznád?
"A szerelem akkor erős, ha az a háttérgondolat dolgozik benned, hogy nehéz megszerezni és megtartani a kiszemeltet, és komoly feltételeket kell teljesíteni a siker érdekében."
Szerintem ez egy nagyon elnagyolt megállapítás. Biztos vannak, akik így működnek, de erősen kérdéses, hogy ez mennyire általános. És akiknél ez működik, azoknál vajon a szerelem egészére érthető az, hogy "erősebb" vagy csak a szerelem ragaszkodás-komponenséhez? Én nem vagyok benne biztos, hogy a mámoros szerelmes érzés intenzitását ez megnöveli. Általánosságban nem hiszem, hogy a fenti mondatod egy univerzális igazság lenne. Van több dolog is, ami a szerelem "erejét" (a te szóhasználatoddal) növelheti. Például amikor két ember együtt vészel át valamiféle megpróbáltatásokat, és ez a közös múlt megnöveli az összetartozás érzését. Csak egy példa a sok közül.
"Kb. olyat kérsz tőlem, hogy ez a vita akkor dől el, ha indoklom, hogy ha be tudom mutatni a kör négyszögesítésének megfoldását."
Ha ilyen nehéz bizonyítanod, akkor miért voltál olyan magabiztos az igazadban? Legközelebb azért is mást hibáztatsz majd, hogy "nehéz" bebizonyítanod, hogy a Föld lapos...
"A valószínűség szót akkor használjuk, ha rendelkezésünkre állnak tények, adatok, amikkel alátámaszthatjuk a valószínűség egy szintjét."
Pontosan. És épp ezért használtam.
"Ha ilyen nem áll a rendelkezésünkre, akkor azt szoktuk mondani, hogy azt hisszük, hogy..., vagy hiszünk abban, hogy..., vagy szerintem..."
Ezzel is egyetértek. Gyakorolgasd ezeket a kifejezéseket, mert úgy látom, hogy hiányoznak a szótáradból.
"Szóval az imént bemutatott bonobós jelenetről még az óvodás is azt mondaná, hogy szerelmeskednek"
Te jó ég... Ha szerinted ez a szerelem, akkor tényleg nagy a baj. Segítek: szerelmeskedésnek a nemi aktust nevezi a köznyelv/gyereknyelv. A szerelem fogalmában pedig a másik egyén iránti intenzív érzésen van a hangsúly. Azzal, hogy a két fogalmat kevered, ismét saját magadat minősítetted.
Tudom, hogy elképzelhetetlennek tűnik számodra, hogy ne neked legyen igazad, de előbb vagy utóbb meg kell barátkoznod ezzel a gondolattal. Te is, mint oly sokan mások, beleesel abba a hibába, hogy a büszkeséged miatt nem akarod beismerni, hogy elvesztettél egy vitát.
Tőlem(#44): "Mikor tudjuk meg tőled végre, hogy esetükben miért zárhatjuk ki nagy valószínűséggel a szerelem érzetének legkisebb morzsáját is?"
Erre te:
P.J.(#47): "Ha be tudod idézni, hol mondtam én ilyet, akkor adok 1 millió forintot. Ellenkező esetben te adsz nekem 1 millió forintot. Rendben?"
Rendben. Maradjunk csak ennél egyelőre:
Idézem századszorra tőled(#4): "Ja és még valami: az állatok közötti "szerelmet" nem keverném ide, valószínűleg nem egyenértékű az emberi szerelemmel."
Az állatok esetén a szerelem idézőjelezett (vagyis nem szerelemről van szó), és nincs egyenértékűség, és nem keverjük az emberi szerelmet az állati közé. Morzsányit se. A te valószínűséged szerint, amire eddig semmi, de semmi adatot nem mutattál be, hogy mégis min alapul.
Adhatom a címet? Kérem a milliómat! :)
Néhány nagyon humoros dolgot leírnék Tőled...
Persze eddig is nagyon szórakoztató voltál, és Stand Up Comedy humoristái irigykedve olvassák a poénjaidat, így már miattad én is rég leszoktam a műsoruk nézéséről... te jobb vagy... :)
De azért a legjobbakat kiemelném tőled (nem szabad, hogy egy ilyen nagy ember mondásai csak úgy eltűnjenek a homályban...)
#47: "Persze hogy nem tudod vitatni, mert veled ellentétben én normálisan alátámasztottam a mondandómat."
:D - gurulok... Talán ha az ilyen jellegű megjegyzésszámodra rámutatnál...
Nem hogy normális nincs ilyen, de konkrétan még nem normális sincs... :)
#47: "Nem értem, hogy a családi videód hogy jön ide egyáltalán. Megmagyaráznád?"
