Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mars 2025? Mit gondoltok róla?

Mars 2025? Mit gondoltok róla?

Figyelt kérdés
Ti mennyi esélyt láttok arra, hogy 2030 előtt ember lép a Marsra? Van-e értelme egyáltalán embert küldeni? Melyik misszió lesz a legelső? A space x, a mars one vagy talán egy másik?

2020. máj. 13. 18:14
1 2
 11/13 anonim válasza:
100%
Szerintem még a 2030-as dátum is túl optimista, abból kiindulva, hogy a Holdra se küldtek embert már jó ideje. Természetesen lenne értelme embert küldeni a Marsra, sokkal több információt tudnak így begyűjteni. De ne legyen igazam és 2030-ra már mondhassuk el, hogy volt ember a Marson :)
2020. máj. 14. 17:49
 12/13 Wadmalac ***** válasza:
100%

NASA és ESA 2029-ben akarja indítani azt a rakétát, aminek a visszatérő egysége el fogja hozni a Marsról a Perseverance rover által gyűjtendő anyagmintákat.

Az tervek szerint 2031-ben ér vissza a Földre.

Ebből kábé felmérhető, mikorra tervez marsi emberes küldetést a NASA, ha 2031-ben még csak roverrel vett minták vizsgálatát tervezik.

A Perseverance célja nem leendő marsi leszállóhely keresése, élet nyomait fogja keresni.

2020. máj. 15. 07:56
 13/13 anonim ***** válasza:
87%

Százalékosan ezt nem igazán van értelme kifejezni, szerintem nem túl sok, de azért van, Elon Musk egy ritka eltökélt fazon, ezeket a dolgokat sem most vette a fejébe. Értelme ? Kb. annyi, mint annak idején fahajókon eljutni szomszédos szigetekre, meg az Újvilágba... Utólag derül majd ki, mennyi. Jelenleg én úgy látom, a SpaceX lesz az első, mert együttműködik a NASA-val, és mert a költséghatékonyság tekintetében messze veri a többi emberes elképzelést, pl. a NASA-nál is egy fontos mérvadó a hasznos teher kapacitása, és ebben várhatóan nagyon jók lesznek a versenytársakhoz képest a döntéskor.

anonim, máj. 13. 19:18:

" (...) na de hogy tankolják meg":

A Föld körüli pályán egy tankerhajóval, ami csak a metán üzemanyagot és az oxidálószerül használatos oxigént viszi fel hozzá, aztán visszatér a Földre, a hajó pedig ezzel a naftával gyorsít az orbitálisról a Marshoz vezető pályára, illetve fékez majd száll ott le;

"meg single stage rakétaként hogy száll fel a Marsról?":

Igen, a Marsról a 0,38 g mellett ez lehetséges és teljesen reális.

"Persze láttam én is a csodagrafikákat amik szerint majd eljuttatnak oda egy első fokozatot meg egy darut ami ráemeli, de hát ez már a nagyon sci-fi kategória. Ezeket a cuccokat eljuttatni a Marsra lehetetlen.":

Nem tudom, ezek milyen grafikák lehettek, de a jelenlegi SpaceX-tervek nem erre alapoznak, hanem a Marson történő in situ erőforrás-felhasználásra, ami jelen esetben annyit tesz, hogy a felszálláshoz szükséges metánt és oxigént a Mars felszínén állítják elő az ún. Sabatier-eljárással, és ez kerül a single stage Starship-fokozat tartályaiba. Így bármiféle plusz fokozat meg ehhez szükséges emelődaru odafuvarozása felesleges, a hasznos teher pedig szabadon marad a marsi telep építéséhez.

"A NASA programja meg tök jó csak ők még ott tartanak hogy a lunar landerre is most választották ki a jelölteket és még az sem tart sehol, arra meg semmi ötlet nincs, hogy hogyan landoljanak a Marson és onnan hogyan jussanak vissza": Igen, és ez is nagyban hozzájárul majd szerintem, hogy a SpaceX mellett döntenek végül, ami az emberes Marsprogramot illeti.

2020. okt. 12. 19:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!