Matematikai logika és halmazelmélet? (kifejtés lent)
Üdv!
Két kérdésem lenne, ha valaki tudna válaszolni, annak nagyon megköszönöm.
El szeretnék kezdeni komolyabban foglalkozni halmazelmélettel és logikával és ehhez kapcsolódna a két kérdésem:
1) Milyen könyvek, anyagok vannak, amelyek mélyen bevezetnek ebbe a világba? Csirmaz László Matematikai logika és Hajnal-Hamburger Halmazelmélet könyveket már kinéztem magamnak, de örülnék, ha tudnátok ezen kívül akár internetről leszedhető anyagokat is.
2) Matematikai logika területén vannak még nyitott problémák? Tudtok példát írni? Köszi :D
1. Rengeteg jegyzetet, tankönyvet lehet találni online. Van egy GTM (Graduate Texts in Mathematics) egyetemi tankönyvsorozat, ebben vannak halmazelméleti, logikai könyvek, például
GTM 1: Takeuti, Zaring: Introduction to axiomatic set theory;
GTM 8: Takeuti, Zaring: Axiomatic set theory;
GTM 37 Monk: Mathematical logic;
GTM 53 Manin: A course in mathematical logic.
A GTM könyvek általában a libgen.is oldal segítségével megtalálhatók valahol, ahonnan le lehet őket tölteni (ez persze nem egészen legális). Ezt a négy könyvet most nem ellenőriztem, de meglepne, ha nem lennének fenn.
A Bourbaki-szemináriumsorozatnak is van egy Theory of sets része, biztos érdemes elolvasni, bár ahogy most a tartalomjegyzéket átfutottam, ez inkább az algebra-geometria-topológia vonalnak ágyaz meg.
A Cambridge studies in advanced mathematics-ban pedig Tourlakisnak van egy kétkötetes Lectures in logic and set theory könyve.
És hát még biztosan százával vannak, én most csak a híresebb sorozatokba néztem bele.
Magyar jegyzet például: [link]
2. Vannak. Például [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!