Azt írtam, hogy ezek bonobók. Nézd, ha engem bonobónak tartasz, ám legyen. De akkor még jogosabban kérném a milliómat, ugyanis én már voltam (sőt, vagyok is!) szerelmes. Puff neki... Hoci a milliómat!
#47: "Szerintem ez egy nagyon elnagyolt megállapítás..."
Szerintem is. Erre írtam korábban(#19), hogy félreérted. Szóval a "félreérted" szót se érted? Vagy félreérted?
#47: "Ha ilyen nehéz bizonyítanod..."
Nekem még mindig nem kell semmit se bizonyítanom. Bár ez nem vicces, csak egyszerűen megjegyezem azt, ami neked több napja felfoghatatlan. Pistikét mikor hívod át a szomszédból, hogy egyszerű magyar mondatok értelmezésében segítsen neked?
#47: "Ezzel is egyetértek. Gyakorolgasd ezeket a kifejezéseket, mert úgy látom, hogy hiányoznak a szótáradból."
Ez viszont nagyon jó, nagyon mókás! Gratula! :) Közlöd, hogy hiányzik a szótáramból az, amely szavakat én írtam le neked, és amivel egyetértettél. Gurulni lehet... Mikor lépsz fel ilyesmikkel valahol? Nem baj, ha drága a jegy, ígérem, többen is megyünk. Elég lenne csak a mostani megjegyzésedet kifüggeszteni a város fontosabb pontjain referencia gyanánt... Csak úgy dőlne a szórakozásra vágyó jónép... Amúgy te ebből élsz?
#47: "Te jó ég... Ha szerinted ez a szerelem, akkor tényleg nagy a baj."
Értem. Tehát, ha te látsz két embert így szeretkezni, akkor ott csak az lehet, hogy az állati vágyaikat elégítik ki éppen. Tudod, ezek a majmok szemtől szembeni pozícióban közösülnek, és vadul csókolódznak. Ez azért egy közepesen értelmes óvodásnak is meglepő lenne. Hogy neked miért nem az, és miért nem jut eszedbe erről, hogy esetleg itt többről is szó lehet??? - mint egy emberpárnál is akár - az rejtély. Tudod, ezeknek a bonobóknak az agyszerkezete még mindig nagyon emberszerű (csak ha megfeledkeztél volna erről az apróságról). Szerszámokat készítenek, festegetnek, lexigram-on keresztül kommunikálnak alapfokon az emberekkel, képesek számokat helyesen kezelni a számítógépen, még vágó kőszerszám készítésében is ügyesek, megértik a tűzhasználat előnyeit, és akár még maguktól is rőzsét tudnak gyűjteni, logikai feladatokat oldanak meg... stbstb.
Szóval, ha ilyesmi képességű lények ugyanolyan pozitúrában csókolódzva szeretkeznek, mint az emberek, azért hidd el, hogy van akiknek olyan is eszébe jut, hogy hátha ezek az állatok is érezhetnek úgy szerelmet nyomokban, mint mi. Pardon! Persze te, aki csak másokat tart majomnak.
#47: "Tudom, hogy elképzelhetetlennek tűnik számodra, hogy ne neked legyen igazad"
Nem tudom kinek van igaza! Mivel nincs egy deka érved se, és csak maszatolsz állandóan... Hm?
#47: "Amúgy elgondolkoztál már azon, hogy a moderátorok miért törlik a hozzászólásaidat?"
Nem szokták. Kb. úgy gúnyoltalak, mint ahogy te a családomat lemajmoztad. Nem engem sértettél meg csak, hanem a szüleimet, a rokonaimat, akik a dologról semmit se tehetnek. Ízléstelen, és nagyon alpári megnyilvánulás volt ez a részedről. Én nem bántottam soha senkit rajtad kívül, ráadásul áltatatlanban, de azt nagy élvezettel tettem, az igaz. Nyilván elmentél te, vagy a hozzád hasonló nyafogni a moderátorhoz. Semmi különöset nem csináltam, csak nagyon kigúnyoltalak, persze sokkal hatékonyabban, mint amire te képes lennél. Te is tudod, hogy megérdemelted... :D
#47: "Kicsit gondolkozz el azon, hogy miért kapok ilyen üzeneteket a gyk-n, hogy..."
Egy pillanatnyi kétségem se volt arról, hogy egyedül lennél ennyire "okos"... :D. Tudod, a vita megosztja az embereket. Felírhatjuk ezt a "vita" szót is azok mellé, amit nem értesz? És nyilván vannak olyanok is, akik képesek elhinni neked, hogy te itt vitáznál, pedig mind a ketten tudjuk, hogy te itt csak a lufifújásban nyújtottál nagyon emlékezetes pillanatokat... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!