Ha a Marson kinyitnánk egy vízzel teli 100 literes fémhordót, akkor robbannásszerűen kitörne belőle a gőz, vagy csak olyan lenne, mint amikor a Földön a fazéknyi víz forr a tűzön?
Ugye a Marson kb. akkora az átlagos légnyomás, mint a Földön 30 km magasságban, 600 Pa.
Ha mondjuk egy napfényes marsi napon, amikor 10 fok van, kinyitnánk egy vízzel teli hordót, akkor kirobbanna belőle a vízgőz, vagy csak bugyogna, mint amikor nálunk forr a víz?
És ha telített vizes sóoldattal lenne tele a hordó, akkor lehetséges, hogy mondjuk 0-5 fok között stabilan álljon benne a folyékony víz a Marson is?
Jó erősen forrna, aztán a maradék befagyna.
A sós víz is.
Nem nyitunk ki a Marson 100 literes vízzel teli fémhordót.
Ez mióta tudományos kérdés?
A megfagyás is jó lehetőség, de szerintem, és tényleg szerintem, mivel nem tudjuk kipróbálni, a kis gravitávió és a nyomáskülönbség adta lendület kivinné az egészet a Mars légkörébe. A gőze viszont szerintem is megfagyna, mint azt láthattuk Oymyakonban, a -40, -50 fokokban is a forró víz is gyorsan megfagy.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!