Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Létezik, hogy a testem egy...

Létezik, hogy a testem egy korábban élt ember sejtjeiből áll?

Figyelt kérdés

Szóval az lehetséges, hogy a testemben van olyan atom, ami valaha egy másik ember testében volt?

Például:

meghal egy ember, eltemetik. A teste lebomlik, a test atomjai így már a talaj atomjai lesznek. Ha ott mondjuk a földbe búzát vetnek, és azokat a bizonyos atomokat egy búzaszál "felszippantja" tápanyagként és a búzából kenyér készül amit én megeszek.

Így tulajdonképpen lehetséges ez hogy én egy régebben élt ember atomjaiból vagyok?

2020. jún. 22. 23:45
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
82%
A sejtjeiből biztosan nem, mert azt tulajdonképpen te magad termeled. Szerintem az atomjaiból sem, hiszen a temetés után évszázadokig ott pihen a föld alatt.
2020. jún. 22. 23:53
 2/13 anonim ***** válasza:
90%
Éppenséggel előfordulhat, de kimutatni lehetetlen.
2020. jún. 23. 00:00
 3/13 anonim ***** válasza:
90%
Mármint az atomjaira értve.
2020. jún. 23. 00:00
 4/13 A kérdező kommentje:

Igen bocsi, atomokra gondoltam a sejtek hekyett.

De nem mindenkit temetnek el, volt akit csak épphogy elástak egy csata után ott ahol volt pl egy mai mező közepén

2020. jún. 23. 00:01
 5/13 Mojjo ***** válasza:
93%
Perszehogy. És szép nagy részt halott állatok és növények atomjaiból.
2020. jún. 23. 00:04
 6/13 A kérdező kommentje:
Egyszer olvastam, hogy minden csepp víz amit megiszunk legalább 2x áthaladt már egy ember szervezetén, ebből gomdoltam ezt az atomost.
2020. jún. 23. 00:08
 7/13 anonim ***** válasza:
90%

Az ugye megvan, hogy az életedet a szüleid sejtjeiből kezded el, ergo az ő atomjaikból. Tehát eleve megvan az esély, hogy vannak még benned a szüleid atomjaiból, persze jó kicsi az esély, de nem nulla.

Aztán persze az is lehet, hogy vannak benned olyan atomok, amik egy mára halott ember részei voltak valaha, de erre nagyon kicsi az esély. Amire viszont komoly esély van, hogy olyan atomok vannak benned, amik ma élő emeberekben voltak kicsivel előbb. Ugye pl intim helyzetben, mondjuk csókolózással simán cserél az ember atomokat, de valójában (szar belegondolni de ez a helyzet) egy buszon vagy egy moziban, boltban, stb gyakorlatilag egymás taknyát-nyálát szívjuk, adott esetben kilélegzett hámsejteket is, szóval ha leszállsz egy buszról, akkor 20-30 ember atomjaival leszel gazdagabb.

2020. jún. 23. 00:42
 8/13 anonim ***** válasza:
63%
Ez így igaz. A problémát (és undort) enyhítendő, tökéletesen érdektelen, hogy egy konkrét atom (mondjuk vas) egy ember bármely váladékából, állatból, a földről vagy bárhonnan származik. Ugyanaz a vasatom, semmiben nem megkülönböztethető. Következésképp lényegtelen honnan származik. Ami nem lényegtelen, az az atomok egy bizonyos együttállása, amitől már nem atomnak, hanem például váladéknak nevezzük.
2020. jún. 23. 10:32
 9/13 sadam87 ***** válasza:
78%

Simán lehet, akár élő emberrel is. Tegyük fel például, hogy van egy zöldségtermesztő. Ahogy neveli a zöldségeket, előfordul, hogy rájuk lehel (vagy legalább abba a légtérbe lehel, ahol a növények vannak). A kilélegzett széndioxid molekulák egy részét a növény megköti. A képződött szerves vegyületek egy részét beépíti a termésébe/gyökerébe/szárába (ami éppen fogyasztunk). Te meg megveszed a boltba, oszt megeszed. A bevitt szerves anyagok egy részét a sejtjeid be fogják építeni az anyagaidba.

Persze itt rögtön látszik, hogy a zöldséges által kilélegzett szén-dioxid molekulák nagyon kis része jut csak el a te testedbe. Elég nehéz lenne számszerűsíteni, pontosan mennyi (már csak azért is, mert a körülményektől is erősen függ), úgyhogy teljesen ex has alapon mondjuk, hogy minden egymilliomodik - ez remélhetőleg nem becsüli felül nagyon durván az arányt.

Ehhez képest egy lélegzetvétellel mennyi szén-dioxid molekulát lélegzik ki egy ember?

- a nyugalmi légzési térfogat: kb. 0,5 dm^3

- a kilélegzett levegő szén-dioxid tartalma: 4-5 V/V%

- a kilélegzett levegő moláris térfogata (37°C-al számolva): kb. 25,5 dm^3/mol

Ebből az egy légzés során kilélegzett szén-dioxid anyagmennyisége:

0,5 dm^3 * 0,04 / 25,5 dm^3/mol = 7,8 * 10^-4 mol

Azaz kb. 4,7*10^20 db szén-dioxid molekulát lélegzik ki minden egyes ember minden egyes lélegzetvétellel. (Na jó, ez nem igaz, mozgás közben többet.) Ebből talán látszik, hogy még ha az eredeti gondolatmenetemben durván túl is becsültem, mekkora az esélye annak, hogy az egyik ember testéből származó szén-dioxid szén-tartalma beépüljön egy másik ember testébe, akkor is elég nagy eséllyel bekövetkezhet.

2020. jún. 23. 10:34
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Mondjuk azt, hogy Einstein egyszer gyerekkorában belecsulázott a tengerbe. Egy köpet kb 1 milliliter és döntően vízből áll. A földfelszínen található összes víz térfogata 1.3 milliárd köbkilométer, ami 1.3 * 10^24 milliliter. Einstein nyála száz év alatt bizonyára rendesen elkeveredett, és a Föld vízkörforgásának egy tetszőleges literében kb. ugyanannyi van belőle, mint a többiben.

Te ma megiszol egy liter vizet, ami 3.3*10^25 vízmolekula. Ennek 1.3*10^24-ede Einstein köpete, ami 25 darab vízmolekula. Abba inkább ne is gondoljunk bele, hogy Hitler bele is pisilt a vízbe...

Viccet félretéve, vízmolekulákon keresztül minden történelmi személyiséggel kapcsolatban vagy, és persze mindenki mással is, már amennyire kapcsolatnak lehet nevezni, hogy egy vízmolekula egyszer egy ideig bennük volt, most meg benned.

2020. jún. 23. 13:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!