Mars 2025? Mit gondoltok róla?
NASA és ESA 2029-ben akarja indítani azt a rakétát, aminek a visszatérő egysége el fogja hozni a Marsról a Perseverance rover által gyűjtendő anyagmintákat.
Az tervek szerint 2031-ben ér vissza a Földre.
Ebből kábé felmérhető, mikorra tervez marsi emberes küldetést a NASA, ha 2031-ben még csak roverrel vett minták vizsgálatát tervezik.
A Perseverance célja nem leendő marsi leszállóhely keresése, élet nyomait fogja keresni.
Százalékosan ezt nem igazán van értelme kifejezni, szerintem nem túl sok, de azért van, Elon Musk egy ritka eltökélt fazon, ezeket a dolgokat sem most vette a fejébe. Értelme ? Kb. annyi, mint annak idején fahajókon eljutni szomszédos szigetekre, meg az Újvilágba... Utólag derül majd ki, mennyi. Jelenleg én úgy látom, a SpaceX lesz az első, mert együttműködik a NASA-val, és mert a költséghatékonyság tekintetében messze veri a többi emberes elképzelést, pl. a NASA-nál is egy fontos mérvadó a hasznos teher kapacitása, és ebben várhatóan nagyon jók lesznek a versenytársakhoz képest a döntéskor.
anonim, máj. 13. 19:18:
" (...) na de hogy tankolják meg":
A Föld körüli pályán egy tankerhajóval, ami csak a metán üzemanyagot és az oxidálószerül használatos oxigént viszi fel hozzá, aztán visszatér a Földre, a hajó pedig ezzel a naftával gyorsít az orbitálisról a Marshoz vezető pályára, illetve fékez majd száll ott le;
"meg single stage rakétaként hogy száll fel a Marsról?":
Igen, a Marsról a 0,38 g mellett ez lehetséges és teljesen reális.
"Persze láttam én is a csodagrafikákat amik szerint majd eljuttatnak oda egy első fokozatot meg egy darut ami ráemeli, de hát ez már a nagyon sci-fi kategória. Ezeket a cuccokat eljuttatni a Marsra lehetetlen.":
Nem tudom, ezek milyen grafikák lehettek, de a jelenlegi SpaceX-tervek nem erre alapoznak, hanem a Marson történő in situ erőforrás-felhasználásra, ami jelen esetben annyit tesz, hogy a felszálláshoz szükséges metánt és oxigént a Mars felszínén állítják elő az ún. Sabatier-eljárással, és ez kerül a single stage Starship-fokozat tartályaiba. Így bármiféle plusz fokozat meg ehhez szükséges emelődaru odafuvarozása felesleges, a hasznos teher pedig szabadon marad a marsi telep építéséhez.
"A NASA programja meg tök jó csak ők még ott tartanak hogy a lunar landerre is most választották ki a jelölteket és még az sem tart sehol, arra meg semmi ötlet nincs, hogy hogyan landoljanak a Marson és onnan hogyan jussanak vissza": Igen, és ez is nagyban hozzájárul majd szerintem, hogy a SpaceX mellett döntenek végül, ami az emberes Marsprogramot illeti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!